Wat is er Nieuw?

De waarheid over brokken

Welkom bij kattenforum SjEd

Registreren Aanmelden
De waarheid over brokken (geldt ook voor kattenbrokken) Waarschijnlijk voert u uw hond, net als de meeste mensen in Nederland commerciële hondenbrokken.
Deze brokken zijn u misschien aangeprezen door de dierenspeciaalzaak omdat het een complete voeding is of misschien sprak de reclame van een bepaald merk u aan.
Maar weet u eigenlijk wel wat er precies in deze brokken zit? Wat voor ingrediënten u uw hond dagelijks voorzet? Nee? Ik hoor u bijna denken: ja maar, het is toch compleet? Op de zak staat Lam-rijst dus dat zal er wel inzitten, toch? Als u op de ingrediëntenlijst van de zak hondenbrokken kijkt dan ziet u dingen staan als: vlees en dierlijke bijprodukten, granen en plantaardige bijprodukten, dierlijke vetten, bietenpulp, door de EG toegestane anti-oxydanten.....etc... Ik stel voor dat we deze ingrediënten eens doorlopen waarbij ik u precies uit zal leggen wat ze nou echt betekenen. Vlees : Als u dit ingrediënt bekijkt dan denkt u waarschijnlijk aan mooie stukken vlees van een rund of lam, die u zelf ook nog wel in de pan zou willen leggen voor het avond eten. Ik moet u toch teleurstellen. Het vlees dat in bijna alle soorten hondenvoer verwerkt wordt is beslist niet geschikt voor menselijke consumptie. Voordat je vlees kunt verwerken tot een hondenbrok moet het vlees zelf bewerkt worden. Tijdens dit proces wordt al het vocht uit het vlees ontrokken totdat er een substantie overblijft die men vleesmeel noemt. Op zich is er niets mis met vleesmeel, mits het als basis produkten heeft die geschikt zouden zijn voor menselijke consumptie. Maar zoals ik u al eerder heb vertelt vind je dit in de meeste hondenvoeders niet terug.
Maar wat voor vlees zit er dan wel in hondenbrokken? Gaat u maar even stevig in uw stoel zitten...... In hondenbrokken zit al het vlees dat niet geschikt is voor menselijke consumptie. Dit betreffen dode dieren (runderen, varkens, schapen, kippen) die sterven voordat ze bij het slachthuis aan komen en zieke dieren die niet voor menselijke consumptie geschikt zijn. Verder bestaat het uit stukken karkas die sporen van ziekte vertonen (tumoren etc.) en uit diverse vleessoorten uit de detailhandel die over de datum zijn.
Daarnaast zit er in merken hondenvoeding die vanuit Amerika geïmporteerd worden ook nog eens de lichamen van honden en katten die een spuitje hebben gekregen in asiels.
Volgt u me nog?......in diverse merken die op de Nederlandse markt te krijgen zijn zitten dode honden en katten verwerkt....Als er op de verpakking dus ´vlees´ staat weet u eigenlijk nog niets.....vlees kan van alles zijn en meestal is het ook vanalles.....een mengsel van zieke en dode dieren, afval produkten uit de detailhandel en in het ergste geval ook nog eens dode honden en katten. Dit ´vlees´ moet verwerkt worden.....dit gebeurt in een destructie bedrijf. Van dit ´vlees´ moet immers vleesmeel gemaakt worden.
Al deze dode dieren en stukken ziek vlees worden in 1 hele grote bak samengebracht. Let wel: deze dieren of voorverpakt vlees worden dus niet ontdaan van haren, hoeven, hoorns, plastic bakken of zakken of zelfs vlooienbanden.
Alles gaat samen in 1 grote bak waar het eerste vermalen wordt en vervolgens aan de kook gebracht wordt.
Tijdens dit kookproces vormt zich bovenop deze brij een laag dierlijk vet.
Dit dierlijk vet wordt van de brij gescheiden en vaak later weer gebruikt in de hondenvoeding maar hier kom ik nog op terug.
Vervolgens wordt de brij door enorme persen gehaald die het vocht eruit perst en dan heb je vleesmeel.
Dit product wordt dus ook aangeduidt als beendermeel omdat hierin ook beenderen verwerkt worden.Stel u voert uw hond een Lam-rijst voer. U gaat ervanuit dat daar enkel lamsvlees in zit maar dit is dus in de meeste gevallen niet zo. Vaak staat er op de verpakking groot ´Lam-rijst´ en als u dan bij de ingrediënten kijkt staat er: vlees (minimaal 4% lam) en dierlijke bijprodukten. Er zit dus 4% lamsvlees in.......maar waar bestaat de rest van het vlees dan uit?
De rest bestaat uit datgene wat ik hierboven voor u beschreven heb....en mengsel van dierlijke produkten die niet voor menselijke consumptie geschikt zijn. Dierlijke bijprodukten : Vond u het verhaal over vlees al verschrikkelijk? Dan moet ik u toch even voorbereiden op wat komen gaat, want het wordt nog veel erger.
Dierlijke bijprodukten kun je eigenlijk maar met 1 woord omschrijven: Afval! Alles wat niet geschikt is om te verwerken tot een of ander vleesprodukt valt onder de noemer dierlijke bijprodukten.
Denk hierbij aan: hoeven, hoorns, hersenen, poten van kippen, koppen van kippen, uiers en zelfs uitwerpselen van diverse soorten dieren. Dit afval wordt op dezelfde manier verwerkt als het ´vlees´.
Het wordt gemalen, gekookt en uitgeperst totdat je ook hiervan een soort meel overhoudt wat men kan verwerken tot hondenbrok. Als er op de ingrediëntelijst ´dierlijke bijprodukten´ staat kun je er dus vanuit gaan dat het voer voor een groot gedeelte uit afval bestaat! Granen: Wat kan er nou mis zijn met granen...? Nou, vanalles! Ten eerste vormen granen vaak het hoofdbestandeel of 1 van de hoofdbestandelen van de hondenbrok. Waarom? Omdat het een goedkope grondstof is die bovendien zorgt voor eiwitten en koolhydraten. Maar honden zijn helemaal niet geschikt om grote hoeveelheden granen te verteren.
Dat resulteert dan ook in grote hoeveelheden ontlasting omdat de granen niet opgenomen worden maar zo weer uitgepoept worden. Granen kan vanalles betekenen: mais of tarwe....of iets anders... Als u denk aan mais dan denkt u aan die mooie gele korreltjes die op zich heel gezond zijn.
Als er echter mais of tarwe toegevoegd wordt aan hondenbrokken dan betreft het in bijna alle gevallen de overblijfselen van mais of granen nadat ze eerst verwerkt zijn tot een of ander product voor menselijke consumptie. De meeste voedinswaarde die de granen oorspronkelijk bij zich droegen zitten dus niet meer in de produkten die gebruikt worden voor hondenbrokken.
Vaak staat er in de ingrediëntenlijst ´rijst´ vermeld. Op zich is rijst een gezonde bron van vele voedingsstoffen. Maar ook dat gaat weer niet op voor de rijst die in hondenbrokken verwerkt wordt. In de meeste gevallen gaat het om witte rijst of om breukrijst. In witte rijst zitten heel weinig voedingsstoffen en breukrijst is het afval van witte rijst!
Ook weer een ingrediënt waar de hond weinig mee kan.
Het is in Nederland verplicht dat de ingrediënten zo genoemd worden dat hetgene wat er het meeste inzit als eerste genoemd moet worden. Als u dus een hondenbrok hebt waar ´Granen´ als eerste genoemd worden heeft u een brok die hoofdzakelijk uit granen bestaat.
En granen zijn helemaal niet geschikt om in grote hoeveelheden aan honden te voeren. Vaak onstaat door granen een voedselintoleratie of allergie. Sommige fabrikanten proberen deze regelgeving te omzeilen door de ingrediënten apart te vermelden:´Vlees, maismeel, maisgluten en plantaardige bijprodukten´ Op het eerste gezicht lijkt het alsof dit voedsel als hoofdbestandeel ´vlees´ heeft, maar als u even verder kijkt ziet u dat dit voedsel dus eigenlijk voor het merendeel uit granen en plantaardige bijprodukten bestaat.
Wederom dus helemaal niet geschikt als hondenvoer! Plantaardige bijprodukten : Ook voor plantaardige bijprodukten geldt: Afval! Het kan uit vanalles bestaan, van stengels en bladeren tot verkruimelde pindaschillen en zelfs zaagsel..... Een brok met plantaardige bijprodukten bestaat dus o.a. uit plantaardige afval! Dierlijke vetten: Herinnert u zich het produktie proces van vlees- en beendermeel nog? De dierlijke vetten die boven kwamen drijven tijdens het kookproces? Deze dierlijke vetten worden in veel hondenbrokken gebruikt. Als alle ingrediënten gemengt zijn, in vormpjes zijn geperst, gebakken en gedroogd zijn worden ze besproeid met dierlijk vet om ze aantrekkelijk te maken voor de hond. Vaak bestaat dit dierlijk vet niet alleen uit het vet afkomstig van het produktieproces van vlees- en beendermeel maar ook uit afgewerkte frituurvetten.
Dit geldt overigens ook voor de vermelding van ´plantaardige vetten of olieën´. In de meeste gevallen betreft het afgewerkte vetten en olieën uit restaurants e.d. Deze afvalprodukten worden dus in grote getalen gebruikt om de brok meer smaak te geven voor de hond. Bietenpulp : Bietenpulp bestaat uit de overblijfselen van suikerbieten nadat ze verwerkt zijn voor menselijke consumptie. Allerlei waardevolle voedingsstoffen zijn er inmiddels uit verdwenen en wat overblijft is een brei van vezels.
Waarom wordt bietenpulp dan toegevoegd aan hondenvoer? Deze vezels zorgen ervoor dat het voer langer in de darmen blijft waardoor er meer vocht uit ontrokken kan worden en er minder ontlasting overblijft.
Dat is de enige reden dat het gebruikt wordt. Het grote nadeel van bietenpulp is dat het, doordat het lang in het lichaam blijft, veel gifstoffen vasthoudt. Over deze gifstoffen leest u meer in het volgende stuk. Door de EG toegestane anti-oxydanten : Nu komen we pas bij het echte horror-verhaal als je het over brokken hebt. Anti-oxydanten zijn stoffen die o.a. het ranzig worden van vetten tegengaat. Er bestaan diverse natuurlijke anti-oxydanten zoals vitamine E en vitamine C.
Maar er bestaan ook diverse chemische anti-oxydanten zoals Ethoxiquine, BHA en BHT. Ethoxiquine is een chemische stof die als pesticide wordt gebruikt. Deze stof is voor menselijke consumptie verboden maar helaas mag het in hondenvoeding gebruikt worden. Bijna alle hondenvoedingsfabrikanten gebruiken Ethoxiquie als anti-oxydant in hun hondenvoeders.
Het is goedkoop! En in de hondenvoeding draait nu eenmaal alles om geld.... Bij onderzoeken naar Ethoxiquine is aangetoond dat het kankerverwekkend is. Het beïnvloed tevens de vruchtbaarheid en kans zelfs tot onvruchtbaarheid leiden.
Ook wordt aangenomen dat Ethoxiquine epileptische aanvallen kan veroorzaken. BHA en BHT zijn chemische stoffen die het zenuwstelstel aantasten.
Ook deze stoffen worden veelvuldig in hondenbrokken verwerkt om het ranzig worden van vetten tegen te gaan. Hondenbrokken met Ethoxiquine, BHA en BHT bevatten dus letterlijk vergif! Nu zijn de hondenvoederfabrikanten heel slim en ook voor wat betreft deze stoffen proberen ze de regelgeving te omzeilen. Veel fabrikanten voegen het namelijk zelf niet toe en kunnen dan op de verpakking zetten: ´Geen chemische anti-oxydanten toegevoegd´.
Als consument denk je daarmee een voer gevonden te hebben wat vrij is van deze giftige stoffen maar helaas is dat vaak niet waar. Als Ethoxiquine, BHT of BHA aan de grondstoffen is toegevoegd (de karkassen en stukken ziek vlees bij de slachterijen en destructor) dan hoeft de fabrikant dit niet op de verpakking te vermelden..... En nu? U zult waarschijnlijk behoorlijk geschrokken zijn van deze informatie.... u dacht immers uw hond het beste te geven door hem brokken van een bekend merk te voeren.
Maar dat blijkt dus niet waar te zijn.
De meeste grote merken zijn eigendom van grote Multi-Nationals: Eukanuba is van Proctor & Gamble, Hill´s is van Colgate-Palmolive en Pedrigree is van Mars.
Deze Multi-Nationals gebruiken het afval wat ze overhouden bij de produktie van humane voedingsmiddelen als ingrediënten voor hun hondenvoeders.
Ze voeren grote reclamecampagnes om de consument er maar zo goed mogelijk van te overtuigen dat hun hondenvoeder de gezondheid van uw hond waarborgt maar de praktijk bewijst dat dit niet het geval is. Steeds meer honden hebben voedselintolerantie´s of allergiën.
Steeds meer honden krijgen maag-, lever of andere vormen van kanker. Steeds meer honden krijgen epileptische aanvallen.......deze toename loopt gelijk met de toename van commerciële hondenbrokken als hoofdvoedsel voor de meeste honden https://forum.www.trosradar.nl/viewtopic.php?t=12060 Commercieel voer De Dierenwinkel een commercieel voer selecteren. Vertaling Feeding Your Animals -- Selecting a Commercial Food Jean C. Hofve, DVM Commercieel dierenvoer is een groot gemak voor diereneigenaren. Verantwoordelijke diereneigenaren die het beste voor hun dieren hebben een rijkelijke keuze aan voer tot hun beschikking. Maar hoe weet je wat het beste voer is voor je huisdier?
De meest gerespecteerde fabrikanten van premium en “natuurlijke” dierenvoeding zijn het met de holistische dierenartsen eens dat het beste dieet voor uw huisdier datgene is wat je zelf klaar maakt. Een thuis gemaakte maaltijd, goed uitgebalanceerd qua voedingsstoffen met gebruik van rauw en organisch voedsel is het beste wat je je dier voor kan zetten. Hoe dan ook hebben vele van ons geen tijd of energie om thuis te kokkerellen, helemaal voor een meer dierenhuishouding of voor grote honden.
Voor diegene die gedeeltelijk of helemaal afhankelijk zijn van commercieel voedsel zijn hier een paar richtlijnen om een kwalitatief goede voeding uit te zoeken.Inhoud: De benaming van de smaak/ het voer is aan strikte regels gebonden en vertelt in werkelijkheid erg veel over de inhoud van het voer. “Kip voor honden” moet op zijn minst 95 % kip bevatten (exclusief water).
Dit geldt ook voor bijvoorbeeld “Vis en gevogelte voor katten” hierin zou samen 95% vis en gevogelte moeten bevatten, meer vis dan gevogelte aangezien de vis eerst wordt genoemd op het etiket. Indien het etiket zegt “diner”, “maaltijd”, “gerecht”, “porties” of “formule” of een soortgelijke term dan moet 25% de genoemde vleesbron bevatten.
Dat betekent dat een “Vis diner” minimaal 25% vis moet bevatten.
Indien er meer dan één ingrediënt in de benaming wordt genoemd, bijvoorbeeld “vis en gevogelte diner” dan moeten de twee ingrediënten samen 25% voor hun rekening nemen, echter het tweede genoemde ingrediënt moet minimaal 3% zijn. Ingrediënten vermeldt onder “met” moeten 3% procent vertegenwoordigen, bijvoorbeeld: “Vis maaltijd met gevogelte” dan zou het gevogelte rond de 3% zijn. Een ingrediënt benoemd als “smaak” zoals “Diner met kippensmaak” (Chicken flavored dinner) mag eigenlijk geen kippenvlees bevatten en zal waarschijnlijk kippenmeel of kip bijproducten bevatten welke het voer de smaak van kip geven. Wat is een bijproduct?: Zelfs op een premium merk als Science Diet of Royal Canin kun je op het etiket lezen dat een van de eerste ingrediënten vermeldt op de verpakking “bijproducten” zijn.
Onder bijproducten kan spiervlees bevatten maar zijn meestal ingewanden, poten, hoeven, snavels en andere verloren organen, verspild vlees of aangereden beesten. De 4D’s: Wanneer een fabrikant meent vlees te gebruiken als ingrediënt is dit gewoonlijk niet het kwaliteit vlees die voor menselijke consumptie geschikt is. Als dit wel zo zou zijn dan zouden de kosten van dierenvoer afschrikwekkend hoog zijn.
Vlees voor de dierenvoedingsindustrie kan van onbekwame, overleden aan een ziekte of stervende dieren zijn of dieren die al dood het slachthuis bereiken. In het Engels de 4 D’s: disabled, diseased, dying or already dead. Dit vlees kan kankertissue bevatten of zelfs foetusweefsel wat teveel hormonen bevat.
Dit vlees kan zelfs zijn van katten of honden die geëuthanaseerd zijn in een dierenopvang zoals is gerapporteerd door de San Francisco Chronicle en bevestigd door de American Veterinary medical Association, terwijl de dierenvoedselfabrikanten hardnekkig blijven ontkennen.
Compleet en gebalanceerd: Voedsel mag uitgebalanceerd en volledig worden genoemd indien het voldoet aan de standaard van de regelgeving van bijvoorbeeld organisaties als de AAFCO (American Association of Feed Control Officers). Ze kunnen dit op twee manieren doen: (1) tegemoetkomen aan de gepubliceerde regels over de bestanddelen, of (2) voedings proeven / testen. Voedingsstandaarden bepalen de hoeveelheid proteïne, vetten, vitamines, mineralen etc etc.
Theoretisch gezien hebben deze het voordeel van uitgebreide onderzoeken in verschillende stoffen.
Echter de basis onderzoeken die de standaard van kattenvoer onderbouwt is gebaseerd op een studie naar de eisen van proteïne, een studie op amino zuren eisen en geen één studie naar de behoeftes van vitamines. Toch publiceert de AAFCO standaarden waaraan het voer moet voldoen, exact bepalend hoeveel van elke vitamine in volwassen kattenvoer moet zitten. Ze halen hun interpretatie uit onderzoeken naar kittens (deze zijn altijd uitgebreider) en uit andere diersoorten. Is dit deugdelijk? We weten het niet.
Nog erger is het feit dat elke fabrikant voedsel kan samenstellen naar de geldende regels met de exacte aangegeven hoeveelheden en vitamines en de kat toch kan verhongeren.
Hoe is dit mogelijk? Dit komt omdat de standaarden niet de issues verteerbaarheid of de biologische waarde van voedingsstoffen voor het dier bespreken.
Bepaalde vormen van vitamines en mineralen bijvoorbeeld, kunnen niet worden opgenomen via het verteringsstelsel van de kat. Een dierenarts heeft de proef op de som genomen en een huisdierenvoedsel gemaakt met gebruik van oude leren laarzen, smeerolie en houtschaafsel, het voer voldeed aan de standaard met de eisen voor proteïnes, koolhydraten en vetten!Helaas, gezien de ingrediënten van vele fabrikanten, is het gebruik van leren laarzen dichter bij de waarheid dan iedereen wil inzien.
Dierenvoeding tests worden gezien als een ‘gouden handvat’ voor het formuleren van dierenvoeding, toch als je kijkt naar de huidige AAFCO regels dan moeten de fabrikanten alleen het testvoer geven aan minimaal 6 testdieren voor minimaal 6 maanden.
De meest vooraanstaande fabrikanten als Iams, Purina en soortgelijke merken, testen op honderden dieren voor minimaal een jaar. Het is duidelijk dat op de rand van ethisch balancerende bedrijven makkelijk dieren kunnen testen voor een half jaar zonder negatieve effecten op de gezondheid van de dieren te hebben geconstateerd en het voer dus als “uitgebalanceerd en compleet” kunnen verkopen. Houd in gedachte dat de eisen als “minimaal” en “maximaal” zijn neergezet en niet als “optimaal”.
Commerciële voeding is ontworpen voor de gemiddelde huisdier, maar kan zeer ongeschikt zijn voor een individueel dier met speciale zorg. Toevoegingen: Feitelijk bevat bijna commercieel voedsel toevoegingen en conserveringsmiddelen.
De meest erge bevatten BHA, BHT en Ethoxyquin. Monsanto, maker van ethoxyquin (stabilisator en pesticide) was bevolen om nieuw onderzoek te doen aangezien er gemanipuleerde data in het eerste rapport stonden. Niet verrassend bevatte het nieuwe rapport geen problemen met betrekking tot dierenvoeding welke ethoxyquin bevat.
Gezien het oorspronkelijke rapport, geloof je dit? Ethoxyquin is verboden in menselijk voedsel vanwege de kankerverwekkende eigenschappen. Het ergste voor de consumenten is nog dat vaak de leveranciers van grondstoffen dit middel kunnen toevoegen of dat het gebruikt wordt op graanvelden.
De fabrikant zelf hoeft het dan niet op het ingrediënten lijstje te zetten omdat hij niet diegene is die het heeft toegevoegd. Wat te doen?: Wanneer je een commercieel voedsel uitzoekt voor je huisdier lees goed de ingrediëntenlijst door.
Ondanks dat ze misleidend kunnen zijn door de aanwezigheid van vocht en de diverse ingrediënten, toch is dit de enige informatie die op dat moment voor handen is. Kies over het algemeen merken die als “natuurlijk” gepromoot worden, ondanks dat ook deze niet perfect zijn, ze zullen zeker beter zijn dan de meeste andere.
Diverse voederen worden nu geconserveerd door middel van Vitamine E in plaats van synthetische conserveringsmiddelen.
Ondanks dat deze toch aanwezig kunnen zijn, zullen de hoeveelheden minimaal zijn. Laat de “light” en de “speciale formule” versies links liggen; fabrikanten weten al nauwelijks normaal goed voedsel te produceren laat staan dat ze echt werkende speciaalvoer kunnen maken. Bovenal supplementeer met rauw vlees Farmfood HE : Wanneer u bovenstaand heeft gelezen en een kijkje gaat nemen op de website van Farmfood zult u tot de conclusie komen dat m.b.t bovenstaande informatie Farmfood een positief buitenbeentje is !
  • Like
Reactions: Bob

Reacties

Heel erg interessant, helaas zijn te weinig mensen zich bewust van de troep die zij hun dieren geven.
 
Ons Dientje hoeft dit artikel niet te lezen.
Ze lust geen droge brok..
Maar hou zit het met de snoepjes ?
Is dat van hetzelfde?
 
  • :happy-cat-emoji:
  • :cat-heart-eyes-emoji:
  • :smirk-cat-emoji:
  • :omg-cat-emoji:
  • :tear-cat-emoji:
  • :tear-from-one-eye-cat-emoji:
  • :angry-cat-emoji:
  • Havermout
  • :BC1
  • :BC2
  • :BC3
  • :BC4
  • :BC5
  • :BC6
  • :BC7
  • :BC8
  • :BC9
  • :BC10
  • :BC11
  • :BC12
  • :BC13
  • :BC14
  • :BC15
  • :BC16
  • :BC17
  • :BC18
  • :BC19
  • :BC20
  • :BC21
  • :BC22
  • :BC23

Informatie over blogbericht

Auteur
Edwin
Read time
12 min read
Weergaven
8.329
Reacties
9
Laatste update

Meer blogberichten in Algemeen

Meer blogberichten van Edwin

Deel dit bericht

Back
Bovenaan Onderaan