Wat is er Nieuw?

Welkom bij kattenforum SjEd

Registreren Aanmelden

Patella luxatie

 • Auteur Nantastic Coontastic
 • Aanmaakdatum
 • Aanbevolen
Patella Luxatie, we kennen het bijna allemaal wel, maar dan denken we al snel aan honden en niet meteen aan katten. Dat is niet zo vreemd, want bij katten zie je het velen malen minder dan bij honden, maar toch komt het meer voor dan we denken. Omdat er recent bij 1 van mijn katten Patella Luxatie is gediagnosticeerd vind ik het goed om dit bij kattenliefhebbers onder de aandacht te brengen. Mijn poes is 1,5 jaar, van het ras maine coon en alle twee de ouders zijn normaal getest op Patella Luxatie. Omdat er bij mijn poes aan alle twee de knieën (links en rechts) Patella Luxatie aanwezig is spreken we toch over een erfelijk aangeboren afwijking. Mijn poes had nooit echt erge klachten, wel viel me op aan haar dat ze anders bewoog/liep dan onze andere katten, maar niet mank of kreupel. Het was iets wat mij wel opviel maar wat voor een ander niet opvallend zou zijn geweest, toch had ik het idee dat er iets niet helemaal klopte. Toen ze ineens kreupel was met vlagen op één dag bevestigde dit mijn gevoel en heb ik haar dus meteen laten onderzoeken. Vaak komt het voor dat mensen wel iets merken maar het niet "ernstig" aanwezig is, als dit bij je kat het geval is kun je voor de zekerheid beter wel een bezoek aan de dierenarts brengen om zo uit te sluiten of er spraken is van Patella Luxatie, een goede arts kan dit al constateren middels voelen en er zijn dan ook niet meteen röntgenfoto's nodig. Patella Luxatie lijkt geen pijn bij de kat te veroorzaken, in ieder geval is dit niet zichtbaar bij mijn poes, het is meer een "technisch" probleem wat voor de poes hinderlijk kan zijn in het bewegen of springen. Toch kan een poes met een gradatie I of II goed leven zonder dat er direct een operatie nodig is. Voordeel van katten is dat ze zich er op aan zullen gaan passen en hun manier van bewegen dus bijstellen, ook zal de kat uit zichzelf rust nemen als dit nodig is. Wel is bekend dat Patella Luxatie atrose kan veroorzaken, daarom is het verstandig als er een gradatie is vastgesteld om te bekijken of er al gestart kan worden met supplementen wat gegeven kan worden bij artrose of gewrichtsproblemen. Wat is Patella Luxatie Patella luxatie is een aandoening van het kniegewricht waarbij er een abnormale beweeglijkheid optreedt van de knieschijf over het onderste deel van het dijbeen. Meestal beweegt de knieschijf zich bij de kat dan in mediale richting (naar binnen). De stand van de poot waarbij een patellaluxatie optreedt is ook anders doordat de knie iets naar buiten draait bij een luxatie naar binnen. De afzetkracht van de bewuste poot is minder en extreme bewegingen zijn pijnlijk. De kat loopt kreupel. Nu is het kreupel lopen niet altijd van toepassing maar merk je dit wel wanneer er een luxatie plaats vind. De kat zal waarschijnlijk dan de poot strekken of uitschudden waardoor de knieschijf weer goed komt te zitten. Een patellaluxatie betekent dus een verschoven knieschijf. Er zijn verschillende vormen van luxaties.
 • luxatie naar mediaal, dwz naar de binnenzijde van de knie, dit is de meest voorkomende vorm van luxatie en zie je frequent bij katten en dan nog meer speciaal bij raskatten.
 • luxatie naar lateraal, dwz naar de buiten-zijde van de knie, dit is meest voorkomende vorm na een trauma. Dit zie je voornamelijk in combinatie met een draaiing van het dijbeen.
Gradaties Er is geen internationale officiële standaard waarin de ernst van de situatie kan worden uitgedrukt. Enerzijds omdat er grote verschillen tussen rassen aanwezig zijn en anderzijds omdat de aandoening ook bij andere dieren dan katten voorkomt. Toch worden er meestal vier gradaties onderkend:
 1. De knieschijf ligt op zijn plaats maar er is een te grote beweeglijkheid aanwezig.
 2. De knieschijf ligt op zijn plaats maar is naast de groeve te brengen en schiet dan spontaan weer terug.
 3. De knieschijf ligt soms op zijn plaats maar ligt ook vaak naast de groeve; men spreekt dan van een habituele patella luxatie.
 4. De knieschijf ligt steeds naast de groeve en is er niet meer in terug te duwen; men spreekt dan van een stationaire patella luxatie.
Patella Luxatie kan bij alle katten voorkomen, al zeggen ze wel dat er bepaalde rassen zijn die er gevoeliger voor zijn zoals rassen die groter zijn maar ook de rassen die lange achterpoten hebben. Patella Luxatie is niet altijd uit te bannen maar als er fokdieren zijn waar een gradatie Patella Luxatie aanwezig is dan is het wel aan te raden niet meer met deze dieren verder te fokken.
 • Als de knieschijf er slechts af en toe uitschiet, spreken we van een intermitterende patella luxatie. Katten die dit hebben, lopen af en toe een paar passen met een poot opgetrokken. De knieschijf is alleen op dat moment van zijn plaats geschoven. Na een paar stappen schiet hij weer terug en de kat loopt normaal verder.
 • Als de knieschijf continu uit de sleuf glijdt dan spreken we van continue patella luxatie. Deze katten hebben problemen met overeind komen en lopen. Ze gaan met hun achterpoten met O-beentjes (een soort kikkerpas) lopen.
 • De ergste vorm is wanneer de knieschijf niet meer op zijn plaats kan terug gelegd worden.
Diagnose De diagnose is te stellen door een dierenarts die de op de hoogte is van de bouw van een kniegewricht. De patella is met duim en wijsvinger vast te pakken en zo kan er worden nagegaan of er een abnormale beweeglijkheid aanwezig is. Met behulp van röntgenfoto's is ook de oorzaak van de patellaluxatie vast te stellen. Zo kunnen diepte van de groeve, de hoek van het kniegewricht en de belijning van het dijbeen zichtbaar worden gemaakt en worden gemeten. Therapie Een patella luxatie kan operatief worden hersteld. Het is niet altijd nodig een operatieve correctie uit te voeren. Denk bijvoorbeeld aan gradatie 1 en 2. Als het dier er in het dagelijks leven geen last van heeft is een operatieve correctie niet nodig. Alleen als te verwachten is dat er een verergering van de klachten op zal optreden moet dat wel gebeuren. Als er sprake is van gradatie 3 of 4 is een operatie wel gewenst om ongewenste neveneffecten (denk bijvoorbeeld aan problemen met de kruisbanden) te voorkomen. Ook zal een dier met een patella luxatie gradatie 3 of 4 slecht kunnen lopen en is het welzijn van het dier gestoord.
 • Katten met een intermitterende patella luxatie, waarbij de knieschijf maar af en toe luxeert hoeven niet geopereerd te worden.
 • Katten waarvan de knieschijf constant verplaatst moet er zeker worden ingegrepen.
 • De enige manier is operatief. Wel zijn er verschillende soorten ingrepen die uitgevoerd kunnen worden.
Heb je dus twijfels of merk je toch iets op aan de achterhand van je kat breng dan altijd een bezoek aan je dierenarts. Als deze constateert dat er spraken is of kan zijn van Patella Luxatie kan er altijd verwezen worden naar een orthopeed, deze kan vaststellen welke gradatie aanwezig is en of wel of niet opereren aan te raden is. Opereren bij katten als het gaat om Patella Luxatie is wel een ander verhaal dan bij honden, vooral als het gaat om de herstelperiode na de operatie. Daarom wordt er meestal geadviseerd om bij katten pas te opereren als de kat vanwege de Patella Luxatie enorme hinder en last ondervind. Een goed product wat je kunt geven bij Patella Luxatie en artrose. Sashas Blend is verkrijgbaar in poeder, capsules en snoepjes. De 100 % natuurlijke formule van Sashas blend bevordert de aanmaak van gezond kraakbeen en voedt de gewrichten door de aanmaak van gewrichtsvloeistof te stimuleren. Deze vloeistof dient als beschermingsbuffer voor de gewrichten. Omdat de gewrichtsvloeistof de gewrichten als het ware smeert, is het noodzakelijk voor een gezonde gewrichtsfunctie. Het voorziet het kraakbeen van de benodigde voedingsstoffen, dient als stootkussen voor het gewricht en voert de afvalstoffen uit het kraakbeen af. Sashas Blend onderdrukt ook de aanmaak van nitric oxide, een grote producent van een enzym dat pijn veroorzaakt en het gewricht aantast. Google gerust en dan kun je ook veel positieve ervaringen lezen. Het is via dierenartsen te koop maar ook bij de online apotheek zoals medpets.

Reacties

Er zijn geen opmerkingen om weer te geven.

Informatie over blogbericht

Auteur
Nantastic Coontastic
Weergaven
426
Laatste update

Meer blogberichten in Algemeen

Bovenaan Onderaan