Wat zegt een kat met zijn staart

Met de staart houdt de kat zichzelf in balans. Daarnaast gebruikt de kat zijn staart als communicatiemiddel. Wanneer een kat aan het jagen is houdt deze zijn staart meestal recht naar achteren. Zo is de kat er zeker van dat de staart nergens achter blijft haken en dat hij zichzelf niet verraad bij zijn prooi. Pas op het laatst bij de sprong naar de prooi gaat de staart omhoog. Aan het bewegen of trillen van de staart kan je zien hoe geconcentreerd de kat is op zijn prooi. Let maar eens op wanneer je kat in de vensterbank zit en een vogel of andere prooi buiten in de gaten houdt.


De staart als communicatiemiddel
De staart van een kat is een uitstekend communicatiemiddel. De staart is door andere katten al van grote afstanden te zien. Hierdoor is het voor de kat mogelijk om op veilige afstand zijn bedoelingen weer te geven met zijn of haar staart. Wat betekenen echter de signalen die de kat met zijn staart geeft?


De staart recht omhoog
Wanneer de staart van een kat recht omhoog staat, stilgehouden wordt en de haren liggen plat tegen de huid dan laat de kat een vriendelijke begroeting zien. Een moederpoes maakt met een rechte staart omhoog duidelijk dat de kittens haar moeten volgen. Het recht staartje bij kittens maakt het voor de moederpoes weer duidelijk om te zien of ze een poepje gedaan hebben. Zo is het voor de moederpoes makkelijker om het nest schoon te houden. Wanneer ze wat ouder zijn en zich buiten het nest begeven (rond de 4 weken) zie je kittens met hun staartje omhoog naar de moeder rennen en met hun achterwerkje tegen haar aanwrijven. Zo maken ze haar duidelijk dat ze graag voedsel willen.

Volwassen katten zie je ook wel tegen elkaar aanwrijven bij de begroeting met de staart omhoog. Vaak haken ze de staarten daarbij in elkaar. Dit is een teken van vriendschap. Dit teken van vriendschap laten katten bij mensen zien door hun staart om de benen van een mens heen te vouwen. Katten willen hiermee naast het begroeten duidelijk maken dat ze aandacht en/of voedsel willen.

Is het puntje van de staart bij een begroeting gebogen dan is de kat licht onzeker. Katten die sproeien houden hun staart ook recht omhoog. Deze trilt dan heel snel heen en weer en vaak trappelt de kat tegelijkertijd met zijn achterpoten. Dit trillen met de staart zie je soms ook wanneer de kat je begroet. De kat wordt dan overstelpt met emoties en is dolgelukkig je te mogen begroeten. Met het trillen van de staart geeft de kat je tevens een uitnodiging om aan zijn achterwerkt te ruiken. Hiermee geeft hij je de gelegenheid om zijn identiteit te ruiken. De staart wordt bij deze emotionele begroeting ook wel gebogen tot over de rug gedragen.

Draagt een kat zijn staart omhoog en heeft hij daarbij de haren van de huid afstaan dan laat de kat zien dat deze zich bedreigd voelt. De kat zal wanneer deze niet kan ontsnappen overgaan tot agressief gedrag. Door deze houding lijkt een kat groter en hoopt een kat dat de andere partij de kat met rust laat. De staart wordt bij de verdedigende houding ook wel tot over het lichaam gedragen. Tevens zie je deze houding bij een kat wanneer deze een indringer wegjaagt.


Soms trekt de kat plotseling even met zijn staart. Het is net een zenuwtrekje om te zien. Met dit trekje laat een kat duidelijk zijn irritatie blijken. Hij erkent dat je er bent maar heeft absoluut geen zin in interactie en is met hele andere dingen bezig.

De staartdracht omhoog achter het lichaam.
Wanneer de staart in een stille houding naar achteren gedragen wordt maar nog wel omhoog dan laat de kat een niet bedreigende, licht onzekere houding zien. Zwiept de staart heen en weer of beweegt alleen het puntje dan is er irritatie in het spel en kan een kat gaan uithalen. De kat geeft dan een duidelijke waarschuwing met zijn of haar staart.


Wanneer de staart meer recht naar achteren gedragen wordt heeft de kat een vriendelijke houding waarin de kat geen angst of agressiviteit laat zien met zijn of haar staart. De kat is ontspannen, waakzaam en zeker van zichzelf. Wanneer de staart horizontaal naar achteren wordt gedragen weet de kat zeker dat zijn staart niet ergens in vast komt te zitten. De staart wordt als verlengde van het lichaam gedragen.


De staart achter het lichaam naar beneden gedragen.
Aanvallend gedrag - wanneer de staart wat stijf naar beneden hangt of stijf snel heen en weer zwaait.

Verdedigend gedrag - meer ontspannen heen en weer zwiepend.

Wanneer de staart ontspannen gedragen wordt en stilhangt of langzaam heen en weer beweegt onafhankelijk of dit de hele staart is of alleen het puntje dan houdt de kat de omgeving actief in de gaten.


Staartdracht in U-vorm
Wanneer een kat zijn staart in de U-vorm draagt betekent dit over het algemeen dat de kat zich in een conflictsituatie bevindt. De kat laat hierbij een defensiefe (agressieve) houding zien. Bij deze staartdracht zie je vaak dat de afstand tussen kat en datgene waar de kat mee in conflict is verandert. Dit kan betekenen dat de afstand vergroot of verkleint. Deze houding van de staart wordt ook wel aangenomen tijdens de dolle 5 minuten en wanneer kittens met elkaar spelen.

Wordt de u-vorm van de staart van het lichaam afgedragen wordt dan gaat het vaak om een kat die interactie opzoekt maar hierin onzekerheid toont wat betreft het nemen van de leiding. Deze dracht zie je vaak samengaan met het zitten/verplaatsen van het lichaamsgewicht op de achterpootjes.

Staartdracht tussen de poten
De kat laat met deze houding duidelijke overgave en angst zien met de bedoeling om zich wanneer nodig te verdedigen maar met voorkeur om te gaan vluchten.

Staartdracht van de poes tijdens de dracht
Een poes kan sexuele toenadering aangeven door de staart half omhoog of horizontaal te dragen. Ook het opzij dragen van de staart geeft een uitnodiging aan de kater om te dekken. Tijdens het dekken draagt de poes de staart ook opzij.


bewegingen van de staart Waneer een kat ontspannen is en zit zal deze de staart om zijn of haar pootjes heenvouwen. De kat hoeft niet plotseling in beweging te komen en kan lekker doezelen.

Wanneer een kat ontspannen is maar zichzelf voorbereid op lichamelijke inspanning laat zijn staart heen weer zwiepen. De kat zit hierbij vaak in een ambivalente fase. Hoe allerter en emotioneler de kat wordt, hoe sneller de kat met zijn staart zal gaan zwiepen. Het kan beginnen met alleen het puntje van de staart tot het ferm heen en weer zwiepen van de hele staart. Wanneer een kat op zijn zij ligt hoor je de staart neerkomen op de ondergrond. Dit zwiepen hoeft niet altijd te betekenen dat de kat kwaad is. Het kan ook een andere emotie betekenen die op dat moment zeer geladen is. Soms is het zwiepen van de staart een uitnodiging aan een andere kat om te gaan spelen.

Met dank aan: Z. Sambrink Kattenjungle.nl