Kopjes geven

Een kat heeft op meerdere plaatsen op het lichaam geurklieren: rond de bek, tussen de voetzooltjes, bij de staartbasis en rond de anus. Geur is het belangrijkste communicatiemiddel voor katten.
Als een kat naar je toekomt om je te begroeten of bij je op de bank komt zitten, geeft ze meestal ‘kopstootjes’. Ze duwt haar voorhoofd tegen je wang of kin. Dat kan variëren van een lichte aanraking tot een hevige kopstoot, maar is altijd vriendelijk bedoeld. Ze bewaart dit gedrag voor katten en mensen waar ze een goede band mee heeft en laat haar geur achter als sociaal gebaar.
Sommige katten gebruiken deze vorm van kopjes geven als aandachtvragend gedrag, want eigenaren reageren meestal enthousiast op deze uiting van genegenheid.

Als je thuis komt, zal je kat je begroeten. Soms gaat ze op haar achterpoten staan en geeft kopjes met haar voorhoofd, maar ze kan ook langs je benen strijken, de staart langs je kuiten halen en lekker tegen je aan wrijven. Dit betekent niet dat ze je tot ‘bezit’ wil maken, ook dit is een vorm van begroeting is en dient voor het hernieuwen van de groepsgeur.
Katten begroeten elkaar op vergelijkbare wijze: eerst neus aan neus ruiken, dan wrijven ze met de flanken en vervolgens met de staarten langs elkaar. Ze eindigen meestal met snuffelen onder elkaars staart. Ook dat is beleefdheid in kattentaal, verbaas je daarom niet als je eigen kat regelmatig haar billen onder je neus houdt!

Voorwerpen in huis krijgen ook regelmatig kopjes, al is het dan eigenlijk meer ergens langs wrijven met de lippen. Dit heeft als doel om de eigen geur af te zetten waardoor de kat zich veilig voelt. Deze geursporen moeten regelmatig ververst door de kat, want anders vervliegt de geur. Nog te zwijgen van het personeel dat regelmatig met een lapje langs al die plekken gaat en de kostbare geur verwijdert! Lage voorwerpen worden meestal gemarkeerd door er met de kin overheen te wrijven.

Bij stress tussen katten in huis of angst voor katten buiten kan een kat meer tijd gaan steken in het afzetten van haar geur om zichzelf een gevoel van veiligheid te geven
  • kopjes.jpg
    kopjes.jpg
    6,6 KB · Weergaven: 1.477