Wanneer u overweegt een kat te kopen is het belangrijk dat u stilstaat bij de gevolgen.
Een kat wordt met gemak vijftien jaar oud . Het is een gezellig huisdier, dat niet uitgelaten hoeft te worden, maar natuurlijk heeft een kat wel aandacht en verzorging nodig. De vacht van langharige katten vraagt meer vachtverzorging dan die van kortharige katten. Een kitten (jonge kat) is leuk maar kost veel tijd. Er komen jaarlijks ruim 45.000 katten in asielen terecht. Dit kan een reden zijn om daar een kat aan te schaffen.
Als u overweegt om een kat als huisdier te kopen, is het belangrijk dat u zich van tevoren goed laat informeren.
Verschillende varianten
Er zijn meer dan veertig kattenrassen die verschillen in onder andere grootte, uiterlijk en gedrag. Deze rassen zijn deels ontstaan door bewuste kruisingen door de mens. Enkele bekende rassen zijn de Pers, Maine Coon, Ragdoll en Siamees. Daarnaast zijn er in Nederland veel katten geregistreerd onder de naam Europese Korthaar. Hoewel dit een erkend ras is, wordt deze term ook vaak gebruikt voor rasloze kortharige katten. Katten zijn er in meerdere kleurvarianten, en ieder ras heeft zijn eigen toegestane kleuren.
Natuurlijk gedrag
Duizenden jaren geleden hadden nederzettingen in Klein-Azië al katten om de graanvoorraden tegen ratten en muizen te beschermen. Tegenwoordig worden katten vooral als gezelschapsdier gehouden.
Katten hebben, behalve op korte afstand, een goed gezichtsvermogen en kunnen uitstekend horen.
Katten zijn er - als jagers op kleine prooidieren - op ingesteld om meerdere kleine maaltijden per dag te nemen. Ze zijn territoriaal en markeren daarom hun territorium. Sproeien, poepen, krabben, kopjes geven en staart wrijven zijn manieren om met elkaar te communiceren.
Huisvesting
In huis dient de kat de beschikking te hebben over meerdere ruimten, zodat hij zijn normale verkenningsgedrag kan uiten. Zet de kattenbak op een vaste, rustige en goed bereikbare plek en zorg ervoor dat de kat weet waar hij staat. Maak de kattenbak regelmatig, liefst dagelijks schoon. Wanneer u meerdere katten heeft, moeten er ook meerdere kattenbakken zijn. Zet deze in verschillende ruimten om te voorkomen dat een kat de kattenbak blokkeert voor de andere katten. Zet etens- en drinkbakjes niet vlakbij de kattenbak neer, dit kan er voor zorgen dat de kat de kattenbak niet wil gebruiken. Zet het drinkbakje het liefst niet naast de etensbak, katten drinken liever op een andere plek dan dat ze eten.
Katten hebben afleiding nodig. Geef bijvoorbeeld speeltjes en een klimpaal en speel ook zelf veel met uw kat. Een kat scherpt regelmatig de nagels. Zorg daarom voor een krabpaal. Vaak heeft een kat een eigen ligplek in huis, bijvoorbeeld een mandje. Het materiaal hierin moet makkelijk te reinigen zijn. Dit geldt ook voor de voer- en drinkbak.
Katten leven van nature niet in groepen, maar ze kunnen wel samenleven. Bij aanschaf van meerdere katten is het handig om twee dieren te nemen die aan elkaar gewend zijn, bijvoorbeeld doordat ze uit hetzelfde nest komen. Meestal gaat het ook goed om naast een oudere kat een nieuw kitten te nemen. Dit gaat het best als het leeftijdsverschil niet meer dan enkele jaren betreft. Een andere factor die bepaalt of katten succesvol kunnen samenleven, is de wijze waarop ze als kitten werden gesocialiseerd. Goed gesocialiseerde katten zijn in de regel verdraagzamer dan dieren die weinig ervaring hebben opgedaan met andere katten.
Katten kunnen samengehouden worden met andere huisdieren zoals honden en konijnen. Maar let op: een kat gaat achter bewegende kleine dieren aan. Laat een kat daarom nooit alleen met bijvoorbeeld losvliegende parkieten. Kinderen en katten kunnen prima samen, maar moeten
handschoenen aantrekken als ze willen tuinieren en de kattenbak door iemand anders (dagelijks) laten schoonmaken.
Sommige mensen zijn allergisch voor katten.
Voeding
De kat is van nature een vleeseter en heeft dierlijke voeding nodig. Een vegetarisch dieet is dan ook uit den boze. Er is apart voer voor bijvoorbeeld kittens, senioren en binnenkatten, en daarnaast heeft u de keuze uit onder andere brokjes, blikjes, kuipjes, vers of vanuit de diepvries. Diervoeders waarbij op de verpakking ‘compleet’ of ‘volledig’ staat, bevatten gegarandeerd voldoende voedingsstoffen. Bijvoeren met voedingsstoffen, zoals vitaminen en mineralen, is dan niet nodig. Voer kunt u onder andere kopen bij de dierenspeciaalzaak. Voer uw kat liever geen botjes van gebakken, gebraden of gekookt gevogelte (zoals kip). Voer ook geen rauw varkensvlees, dit kan schadelijke bacteriën bevatten.
Om het natuurlijk eetpatroon van katten na te bootsen, kunt u het beste minstens tweemaal per dag een (kleine) maaltijd voeren. Laat het eten altijd eerst op kamertemperatuur komen. Katten willen wel eens gras of planten eten. Let op, want sommige (kamer-)planten zijn giftig voor katten. Om te voorkomen dat uw kat te dik wordt, is het verstandig hem regelmatig te wegen en eventueel de voeding aan te passen.
Zorg dat er altijd fris water is. Gewone melk werkt bij de meeste katten laxerend. U kunt wel speciale kattenmelk geven.
wel leren met elkaar om te gaan.
Als u verhuist is het belangrijk te weten dat katten aan een nieuw huis moeten wennen. Vaak zijn ze in het begin schrikachtig. Houd ramen en deuren gesloten en houd de kat de eerste maand(en) binnen om weglopen te voorkomen.
Hanteren en verzorgen
Katten verzorgen hun eigen vacht door deze regelmatig te likken. Toch is kammen en borstelen belangrijk. Het is een goede controle op de aanwezigheid van vlooien en voorkomt klitten en haarballen. Borstel een kat, afhankelijk van de lengte van de vacht en de ruiperiodes, minimaal één tot twee keer per week. Controleer meteen de oren. Bij overmatig oorsmeer of regelmatige ontsteking kunt u met oorcleaner de oren reinigen. Gebruik nooit wattenstaafjes. Katten kunnen gebitsproblemen krijgen. Probeer, indien mogelijk, de tanden van de kat dagelijks te poetsen. Daarnaast kunt u harde brokjes voeren voor een schoner gebit.
Katten zijn jagers en hebben daarom scherpe nagels en tanden. Met name bij het spelen kan een kat fel reageren. Houd daar rekening mee en houd altijd de interactie tussen uw kinderen en de kat in de gaten. Hoe ongecontroleerder de bewegingen van jonge kinderen, hoe groter de kans op een plotse, felle reactie van de kat.
Sommige ziekten zoals kattenkrabziekte of toxoplasmose (zoönosen), kunnen worden overgebracht van katten naar de mens. De kans om een zoönose op te lopen is relatief klein. Er zijn verschillende preventieve maatregelen bekend. Zwangere vrouwen kunnen beter
gebitsproblemen, wormen en vlooien. Benader bij vragen over de gezondheid van de kat uw dierenarts.
Benodigde ervaring
Voor het op een verantwoorde wijze houden van dit huisdier is geen specifieke ervaring nodig. Zorg er wel voor dat u zich van tevoren goed informeert. Laat u door het asiel of de rasvereniging van tevoren uitgebreid voorlichten over de consequenties van het houden van een kat.
Kosten
Het is niet verstandig om een kat te kopen bij een dierenwinkel of via het internet. Deze dieren kunnen afkomstig zijn van onbetrouwbare adressen, en de kans op slechte socialisatie en ziekten is groter. Een kat of kitten kunt u onder andere aanschaffen via een gespecialiseerde fokker, of via asielen. Jonge katten mogen pas op de leeftijd van zeven weken bij de moeder weg. Eerder weghalen is verboden en kan nadelige gevolgen hebben voor het welzijn van het dier.
De aanschafkosten van een kat variëren. De prijzen voor een raskat lopen uiteen van 200 tot meer dan 1000 euro. Een asielkat kost gemiddeld 60 euro. Daarnaast zijn er eenmalige aanschafkosten voor bijvoorbeeld een mandje, een krabpaal en een kattenbak. Voer, onderhoud en dierenartskosten (jaarlijkse controle en inentingen) bedragen al snel 400 euro per jaar. Houd u rekening met dierenartskosten voor bijvoorbeeld castratie. Daarnaast kunt u voor kosten komen te staan als uw dier onverhoopt ziek wordt. U kunt overwegen hiervoor een ziektekostenverzekering af te sluiten.
Van jong tot volwassen dier
Katten worden gemiddeld op een leeftijd van zes tot twaalf maanden vruchtbaar. De dracht van een poes duurt ongeveer 64 dagen. Bij een kitten gaan de oogjes na zeven tot twaalf dagen open en de gehoorgangen na ongeveer twaalf dagen. De eerste drie maanden uit het leven van een kitten zijn heel belangrijk. In deze periode wordt de basis gelegd voor het gedrag dat de kat later zal vertonen, zoals zindelijkheid en sociaal gedrag. Breng de kittens daarom regelmatig in contact met volwassenen, kinderen, andere katten en katvriendelijke honden. Laat ze ook wennen aan huishoudelijke geluiden, zoals stofzuigen. Na zeven weken mag een kitten bij de moeder weg, maar het is beter een leeftijd van 13 weken aan te houden. In sommige landen worden (ras)kittens gecastreerd voordat ze naar hun nieuwe baasjes gaan. In Nederland houden we meestal de leeftijd aan van ongeveer vier maanden. Een gecastreerde kat is rustiger in huis en meer mensgericht. Een kat is volwassen vanaf ongeveer zeven tot acht maanden. Een poes is eerder volwassen dan een kater.
Een kat wordt gemiddeld vijftien tot twintig jaar oud. Uit onderzoek blijkt dat gecastreerde katten veel langer leven dan hun vruchtbare soortgenoten.
Ziekten
Katten kunnen lijden aan besmettelijke ziekten zoals kattenziekte, hondsdolheid en niesziekte. Hier kan een kat tegen ingeënt worden. Daarnaast komen plasproblemen regelmatig voor, met name bij te dikke poezen en katers. Dit kan ontstaan doordat de kat te weinig drinkt, door stress, nierproblemen of suikerziekte. Een kat moet regelmatig gecontroleerd worden op onder andere
Een goed gesocialiseerde kat is • onderzoekend en niet bang voor mensen.
Laat kinderen nooit alleen met • huisdieren!
Bijzonderheden
Laat uw kat chippen en registreren • zodat hij teruggebracht kan worden wanneer hij wegloopt of verdwaalt. De dierenarts kan u hierbij helpen.
Raskatten kunt u bij een cattery kopen, • adressen vindt u via de rasverenigingen. Ook kunt u een kat uit het asiel halen. Let er bij het kopen van een kat op dat hij schoon is, de vacht geen kale plekken vertoont en de ogen en oren schoon en droog zijn. Niezen, hoesten of kuchen kan duiden op niesziekte.
Met dank aan LICG Huisdierenbijsluiter | Kat www.licg.nl
Een kat wordt met gemak vijftien jaar oud . Het is een gezellig huisdier, dat niet uitgelaten hoeft te worden, maar natuurlijk heeft een kat wel aandacht en verzorging nodig. De vacht van langharige katten vraagt meer vachtverzorging dan die van kortharige katten. Een kitten (jonge kat) is leuk maar kost veel tijd. Er komen jaarlijks ruim 45.000 katten in asielen terecht. Dit kan een reden zijn om daar een kat aan te schaffen.
Als u overweegt om een kat als huisdier te kopen, is het belangrijk dat u zich van tevoren goed laat informeren.
Verschillende varianten
Er zijn meer dan veertig kattenrassen die verschillen in onder andere grootte, uiterlijk en gedrag. Deze rassen zijn deels ontstaan door bewuste kruisingen door de mens. Enkele bekende rassen zijn de Pers, Maine Coon, Ragdoll en Siamees. Daarnaast zijn er in Nederland veel katten geregistreerd onder de naam Europese Korthaar. Hoewel dit een erkend ras is, wordt deze term ook vaak gebruikt voor rasloze kortharige katten. Katten zijn er in meerdere kleurvarianten, en ieder ras heeft zijn eigen toegestane kleuren.
Natuurlijk gedrag
Duizenden jaren geleden hadden nederzettingen in Klein-Azië al katten om de graanvoorraden tegen ratten en muizen te beschermen. Tegenwoordig worden katten vooral als gezelschapsdier gehouden.
Katten hebben, behalve op korte afstand, een goed gezichtsvermogen en kunnen uitstekend horen.
Katten zijn er - als jagers op kleine prooidieren - op ingesteld om meerdere kleine maaltijden per dag te nemen. Ze zijn territoriaal en markeren daarom hun territorium. Sproeien, poepen, krabben, kopjes geven en staart wrijven zijn manieren om met elkaar te communiceren.
Huisvesting
In huis dient de kat de beschikking te hebben over meerdere ruimten, zodat hij zijn normale verkenningsgedrag kan uiten. Zet de kattenbak op een vaste, rustige en goed bereikbare plek en zorg ervoor dat de kat weet waar hij staat. Maak de kattenbak regelmatig, liefst dagelijks schoon. Wanneer u meerdere katten heeft, moeten er ook meerdere kattenbakken zijn. Zet deze in verschillende ruimten om te voorkomen dat een kat de kattenbak blokkeert voor de andere katten. Zet etens- en drinkbakjes niet vlakbij de kattenbak neer, dit kan er voor zorgen dat de kat de kattenbak niet wil gebruiken. Zet het drinkbakje het liefst niet naast de etensbak, katten drinken liever op een andere plek dan dat ze eten.
Katten hebben afleiding nodig. Geef bijvoorbeeld speeltjes en een klimpaal en speel ook zelf veel met uw kat. Een kat scherpt regelmatig de nagels. Zorg daarom voor een krabpaal. Vaak heeft een kat een eigen ligplek in huis, bijvoorbeeld een mandje. Het materiaal hierin moet makkelijk te reinigen zijn. Dit geldt ook voor de voer- en drinkbak.
Katten leven van nature niet in groepen, maar ze kunnen wel samenleven. Bij aanschaf van meerdere katten is het handig om twee dieren te nemen die aan elkaar gewend zijn, bijvoorbeeld doordat ze uit hetzelfde nest komen. Meestal gaat het ook goed om naast een oudere kat een nieuw kitten te nemen. Dit gaat het best als het leeftijdsverschil niet meer dan enkele jaren betreft. Een andere factor die bepaalt of katten succesvol kunnen samenleven, is de wijze waarop ze als kitten werden gesocialiseerd. Goed gesocialiseerde katten zijn in de regel verdraagzamer dan dieren die weinig ervaring hebben opgedaan met andere katten.
Katten kunnen samengehouden worden met andere huisdieren zoals honden en konijnen. Maar let op: een kat gaat achter bewegende kleine dieren aan. Laat een kat daarom nooit alleen met bijvoorbeeld losvliegende parkieten. Kinderen en katten kunnen prima samen, maar moeten
handschoenen aantrekken als ze willen tuinieren en de kattenbak door iemand anders (dagelijks) laten schoonmaken.
Sommige mensen zijn allergisch voor katten.
Voeding
De kat is van nature een vleeseter en heeft dierlijke voeding nodig. Een vegetarisch dieet is dan ook uit den boze. Er is apart voer voor bijvoorbeeld kittens, senioren en binnenkatten, en daarnaast heeft u de keuze uit onder andere brokjes, blikjes, kuipjes, vers of vanuit de diepvries. Diervoeders waarbij op de verpakking ‘compleet’ of ‘volledig’ staat, bevatten gegarandeerd voldoende voedingsstoffen. Bijvoeren met voedingsstoffen, zoals vitaminen en mineralen, is dan niet nodig. Voer kunt u onder andere kopen bij de dierenspeciaalzaak. Voer uw kat liever geen botjes van gebakken, gebraden of gekookt gevogelte (zoals kip). Voer ook geen rauw varkensvlees, dit kan schadelijke bacteriën bevatten.
Om het natuurlijk eetpatroon van katten na te bootsen, kunt u het beste minstens tweemaal per dag een (kleine) maaltijd voeren. Laat het eten altijd eerst op kamertemperatuur komen. Katten willen wel eens gras of planten eten. Let op, want sommige (kamer-)planten zijn giftig voor katten. Om te voorkomen dat uw kat te dik wordt, is het verstandig hem regelmatig te wegen en eventueel de voeding aan te passen.
Zorg dat er altijd fris water is. Gewone melk werkt bij de meeste katten laxerend. U kunt wel speciale kattenmelk geven.
wel leren met elkaar om te gaan.
Als u verhuist is het belangrijk te weten dat katten aan een nieuw huis moeten wennen. Vaak zijn ze in het begin schrikachtig. Houd ramen en deuren gesloten en houd de kat de eerste maand(en) binnen om weglopen te voorkomen.
Hanteren en verzorgen
Katten verzorgen hun eigen vacht door deze regelmatig te likken. Toch is kammen en borstelen belangrijk. Het is een goede controle op de aanwezigheid van vlooien en voorkomt klitten en haarballen. Borstel een kat, afhankelijk van de lengte van de vacht en de ruiperiodes, minimaal één tot twee keer per week. Controleer meteen de oren. Bij overmatig oorsmeer of regelmatige ontsteking kunt u met oorcleaner de oren reinigen. Gebruik nooit wattenstaafjes. Katten kunnen gebitsproblemen krijgen. Probeer, indien mogelijk, de tanden van de kat dagelijks te poetsen. Daarnaast kunt u harde brokjes voeren voor een schoner gebit.
Katten zijn jagers en hebben daarom scherpe nagels en tanden. Met name bij het spelen kan een kat fel reageren. Houd daar rekening mee en houd altijd de interactie tussen uw kinderen en de kat in de gaten. Hoe ongecontroleerder de bewegingen van jonge kinderen, hoe groter de kans op een plotse, felle reactie van de kat.
Sommige ziekten zoals kattenkrabziekte of toxoplasmose (zoönosen), kunnen worden overgebracht van katten naar de mens. De kans om een zoönose op te lopen is relatief klein. Er zijn verschillende preventieve maatregelen bekend. Zwangere vrouwen kunnen beter
gebitsproblemen, wormen en vlooien. Benader bij vragen over de gezondheid van de kat uw dierenarts.
Benodigde ervaring
Voor het op een verantwoorde wijze houden van dit huisdier is geen specifieke ervaring nodig. Zorg er wel voor dat u zich van tevoren goed informeert. Laat u door het asiel of de rasvereniging van tevoren uitgebreid voorlichten over de consequenties van het houden van een kat.
Kosten
Het is niet verstandig om een kat te kopen bij een dierenwinkel of via het internet. Deze dieren kunnen afkomstig zijn van onbetrouwbare adressen, en de kans op slechte socialisatie en ziekten is groter. Een kat of kitten kunt u onder andere aanschaffen via een gespecialiseerde fokker, of via asielen. Jonge katten mogen pas op de leeftijd van zeven weken bij de moeder weg. Eerder weghalen is verboden en kan nadelige gevolgen hebben voor het welzijn van het dier.
De aanschafkosten van een kat variëren. De prijzen voor een raskat lopen uiteen van 200 tot meer dan 1000 euro. Een asielkat kost gemiddeld 60 euro. Daarnaast zijn er eenmalige aanschafkosten voor bijvoorbeeld een mandje, een krabpaal en een kattenbak. Voer, onderhoud en dierenartskosten (jaarlijkse controle en inentingen) bedragen al snel 400 euro per jaar. Houd u rekening met dierenartskosten voor bijvoorbeeld castratie. Daarnaast kunt u voor kosten komen te staan als uw dier onverhoopt ziek wordt. U kunt overwegen hiervoor een ziektekostenverzekering af te sluiten.
Van jong tot volwassen dier
Katten worden gemiddeld op een leeftijd van zes tot twaalf maanden vruchtbaar. De dracht van een poes duurt ongeveer 64 dagen. Bij een kitten gaan de oogjes na zeven tot twaalf dagen open en de gehoorgangen na ongeveer twaalf dagen. De eerste drie maanden uit het leven van een kitten zijn heel belangrijk. In deze periode wordt de basis gelegd voor het gedrag dat de kat later zal vertonen, zoals zindelijkheid en sociaal gedrag. Breng de kittens daarom regelmatig in contact met volwassenen, kinderen, andere katten en katvriendelijke honden. Laat ze ook wennen aan huishoudelijke geluiden, zoals stofzuigen. Na zeven weken mag een kitten bij de moeder weg, maar het is beter een leeftijd van 13 weken aan te houden. In sommige landen worden (ras)kittens gecastreerd voordat ze naar hun nieuwe baasjes gaan. In Nederland houden we meestal de leeftijd aan van ongeveer vier maanden. Een gecastreerde kat is rustiger in huis en meer mensgericht. Een kat is volwassen vanaf ongeveer zeven tot acht maanden. Een poes is eerder volwassen dan een kater.
Een kat wordt gemiddeld vijftien tot twintig jaar oud. Uit onderzoek blijkt dat gecastreerde katten veel langer leven dan hun vruchtbare soortgenoten.
Ziekten
Katten kunnen lijden aan besmettelijke ziekten zoals kattenziekte, hondsdolheid en niesziekte. Hier kan een kat tegen ingeënt worden. Daarnaast komen plasproblemen regelmatig voor, met name bij te dikke poezen en katers. Dit kan ontstaan doordat de kat te weinig drinkt, door stress, nierproblemen of suikerziekte. Een kat moet regelmatig gecontroleerd worden op onder andere
Een goed gesocialiseerde kat is • onderzoekend en niet bang voor mensen.
Laat kinderen nooit alleen met • huisdieren!
Bijzonderheden
Laat uw kat chippen en registreren • zodat hij teruggebracht kan worden wanneer hij wegloopt of verdwaalt. De dierenarts kan u hierbij helpen.
Raskatten kunt u bij een cattery kopen, • adressen vindt u via de rasverenigingen. Ook kunt u een kat uit het asiel halen. Let er bij het kopen van een kat op dat hij schoon is, de vacht geen kale plekken vertoont en de ogen en oren schoon en droog zijn. Niezen, hoesten of kuchen kan duiden op niesziekte.
Met dank aan LICG Huisdierenbijsluiter | Kat www.licg.nl