Waarom krabt mijn kat?

Het krabben aan objecten, markeren, is een belangrijke basisbehoefte van de kat.
Tussen de voetkussentjes zitten geurklieren die feromonen afscheiden. Feromonen zijn geuren die door mensen niet kunnen waargenomen worden, maar voor katten erg veel informatie bevatten. Dit is markeren, wat een onderdeel is van hun communicatie. Zo laten ze weten dat ze er thuishoren, ze er geweest zijn, iets van hun is,... deze omgeving hun thuis is.
Omgeven te zijn door hun eigen feromonen is een deel van wat en ‘veilig en thuis’ doet voelen.
Ook de zichtbare gevolgen van het krabben behoort tot hun communicatie, het onderhoudt tevens hun nagels en... het is ook gewoon leuk!

Wat dien je te voorzien aan krabgelegenheden?
Katten hebben nood aan plaatsen om hun nagels te krabben. Binnenkatten uiteraard nog meer dan buitenkatten. Dat kunnen krabpalen, krab-objecten of krabplankjes zijn, maar vooral de locaties zijn belangrijk.
Katten willen graag hun geur kwijt in elke ruimte van het huis waar ze kunnen komen en dit op delooppaden in uw huis. Wandelpaden of looppaden zijn letterlijk de routes die ze vaak gebruiken. Meestal komen die overeen met onze looppaden in huis (van zithoek naar keuken, van inkom naar bovenverdieping, van tuin naar eetplaats,...) Ook krabplankjes naast deurstijlen zijn ideaal.
Maar mooi krabpalen in een uithoekje van de kamer hebben dus weinig zin wat betreft de krab-behoefte van uw kat.

Dus...Door te zorgen dat je kat voldoende plaatsen in huis heeft om te krabben, voorkomt dat er aan meubels of behang wordt gekrabt. Belangrijk is dat de krab-objecten op de juiste plaatsen staan of hangen, dus op de wandelpaden.

De krabplaats wordt nog extra aantrekkelijk:
- als er een mooi uitzicht is (bv aan een raam)
- als die naar catnip of valeriaan ruikt
- als die vertikaal staat (in tegenstelling tot horizontaal op de grond) en op de kat haar neushoogte.

Afleren van het krabben aan zitbank of andere meubels, behang,.. (basis procedure)- voorzie voldoende krabplaatsen, op de juiste plaatsen in uw woning
- plaats een alternatieve (tijdelijke) krabplaats vlakbij (zo goed als tegen) de plaats aan de zitbank waar de kat krabt. Bv een klein tijdelijk krabpaaltje of plankje bedekt met vloerbekleding
- maak dat tijdelijk paaltje extra aantrekkelijk met catnip of valeriaan (wrijf het erop, geen spray gebruiken, want dan besprenkel je ook de zitbank)
- negeer alle fout krabgedrag (want ook straffen is aandacht geven) en beloon uitvoerig het juist krabgedrag (snoepje, aaitjes, knuffels,...)
- eens de krabgewoonte is overgegaan op de juiste krabplaats, kan je zeer langzaam die juiste krabplaats verschuiven naar een nabijgelegen plaats waar het mag blijven staan
- doe dit erg langzaam: richtlijn 10cm per week

Hulpmiddelen:
- Feliway Spray (geeft hen de indruk dat ze het al gemarkeerd hebben met hun feromonen)
- Sticky Paws: de meeste katten hebben een hekel aan een plakkerig gevoel aan hun pootjes. Ze maak je bv de zetel onaantrekkelijk om aan te krabben.
- Ssscat afweerspray: de bewegingdetector merkt beweging op en zorgt dat de spray kort geactiveerd wordt.
- Nagel hoesjes: hiermee leer je de kat geen nieuw gedrag aan. Maar vermits "negeren van krabben aan het foute meubelstuk" een belangrijk onderdeel is, helpt u dit deze trainingsperiode door. Ondertussen kan de kat geen verdere schade aanbrengen aan de meubels en kan ze perfect haar natuurlijk gedrag uitoefenen.
  • krabgedrag.jpg
    krabgedrag.jpg
    29,8 KB · Weergaven: 348