Waarom krabben katten

Er zijn verschillende redenen waarom katten van nature krabben.

Onderhoud van de nagels
Het is een veel voorkomende misvatting dat de kat zijn nagels ‘scherpt’ door te krabben. In werkelijkheid zorgt het wrijven van de nagel langs stevig materiaal ervoor dat de afgesleten buitenste laag van de nagel loslaat en de onderliggende scherpe nagel tevoorschijn komt. Door te krabben traint de kat daarnaast de spieren van zijn voorpoten.

Territorium afbakening
Krabben wordt gebruikt als onderdeel van territoriale communicatie. De kat markeert daarmee zijn leefgebied. Kliertjes, gelegen tussen de voetzooltjes van de kat, scheiden geurstoffen (feromonen) en zweet af, die na menging een unieke geur vormen. Wanneer de kat met zijn nagels over een oppervlakte krabt, wordt deze geur afgezet. De combinatie van een markering, afgevallen nagelschede en de geur zorgen voor een sterke zichtbare en ruikbare boodschap voor andere katten.

Afreageren van spanning
Katten kunnen gaan krabben aan voorwerpen in de buurt als ze spanning ervaren. Deze spanning kan optreden tijdens conflicten met soortgenoten, maar ook als een kat gefrustreerd raakt, bijvoorbeeld omdat de deur naar buiten dicht is. In dit soort gevallen is het krabgedrag een manier om stress te verminderen. Dit is een vorm van zogeheten “overspronggedrag”.
  • krabgedrag.jpg
    krabgedrag.jpg
    29,8 KB · Weergaven: 231