Waar krabben katten

Afhankelijk van zijn voorkeur kiest de kat een verticale en/of horizontale oppervlakte om te krabben. Wanneer het een verticale krabplaats betreft, zal de kat zich volledig uitstrekken en dan ritmisch, om de beurt met elke voorpoot, krabben. Sommige katten kiezen een horizontaal krabgebied uit of krabben door te gaan liggen en hun lichaam over de vloer voort te trekken.

De oppervlakte die een kat kiest is vaak aan de ondergrond bevestigd en geeft niet mee, zodat het de kracht die de kat erop uitoefent kan weerstaan. Een structuur die de krabbeweging niet tegengaat heeft de voorkeur; een kat krabt bijvoorbeeld graag met de nerf van het hout mee en er niet dwars op. Ook heeft zachter hout om die reden de voorkeur boven hard hout.

Krabben buitenshuis
Bomen, hekken, schuurtjes en houten poorten op strategisch belangrijke punten bevatten vaak zichtbare tekens van het markeergedrag van de kattenpopulatie in die buurt. Dezelfde oppervlakten zullen gebruikt worden voor het onderhoud van de nagels. Onbewerkt hout en de bast van bomen zijn de meest natuurlijke oppervlakten waarop gekrabd wordt, omdat ze precies genoeg weerstand bieden tijdens het krabben. Bovendien zijn de tekens hierop duidelijk zichtbaar voor andere katten bij regelmatig gebruik.

Krabben binnenshuis
Veel katten worden tegenwoordig binnenshuis gehouden en hebben maar een beperkte of zelfs geen toegang naar buiten. Sommige katten kiezen er zelf voor om meer tijd binnen de veilige en comfortabele muren van de woning door te brengen en voelen zich meer op hun gemak als ze hun nagels kunnen onderhouden in een vertrouwde omgeving!

Krabben kan ook gebruikt worden om speelgedrag uit te lokken of aandacht te trekken, vooral bij katten met een wat socialer en manipulerend karakter. Populaire ‘doelwitten’ binnenshuis zijn onder andere zachte houtsoorten (bijvoorbeeld dennenhout), behang en tapijt. Katten krabben bij voorkeur bij deuropeningen, aan meubels en aan trappen. Ze krabben vaak met meer overgave en kracht op het moment dat de eigenaar of andere katten in huis erbij zijn, om zelfverzekerdheid uit te stralen.

Wanneer de kat op allerlei plaatsen in huis krabt, en vooral bij deuropeningen en ramen, dan is het waarschijnlijker dat de kat hiermee signalen van onzekerheid afgeeft.

Of het krabben bedoeld is voor het onderhoud van de nagels of dat het gaat om markeergedrag of beide, is afhankelijk van diverse factoren. Bij gebrek aan aantrekkelijke deurposten of andere plaatsen binnenshuis, is de kans groot dat de kat zich gaat richten op meubels, het behang of het tapijt!
  • krabgedrag.jpg
    krabgedrag.jpg
    29,8 KB · Weergaven: 260