Voeding

De kat is een obligate carnivoor, een echte vleeseter dus. Hij heeft een kort darmstelsel dat is ingesteld op het verteren van prooidieren zoals knaagdieren en vogels. In tegenstelling tot mensen maken katten nauwelijks amylase aan in het speeksel, een enzym dat dient om zetmeel te verteren. Katten kunnen dat dan ook moeilijk.

Daarom is het belangrijk bij het kopen van kattenvoeding goed op de ingrediënten te letten. Zetmeelrijke voeding verteert minder goed en geeft doorgaans een geurig resultaat in de kattenbak. Het belangrijkste ingrediënt in de voeding moet dierlijk eiwit zijn. De ingrediënten van (katten)voeding staan steeds in volgorde van hoeveelheid. Wat eerst op de ingrediëntenlijst staat, zit dus het meest in de voeding. In een goede voeding is dit vlees, vis, kip of een ander dierlijk eiwit.

Soorten goede voedingWelke soort voeding u geeft, hangt af van uw voorkeur. Er zijn verschillende mogelijkheden beschikbaar, de ene al natuurlijker dan de andere:

  • BARF: Dit is een afkorting voor Bones And Raw Food of Biologically Appropriate Raw Food, een voedingsmethode ontwikkeld door de Australische dierenarts Ian Billinghurst. BARF gaat uit van wat katten in de natuur zouden eten. Dit kan door zelf ‘prooidieren’ te gaan samenstellen, bijvoorbeeld door de ene dag een rauw kipkarkas, de andere dag een rauwe biefstuk en dan weer lever te geven, of door elke dag maaltijden samen te stellen met de juiste verhouding van beenderen, spiervlees en orgaanvlees. Sommige mensen gaan nog een stap verder en voeren hele prooidieren zoals eendagskuikens, ratten en muizen. Barfers geven nooit rauw varkensvlees, aangezien dit een dodelijk virus kan bevatten. Om te gaan barfen heeft men wel voldoende achtergrondkennis nodig, zodat de kat alle benodigde voedingsstoffen in de juiste hoeveelheid binnenkrijgt. Meer informatie is te vinden op www.barfplaats.nl

  • KVV: Kompleet Vers Vlees/kant-en-klaar vers voer, zoals Carnibest, Bandit, Duck, Bibi en Smuldier. Dit soort voeding volgt dezelfde principes als BARF, maar dan in een kant-en-klaar concept. Het voer is vermalen tot een soort hamburger of worst en wordt diepgevroren verkocht. Het moet enkel ontdooid worden en kan rauw aan de kat gegeven worden.

  • Natvoer: Dit is blikvoer, dat tegenwoordig ook in kuipjes, zakjes of tetrapaks verkrijgbaar is. Natvoer bevat net als de bovenstaande opties veel vocht, wat blaasproblemen helpt voorkomen. Op de ingrediëntenlijst van goed blikvoer zouden géén granen of suiker mogen staan, aangezien een kat dit niet nodig heeft en het alleen wordt gebruikt als goedkoop vulmiddel. Kijk ook na of het blikvoer volledige of aanvullende voeding is. Aanvullend diervoeder bevat niet alle noodzakelijke voedingsstoffen en mag dus wel eens gegeven worden, maar niet als enige voeder.

  • Brokken/droogvoer: Goede brokjes bestaan hoofdzakelijk uit vlees. Ook hier geldt dus dat best geen brokjes worden gegeven waarbij granen als eerste ingrediënt worden genoemd. Koolhydraten zijn in brokjes wel nodig om een krokant resultaat te krijgen, maar worden door katten slechter verteerd dan vlees. Het voordeel van brokjes is dat ze niet snel bederven, zodat ze de hele dag kunnen blijven staan.
Hoe voerenEen kat eet van nature 12 à 20 keer op een dag kleine hoeveelheden. Het is af te raden om een kat slechts 2 of 3 maal daags te eten te geven. Dit heeft fysiologische nadelen. Een kat kan niet meer goed voelen wanneer hij vol zit, als die zich tweemaal daags vol moet schrokken met een bak voer. Daardoor gaan ze vaak te veel eten. Ook betekent tweemaal daags voeding geven dat een kat het grootste deel van de dag honger heeft; al na drie uur is zijn maag leeg

Daarnaast is een voerbak erg saai voor katten. Het zijn intelligente roofdieren die normaal minstens zes uur per dag op jacht zouden zijn. Om verveling tegen te gaan, kunt u aan voedselverrijking doen: de kat laten werken voor zijn eten. Dat kan bijvoorbeeld door de kat op zijn brokjes laten ‘jagen’ door ze één voor één weg te gooien, of door ze te verstoppen. Verstop ze in huis, laat uw kat ze ergens uit peuteren of zet uw kat aan het werk met een voerpuzzel. Veel leuker dan een saai eetbakje! Het voordeel van voedselverrijking is ook dat uw kat altijd wat kan eten als hij trek heeft. Doordat hij voor zijn eten moet werken, zal hij zich niet in een keer vol eten. Controleer goed of uw kat de brokjes wel vindt; hij moet natuurlijk wel voldoende eten binnen krijgen
  • voeding.jpg
    voeding.jpg
    7,5 KB · Weergaven: 1.012