Sproeien

Onder sproeien wordt verstaan dat een kat met trillende, omhoog gehouden staart urine tegen verticale objecten sproeit.
Dit verschijnsel doet zich voor bij (al of niet gecastreerde) katers en poezen. Muziekboxen, kasten en tafelpoten worden bij sproeien niet ontzien.
Bij niet gecastreerde katers veroorzaakt het een ondraaglijke stank, bij poezen is die stank iets minder erg. Toch blijft sproeien een vervelend verschijnsel, zeker als u uw bestek uit de la wilt pakken en het kleeft zo raar! Zoals gezegd, is sproeien voor katten natuurlijk gedrag. Voor mensen is het op z’n minst erg vervelend. Daar komt bij dat het heel moeilijk is af te leren als uw kat er eenmaal mee begonnen is. Voorkomen is in dit geval dan ook beslist beter dan genezen.
Sproeien kan ook voortkomen uit stress bij de kat.
Katten zijn gevoelig voor stress, sommige katten meer dan andere. Oorzaken van stress kunnen bijvoorbeeld zijn, vreemde katten die via het kattenluikje het huis binnenkomen of een eigenaar die in een stressvolle situatie verkeert. Katten die (sterk) aan hun eigenaar gehecht zijn, pikken deze signalen feilloos op. Zulke situaties kunnen aanleiding geven tot het sproeien.

U kunt op meerdere manieren te werk gaan als uw kat in huis sproeit.
Ga na of de kat mogelijk last heeft van stress en probeer de oorzaak van de stress weg te nemen.
Een kater kunt u laten castreren; in maar liefst tachtig procent van de gevallen blijkt dat de oplossing te zijn. Is dat bij uw kater niet het geval, dan bent u opgezadeld met een probleem dat niet eenvoudig is op te lossen. Gecastreerde katers en poezen die sproeien, zijn namelijk bijzonder moeilijk te behandelen.

Sproeit uw kat op hetzelfde plekje, bijvoorbeeld tegen de tafelpoot, dan zou u de ‘watjestruc’ kunnen proberen. Wanneer een kat kopjes geeft, geeft zij ook geurstoffen (ofwel feromonen) af.
Deze geurstoffen dienen om het territorium van de kat te markeren.
Sproeien doet een kat eveneens om haar eigen territorium te markeren. Met de watjestruc probeert u als het ware de kat voor te zijn.
Veeg met een watje langs de zijkanten van haar bek en plak of prik het op de plek waar de kat altijd sproeit. Deze plek zal nu haar eigen geur dragen, zodat het sproeien eigenlijk ‘overbodig’ wordt. Mocht dit geen resultaat hebben, dan is het natspuiten van de kat met een waterpistool of plantenspuit vaak het enige middel dat overblijft.

Wanneer u meerdere katten in huis hebt, is de enige remedie tegen sproeien om er niet te veel te nemen. Hoe meer katers er namelijk samenleven, hoe groter de kans is op sproeien.
Vooral wanneer er een nieuwkomer bijkomt.
  • sproeiende_kat.gif
    sproeiende_kat.gif
    6,1 KB · Weergaven: 438
  • Like
Reactions: mariska31176