Spreekbeurt over katten

De kat is een katachtige, net zoals bijvoorbeeld de leeuw en de tijger. De kat behoort tot de kleine katachtigen. Er zijn verschillende soorten katten: grotere, kleinere en verschillende kleuren. Er zijn wilde katten die vrij in de natuur leven, maar de kat staat bij ons vooral bekend als huisdier. De kat is namelijk één van de oudste huisdieren van de mensheid. Een leuk onderwerp dus: spreekbeurt katten.

Jagende katten
De kat is eigenlijk een roofdier en dat is ook terug te zien aan het lichaam van de kat, zoals bij andere katachtigen, zoals de leeuw en de tijger. Het lichaam is namelijk zo gebouwd dat de kat goed kan jagen en dat hij zijn vangst ook kan opeten. De kat heeft goede oren, een goed zicht en een goed gehoor, belangrijke zaken bij de jacht. Deze zintuigen zijn trouwens ook goed in de nacht, waardoor ze zowel overdag als vannacht goed kunnen jagen.

Ook de kat die thuis als huisdier gehouden wordt, jaagt. Heb je weleens gezien dat een kat op vogeltjes, visjes of muizen aan het jagen was? Dit komt vaak voor. Veel katten worden ook in huis genomen, omdat er bijvoorbeeld muizen zijn.

Het uiterlijk van katten
De kat heeft vier poten, een staart, een romp, een zachte vacht (meestal) en een kop. De oren van de kat staan rechtop en de kat kan deze bewegen, zodat de kat zijn oren naar het geluid toe kan bewegen. Hierdoor kan de kat goed horen.

Verder heeft de kat aan zijn voorpoten vijf tenen en aan zijn achterpoten heeft hij vier tenen. De binnenste tenen van de voorpoten staan wat hoger op de voorpoot en wordt gebruikt tijdens het vangen en het eten van de prooi. Een kat heeft scherpe nagels die hij kan intrekken en uit kan trekken. Ook heeft hij een zeer soepele ruggengraat waardoor de kat zeer lenig is.

Katten en hun plek
Katten zijn gewend om de omgeving waarin ze leven eigen te maken door hun territorium aan te geven. Hiermee waarschuwen ze andere katten om niet in hun omgeving te komen. Ze communiceren hiermee dus met andere katten. Ze doen dit door urine en uitwerpselen achter te laten en door te krabben aan dingen.

Het eten en het drinken van de kat
Katten eten hun prooi op als ze aan het jagen zijn. Maar katten die we thuis houden eten ook kattenbrokjes of andere kattenvoeding die bij de dierenwinkel of de supermarkt gekocht kan worden. Er wordt vaak gezegd dat katten melk drinken, maar dit kan beter niet aan de kat gegeven worden, want het is al gauw te vet voor een kat. Het is beter om de kat water te geven. Verder kun je ook kattensnoepjes kopen bij de bovenstaande winkels. Je kunt wat kattenvoer of snoepjes meenemen naar school om te laten zien tijdens je spreekbeurt katten.

Soorten katten
Wij kennen de kat vooral als huisdier. Er zijn drie soorten:

 • Langharige katten
 • Kortharige katten
 • Katten zonder vacht
Handige feiten over katten
 • Ooit gehoord dat een kat altijd op zijn pootjes terecht komt? Dit klopt. Een kat kan namelijk wanneer hij valt zichzelf omdraaien. Zo komt hij altijd op zijn pootjes terecht.
 • Een kat slaapt heel veel, gemiddeld zo’n 17 uur per dag.
 • Katten zijn bang voor water horen we vaak, maar wist je dat katten wel kunnen zwemmen? Ze worden wel snel moe, dus ze houden het niet zo lang vol, maar ze kunnen het wel.
 • Vaak wordt er gedacht dat een hond niet samen met een kat als huisdier gehouden kan worden, maar dit klopt niet. Dit kan namelijk wel wanneer een jonge kat en een jonge hond samen met elkaar opgroeien. Honden en katten begrijpen elkaars lichaamstaal vaak niet en wanneer ze met elkaar opgroeien leren ze deze wel kennen. Naast een jonge kat en hond is het ook belangrijk dat de kat eerst gekocht wordt.
 • Een leuk weetje: in 2012 waren de meest gebruikte kattennamen: Tijger(tje), Luna, Simba, Gimo, en Max.
Tips voor je spreekbeurt katten
 • Je kunt ook meer vertellen over een bepaald kattenras.
 • Vraag of je een kat mee naar school mag nemen tijdens je spreekbeurt katten.
 • Laat grappige filmpjes zien van katten, daar staat Youtube.com vol mee.
 • Meer informatie katten: Startpagina, Wikipedia, Encyclopedie.
 • spreekbeurt.png
  spreekbeurt.png
  281,5 KB · Weergaven: 491