Mag ik een huisdier uit het buitenland meenemen naar Nederland?

Als u een huisdier uit het buitenland in Nederland wilt invoeren, moet u aan bepaalde regels voldoen. Honden, katten en fretten moeten bijvoorbeeld ingeënt zijn tegen hondsdolheid. Welke regels er voor u gelden, hangt af van het soort dier. En uit welk land u het dier mee wilt nemen.

Hond, kat of fret uit Europese Unie meenemen naar Nederland
Wilt u een hond, kat of fret van binnen de Europese Unie (EU) in Nederland invoeren? Dan moet het dier minimaal 21 dagen voor vertrek zijn ingeënt tegen hondsdolheid (rabiës). Ook moet het een chip en een dierenpaspoort hebben.

Hond ook registreren
Sinds 1 april 2013 moet u een hond die u importeert binnen 2 weken na aankomst laten registreren.

Ander dier uit EU meenemen naar Nederland
Wilt u een konijn, klein knaagdier, vogel, vis, amfibie of reptiel uit een EU-land invoeren? Er zijn geen veterinaire eisen voor niet-commercieel vervoer van deze dieren vanuit een land in de EU naar Nederland. Meestal is een gezondheidsverklaring van een dierenarts voldoende. Gaat het om bedreigde diersoorten, dan kunnen de regels van het CITES-verdrag gelden.

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) kan uw vragen beantwoorden over het invoeren van gezelschapsdieren in Nederland.

Dier van buiten EU meenemen naar Nederland
Wilt u een dier van buiten de EU invoeren in Nederland? De NVWA kan u vertellen of dat mag, en onder welke voorwaarden. In de database Import Veterinair Online vindt u regels en voorwaarden voor de import van dieren in de EU.
  • netherlands-flag-medium.png
    netherlands-flag-medium.png
    3,8 KB · Weergaven: 506