Krolsheid

De periode waarin de poes vruchtbaar wordt, staat bekend als krolsheid. Een poes is van nature seizoensgebonden krols. Dat wil zeggen dat de poes in het voorjaar start met het weer krols worden en in de winter stopt.
Dit komt omdat de toenemende lichthoeveelheid en daglengte een stimulerend effect schijnen te hebben op de krolsheid. Poezen die alleen in huis worden gehouden kunnen echter het hele jaar krols worden.


Wanneer wordt de poes voor de eerste keer krols
Zowel de conditie, het jaargetijde als het ras van de poes hebben invloed op het voor de eerste keer krols worden van de poes.
Bij de meeste katten kun je de eerste krolsheid verwachten als de poes zo´n 6 – 7 maanden oud is, maar er zijn natuurlijk altijd uitzonderingen. Zo worden bepaalde kortharige rassen eerder krols dan onze huiskat. De Siamees en Burmees kunnen al vanaf 3 maanden krols worden en andere raskatten zoals de Pers worden pas tussen de 1 à 2 jaar krols.

De kat wordt in een cyclus van gemiddeld twee tot vier weken krols, er zijn hierop natuurlijk altijd uitzonderingen. Een krolsheid duurt zo’n 7 tot 9 dagen.

Bij de poes vindt er na de dekking pas een eisprong plaats. De dekking activeert het vrijkomen van de eitje. Dit houdt ook in dat als de poes in deze periode door meerdere katers succesvol gedekt wordt het nestje met kittens meerdere vaders kan hebben.


Gedrag van de kat tijdens de krolsheid
Dat je poes krols is kun je vaak alleen maar afleiden aan haar gedrag. Aan de buitenkant zie je weinig, soms kun je een lichte zwelling van de vulvalippen zien.
In deze geslachtsrijpe periode wil de poes graag aan alle katers die in haar buurt zijn laten weten dat ze krols is. Deze krolsheid uit ze door op een luidruchtige indringende manier te miauwen, het miauwen kan soms overgaan in een klagend en hard gehuil.
Verder toont de poes in deze periode een aanhankelijker gedrag dan normaal. Sommige poezen gaan urine sproeien om aan katers duidelijk te maken dat ze vruchtbaar zijn, dit kan zowel binnenshuis als buitenshuis gebeuren.
Niet iedere kat heeft hetzelfde gedrag tijdens deze krolse periode. Bij sommige poezen zoals bijvoorbeeld bij de Pers zie je nagenoeg geen typerend krols gedrag, andere katten zoals de Oosterse korthaarrassen zetten tijdens hun krolse periode de heleboel voortdurend op stelten.


Krolsheid poes: De verschijnselen
Hieronder zetten we nog even de verschijnselen die kunnen voorkomen tijdens de krolsheid en waaraan je kunt merken dat je poes krols is op een rijtje:
  • Naar buiten wegglippen om op zoek te gaan naar en zich aan te bieden aan katers;
  • Rusteloos gedrag;
  • Indringend en veel miauwen;
  • Overal tegenaan schuren;
  • Veel aanhankelijker;
  • Minder eetlust;
  • Over de grond rollen;
  • Bij strelen over de rug neemt ze haar paringshouding aan;
  • Languit liggen met haar achterwerk omhoog en krabbewegingen maken met haar achterpoten;
  • Soms sproeien;
  • Heel soms lichte zwelling van de vulvalippen.
Maar zoals al eerder gezegd, soms merk je aan de poes amper dat ze krols is.


Hoe vaak wordt een poes krols
Hoe vaak een poes krols kan worden varieert enorm. De meeste poezen worden in het voorjaar en de zomer om de 2 à 3 weken krols, dit kan echter ook vaker of minder vaak zijn.
Als een poes gedekt is en niet zwanger is geworden is deze periode langer, namelijk ongeveer 7 weken.
Een poes die een nestje heeft kan na 1 week al weer krols worden en dus weer vruchtbaar zijn. De meeste poezen worden echter gedurende de periode dat de kittens bij haar drinken niet krols en worden pas weer krols na zo’n 2 à 3 weken na het spenen van de kittens.
Als je niet wilt fokken met je kat en krolsheid wilt voorkomen kun je erover nadenken om je poes te laten steriliseren.


Krolsheid poes: De Cyclus
De krolsheid van een poes bestaat uit verschillende fases, de eerste twee fases zijn voor als de poes daadwerkelijk krols is en de andere 2 fases komen na de krolsheid. De verschillende fases bestaan uit:
  • Pro-oestrus: Dit zijn de eerste dagen van de krolsheid wanneer de poes nog niet klaar is om zich te laten dekken..
  • Oestrus: De dagen waarin de poes vruchtbaar is en bereid is om zich te laten dekken.
  • Metoestrus: De periode na het optreden van een eisprong (ovulatie).
  • Anoestrus: Dit is de rustperiode van de voorplantingscyclus waar de eierstokken weinig actief zijn en de concentraties van oestrogeen en progesteron laag is, dit kan in de winter zijn, wanneer de dagen korten. De anoestrus wordt opnieuw gevolgd door een krolsheid.
Pro-oestrus
Deze periode is moeilijk te herkennen. De periode duurt zo’n 1 à 2 dagen, als je goed oplet kun je merken dat de kat aanhankelijker naar de mens is en agressief naar de kater.

Oestrus
Tijdens de oestrusperiode laat de poes het typische krolse gedrag zien. Deze verschijnselen van krolsheid hebben we eerder in dit artikel al voor je op een rijtje gezet. De oestrus periode duurt zo’n 7 – 9 dagen.
Als de poes tijdens deze periode gedekt wordt komen er na 1 tot 3 dagen eitjes vrij (ovulatie) waardoor een bevruchting kan plaatsvinden.
Indien je geen poezen wilt fokken is het aan jou de taak om je poes uit de buurt te houden van andere katers. Het is dus niet verstandig om in deze periode je poes naar buiten te laten gaan.

Metoestrus
De metoestrus periode is de periode na de eisprong. Ze laat zich normaal gesproken in deze periode niet meer dekken. Deze periode na de ovulatie wordt ook wel dioestrus genoemd.
Is de poes gedekt en is er sprake van een zwangerschap, dan duurt deze periode ongeveer 60 dagen. Is de poes gedekt maar niet zwanger geworden, dan duurt deze periode ongeveer 38 dagen.
Wanneer de poes niet gedekt is en er ook geen eisprong heeft plaatsgevonden volgt de postoestrus periode, waarna de cyclus weer opnieuw gaat beginnen.

Anoestrus
Tijdens de anoestrus periode breekt er een rustperiode aan, de kat heeft in deze periode een lange tijd geen seksuele activiteiten en toont geen seksueel en krols gedrag. Deze periode is vaak in de winter, wanneer de dagen korter zijn.
De anoestrus wordt opnieuw gevolgd door krolsheid bij je poes. Let wel: Een huiskat kan het hele jaar krols worden.
  • Krolsheid.webp
    Krolsheid.webp
    5 KB · Weergaven: 951