Kattenbakvulling oftewel kattengrit
Waar je op moet letten als je kattenbakvulling koopt
Er zijn veel soorten kattenbakvulling. Allemaal met hun eigen eigenschappen. We zullen proberen om ze allemaal te bespreken. Maar we zullen er zeker enkele vergeten.
In ieder geval is het met alle kattenbakvulling zo, dat het van materiaal gemaakt is, dat bacteriegroei tegengaat en geur en vloeistof goed absorbeert. Daarnaast is het ook belangrijk, dat de kattengrit stofvrij is wat per merk nogal eens kan verschillen. Uw kat heeft er namelijk een hekel aan om in wolken stof te gaan zitten krabben. Bovendien is dat slecht voor zijn longen. Als je dan de soorten wil gaan vergelijken dan zal bij het ene merk de bacteriegroei beter worden tegengegaan, terwijl bij het andere de geur beter wordt geabsorbeerd. Het ene merk heeft geparfumeerde korrels terwijl het andere merk claimt, dat hun product langer meegaat. Vergelijken wordt daardoor eigenlijk een moeilijke zaak. Mocht u van merk willen veranderen, dan is het goed om de eerste dagen een beetje van de oude kattenbakvulling te mengen met de nieuwe.
Lichte en zware korrels
Wanneer de kat de kattenbak verlaat, zullen er altijd wat korrels aan zijn poten blijven hangen. Hoe zwaarder de korrel, hoe minder rommel want de korrels vallen dan eerder van zijn pootjes af. Helaas zijn de zakken, die u dan moet verslepen ook zwaarder. En als u de kattenbak moet gaan verschonen en u moet met 1 hand een zware bak vasthouden, met de andere hand een deur open doen, terwijl u tegelijkertijd met uw voet 3 katten moet tegenhouden die proberen te ontsnappen, dan kiest u daarna misschien wel voor lichte vulling. U merkt, wij hebben praktijkervaring.
Kleine en grote korrels
In het algemeen is een grote korrel zwaarder dan een kleine korrel van hetzelfde materiaal. Dus grote korrels zullen niet zo snel aan de pootjes blijven hangen. Het nadeel van deze korrels is wel, dat deze wat minder makkelijk aan een keutel blijven hangen, waardoor de kans op poepgeurtjes groter is. Er zijn biologisch afbreekbare materialen, natuurlijke materialen en kunststof.
Biologische afbreekbare materialen zijn stro, hout en papier. Deze materialen zijn bewerkt om geschikt te maken voor de kattenbak. Het kattengrit zou dan in de "groene container" kunnen worden gedeponeerd. Hier zijn 2 waarschuwingen op zijn plaats. Niet alle gemeenten staan toe om mest van huisdieren in de groene container te doen. En dat heeft te maken met parasieten en bacteriën en andere microörganismen die in de mest kunnen zitten die schadelijk zijn voor de mens. Gooit u dus geen mest van uw huisdieren op uw eigen composthoop. Als u dan later die compost zou gebruiken in uw groentetuin, dan krijgt u gevaarlijke bloemkolen.
Natuurlijke materialen zijn bijvoorbeeld bentonietkorrels. Een kleisoort met een buitengewoon absorptievermogen die onder andere in Frankrijk wordt gewonnen.
Kunststof korrels zijn gemaakt van materialen met een groot absorptievermogen, zowel voor geur als voor vocht.
Klontvormend grit
Klontvormende kattenbakvulling vormt klompjes van natte korrels. Dus als een kat geplast heeft, dan blijft er een bal van aan elkaar klevende korrels over. Deze ballen zijn heel eenvoudig te verwijderen met een speciaal daarvoor bestemd schepje. De procedure is als volgt: 1 maal per dag verwijdert u de urineballen en de drollen. U doet dat door de bak heen en weer te bewegen. Daardoor worden de ballen zichtbaar en kunt u ze met een schepje verwijderen.
Voordelen:
 • De bak stinkt minder, want de urine wordt elke dag verwijderd;
 • De bak stinkt minder, want de urine wordt elke dag verwijderd;
 • Bacteriegroei verloopt minder snel;
 • De grote schoonmaak van de bak met al het gesjouw hoeft slechts, als de bak bijna leeg is of als er zoveel gruis is ontstaan, dat de klontvormende werking is afgenomen;
 • De dagelijkse hoeveelheid is klein en daardoor is het gewicht per schoonmaakbeurt laag;
 • Het kattengrit is uiterst zuinig in gebruik.
Nadelen:
 • De relatief hoge prijs van het grit;
 • U moet elke dag de bak schoonmaken in plaats van eens in de zoveel dagen;
 • Sommigen vinden het onprettig om naar "drollen te zoeken". (Dat went overigens!)
Gewoon grit
Daar tegenover staat de gewone kattengrit. U doet daarvan een laag in de kattenbak en als hij vol is, gooit u de gehele inhoud weg. U vervangt de kattengrit wanneer u ziet, dat de absorberende werking afneemt. Ook bij deze soort vulling kunt u overigens de drollen er dagelijks uitscheppen. Dat scheelt stank en bacterie- of parasietenopbouw.
Voordelen:
 • Het grit is goedkoop;
 • U hoeft minder vaak schoon te maken. Handig als u een keer een paar dagen de zorg van uw kat aan iemand anders overlaat.
Nadelen:
 • Doordat de ontlasting langer in de bak blijft, ontstaat er grotere bacterieopbouw;
 • De hoeveelheden die moeten weggegooid worden zijn groter;
 • De bak moet meerdere maken per week grondig worden schoongemaakt.
Toevoegingen en extra's
Er zijn een aantal middelen op de markt die u helpen met het voorkomen van geurtjes en het bestrijden van bacteriën. In de eerste plaats zijn er producten in de handel die aan de kattenbak bacteriën toevoegen, om uitwerpselen af te breken en daardoor geurtjes te voorkomen. Verder zijn er parfums speciaal voor de kattenbak, die er voor zorgen, dat urinegeur wordt bestreden en bacteriën worden doodgemaakt. Vaak zijn deze deodorants op basis van chloor en zijn dan niet te gebruiken met bovengenoemde bacteriëntoevoeging. Op internet is weinig te vinden over dit soort toevoegingen. U moet daarom maar eens in de schappen van de betere dierenspeciaalzaak "neuzen". Daar vindt u beslist iets wat u zoekt.

Milieuoverwegingen

Een paar aandachtspunten:
 • Zware korrels kosten veel energie om te vervoeren;
 • Kleikorrels worden gewonnen op een manier, die soms het landschap aantast;
 • Kleikorrels worden vaak van ver gehaald. Het vervoer is vervuilend;
 • Lichte korrels zijn er verkrijgbaar in biologisch afbreekbaar afvalmateriaal;
 • Bij de fabricage worden soms hulpstoffen gebruikt, zoals kleefstoffen voor de klontvormende kattengrit. Vraag eens na,welke kleefstoffen dit zijn en in hoeverre deze stoffen belastend zijn voor het milieu;
 • Kunststof korrels kunnen van afvalmateriaal worden gemaakt, waarbij de benodigde energie minimaal is. Het nadeel is de biologische afbreekbaarheid.
vulling2.png
Vulling.jpg