Een kat is van nature een zeer proper dier.
Onzindelijkheid (plassen of ontlasting) is dus nooit gewoon “stout” zijn, maar wel een teken -vanuit het standpunt van de kat gezien- dat er iets aan de hand is.
Het eerste waar aan gedacht moet worden is een medische oorzaak (nier-, blaas- of andere aandoeningen,... maar denk ook aan artrose bij oudere katten).
Laat een plots onzindelijke kat dus altijd nakijken door de dierenarts.
Als het medische is uitgesloten, zijn er nog tal van mogelijke oorzaken, maar vaak is dan de KATTENBAK de oorzaak voor het in huis doen van de behoefte, zelfs als de kat de bak af en toe wel gebruikt (en dus niet altijd onzindelijk is).
Daarom hieronder enkele adviezen over de kattenbak, die de onzindelijkheid mogelijks zullen verhelpen.
Tips voor optimaal kattenbakgebruik Soms kan één verandering al genoeg zijn om de onzindelijkheid te stoppen, maar het kan ook nodig zijn het hele lijstje af te werken om het probleem op te lossen.
Indien u meerdere katten heeft, dan is de vuistregel: één kattenbak per kat, plus een extra bak. (Dit geldt ook als de kat ook zijn behoeften buiten kan doen.)
Kattenbakken op rustige plaatsen zetten.
Katten houden van een rustig toiletje.
Naast de wasmachine, in een doorgang of naast een raam is dus niet ideaal.
Kattenbakken op verschillende ruimtes in het huis neerzetten. 2 bakken naast mekaar is zinloos bij onzindelijkheid.
Voer en water niet te dicht bij de kattenbak plaatsen.
Er moet minstens anderhalve meter tussen zitten. Dit is enerzijds voor de hygiëne en anderzijds omdat een kat in de natuur ook nooit zijn behoefte zal doen in de buurt van zijn voer of drinken.
Verander van merk of type kattengrit.
Kies bij voorkeur een kattengrit zonder geurtje; katten houden namelijk van andere geurtjes dan wij. Makkelijk zijn de kattengrit-soorten die klonters vormen van de urine. De meeste katten hebben een voorkeur voor erg fijn zand, en houden minder van grote korrels. Voor oude katten zijn de grove korrels ook vaak pijnlijk tussen de tenen.
Liever geen kattenbak met een deksel (kap erover) gebruiken.
Sommige katten vinden dit beangstigend, omdat ze geen goed overzicht van de omgeving hebben.
Ook een deurtje kan voor sommige katten een reden tot ongenoegen zijn.
Dit kan je er eenvoudig uitklikken.
Electrische zelfreinigende kattenbakken kunnen ook problemen geven met onzindelijkheid.
Als de kat angst heeft van het geluid van de bak, dan kan het zijn dat hij er niet (altijd) op durft.
Kattenbak regelmatig en goed schoonmaken.
Dit houdt in:
iedere dag uitscheppen en minimaal eenmaal per week geheel verschonen (bijna dagelijks als u houtvezels gebruikt).
schoonmaken met: koud water (om de bacteriën te beperken) en allesreiniger, vervolgens met javel* of ammoniak en (met koud water) naspoelen (*katten houden van de geur van javel, dus daarvan mag het geurtje wat blijven hangen in de bak)
de schoonmaaktijd kan beperkt worden door zakjes te gebruiken in de bak. Deze kunnen eenvoudig verwijderd en vervangen worden.
vergeet ook niet regelmatig de binnenkant van de kap te reinigen als u een overdekte kattenbak hebt.
Als de kat één of slechts enkele specifieke plekken heeft waar hij onzindelijk is, plaats de kattenbak dat op deze plaats(en). Indien de kat weer geleerd heeft het in de bak te doen, kunt u langzaam de kattenbak naar de oude plek terug verhuizen (maximaal twee meter per week).
Dit zijn tips bij onzindelijkheid. Is de kattenbak-situatie bij u thuis anders en zijn er geen onzindelijkheidsproblemen, dan is dat natuurlijk prima.
  • bak open.jpg
    bak open.jpg
    18,4 KB · Weergaven: 946
  • bak dicht.jpg
    bak dicht.jpg
    15,4 KB · Weergaven: 331