Hoe verzorg je een kat?

Eten en drinken

Katten hebben in de eerste plaats natuurlijk eten en drinken nodig. Een kat is een vleeseter, die specifiekevoeding nodig heeft. Katten eten doorgaans de hele dag door kleine hoeveelheden. Zorg dan ook dat er altijd voedsel klaar staat. Het eetkommetje en drinkkommetje mogen echter niet in de buurt van de kattenbak staan. Dit kan leiden tot onzindelijk gedrag. Zorg ook dat eet- en drinkkommetjes niet naast elkaar staan. Katten houden er niet van te drinken in de buurt van hun eten, zodat ze dan soms te weinig gaan drinken. Om katten te stimuleren meer te drinken, zijn er leuke waterfonteintjes op de markt.

Een hardnekkig kattenfabeltje is dat alle katten graag melk lusten. Veel katten kunnen melk echter niet goed verteren en krijgen er diarree van. Geef daarom liever speciale kattenmelk.

Kattenbak
Katten hebben een kattenbak nodig, ook als ze buiten kunnen. Er zijn allerhande soorten kattenbakvulling op de markt, van biologisch afbreekbare tot klontvormende tot silicakristallen. Zoek gewoon wat het beste werkt voor u en uw kat. Besef wel dat uw kat hierin het finale beslissingsrecht heeft. Meestal verkiezen ze fijne, zandachtige kattenbakvulling die fijn aanvoelt aan hun pootjes.

Katten eisen een goede kattenbak hygiene. Maak deze dagelijks proper en poets hem minstens wekelijks eens volledig uit met ontsmettingsmiddel of speciale reinigingsdoekjes. Verder eisen ze een rustig plekje voor de kattenbak, waar ze niet gestoord worden. Hierbij willen ze toch nog wel graag een overzicht van hun direkte omgeving.

VachtverzorgingLangharige en halflangharige katten hebben een regelmatige (en vaak dagelijkse) kambeurt nodig om hun vacht vrij van klitten te houden.

Doordat katten hun vacht schoonlikken, krijgen ze veel haren binnen die niet verteren. Om deze haren kwijt te raken, zal de kat gras eten. Dit irriteert de maag en zorgt dat er een haarbal kan uitgebraakt worden. Als u dit nog nooit gezien hebt, moet u niet schrikken wanneer de kat gehurkt zit en heftige samentrekkingen in de buikstreek heeft. Hierna wordt er een lange, smalle, natte haarbal met slijm uitgebraakt. Opgedroogd lijkt het uitzicht een beetje op uitwerpselen. Als uw katten niet buiten kunnen, dan haalt u best wat kattengras in huis om te vermijden dat uw katten giftige kamerplanten zullen eten.

Dierenarts
Zoek een dierenarts die u vertrouwt en die naar u luistert. U als baasje weet het het best wanneer er iets met uw kat scheelt. Soms kan het even duren voor u ‘de juiste’ gevonden hebt. Zorg dat u ook weet waar u bij een spoedgeval terecht kunt.

Om de dierenartskosten onder controle te houden, kan u ook kiezen om een huisdierenverzekering af te sluiten voor uw kat.

Kattengedragstherapeut
Soms gaan katten gedragsproblemen vertonen (agressie, onzindelijkheid,…). Wanneer een bezoek aan de dierenarts alle medische redenen voor de problemen uitsluit, is het best een deskundige op gebied van kattengedrag te raadplegen. Zij kunnen u helpen met de oorzaak van de problemen op te sporen en een katvriendelijke oplossing te zoeken. Blijf niet te lang zelf experimenteren want vaak verergert het probleem of wordt het probleemgedrag een gewoonte.
  • Sjed (2).jpg
    Sjed (2).jpg
    229,9 KB · Weergaven: 1.109