Gevechten tussen katten.

Het stapsgewijs oplossen van de agressie/dominantie, m.b.v. transportmandjes/bench

Stap 1:
Katten enkele dagen tot enkele weken apart zetten, tot ze gekalmeerd zijn en niet meer heel de tijd schrikkerig en/of angstig zitten op te letten of ze de andere kat zien en elkaars geur aanvaarden.
In de twee kamers waar ze apart zitten, hebben ze wel de beschikking over eten, water, kattenmand, kattenbak, krabpaal, speeltjes en eventueel een klimmeubel.
Leg echter geen speeltjes van kattenkruid neer, want dit stimuleert de agressie bij sommige katten.

Het is niet de bedoeling dat ze eenzaam opgesloten zitten: hoe meer gezelschap ze van mensen hebben, hoe gezelliger.
Gezelschap van andere dieren met wie ze geen problemen hebben, kan natuurlijk ook.
Om de beurt mogen ze los door het huis lopen, maar niet zo dat ze elkaar kunnen ontmoeten.

In deze dagen went u de kat aan de transportmand of bench.
Deze zet u open in de kamer, met een kleedje erin. Eenmaal per dag brengt u de kat een bakje lekker eten en zet dit voor hem/haar, in de transportmand. De transportmand of bench wordt dus nu even de lekkere-hapjes-plek.

Vanaf het begin brengt tevens de lichaamsgeur over, door de katten beurtelings te aaien.
Dit geuren- mengen doet u dus vanaf het moment dat ze apart zitten, om te voorkomen dat ze van elkaar vervreemden.
U loopt hierbij dus van de een naar de ander en vice versa.
U kriebelt de katten dan lekker aan hun wangetjes en onder hun kin.
Dit doet u eerst bij de ene kat, vervolgens bij de ander en herhaalt dat een paar keer.
Dit ritueel doet u een paar keer per dag.
Het aaien kan ook met een washandje gebeuren, zodat u dit dan bij de andere kat kunt neerleggen.
Werk ook met een doek, deken of mandje waar ze op slapen dat u de volgende dag uitwisselt tussen de katten.

U kunt hier ook valeriaan voor gebruiken: u biedt dan beide katten voor het verwenmoment een theelepeltje valeriaankruid aan.
Sommigen eten het op, de meeste katten gaan er ook in liggen rollen. Dit zorgt ervoor dat hun lichaamsgeur er een extra lekker geurtje bij krijgt.
Als u dit ook doet op het moment dat de katten weer aan elkaar mogen gaan wennen, dan heeft dit als voordeel dat de andere kat hierdoor minder snel agressief zal reageren.

Stap 2:
Als de katten rustig apart zitten (dus na x dagen) kunt u hen eten geven bij elkaar in de buurt. Ze dienen dan beiden in een afgesloten transportmand (of bench) te zitten en krijgen daarin dan een bakje lekker eten. De manden dienen ieder 1,5 m van de deuropening af te staan, met de deur op een kiertje. De katten zien elkaar dan wel, maar niet zodanig dat ze helemaal gefixeerd kunnen raken op elkaar.

Stap 3:
Elke dag worden de transportmandjes tijdens voor hun maaltijd iets dichter naar elkaar toe geschoven. De katten zitten echter nog steeds in een gesloten mand als ze eten. (let wel, als de katten blazen naar mekaar of gefixeerd zijn op mekaar, neem dat een stap terug in het therapieplan)

Zodra u op het punt bent gekomen dat de katten eten op een korte afstand van elkaar zonder te grommen, te blazen, aan te vallen of gefixeerd te zijn op de aanwezigheid van de ander, dan mag een van de twee katten in een opengezette vervoersmand eten. Bij de ander blijft het deurtje nog even dicht.

De volgende dag is de ander aan de beurt om te eten in een vervoersmand met open deurtje. Zodra er sprake is van agressie gaat u weer een stapje terug in het therapieplan. Als het echter goed blijft gaan met het om beurten vlak bij elkaar in de buurt met open hok eten, dan mogen ze na een week samen eten met een open hok. Ze mogen gerust even uit de transportmand (of bench), maar het is niet de bedoeling dat ze door het huis gaan rondwandelen in plaats van te eten.


Feromonen
Feromonen zijn lichaamseigen stoffen, die de kat gebruikt om met zijn omgeving te communiceren. Met behulp van feromonen kan de kat op verschillende manieren boodschappen afgeven, zoals:
  • met sproeien, door de feromonen die in de urine zitten. Hij kan zo zijn stress kenbaar maken.
  • met gezichtsferomonen. Door kopjes te geven geeft bij gezichtsferomonen af, en geeft zo aan dat hij zich op zijn gemak voelt.
Omdat katten communiceren met geuren is het zeer nuttig om hiervan gebruik te maken bij de introductie. Een handig hulpmiddel hierbij is Feliway, een middel met synthetische feromonen.

Wat zijn gezichtsferomonen?
Gezichtsferomonen worden ook wel de “vertrouwdheidmarkeringen” genoemd, omdat de kat deze aanbrengt wanneer hij zich veilig voelt in een vertrouwde omgeving.

U hebt uw kat vast wel eens gadegeslagen terwijl hij met zijn kop, van kin tot oor, ergens tegenaan wrijft. Op dat moment geeft hij gezichtsferomonen af.

Ook u kunt gebruik maken van de eigen feromonen van de katten, door met een washandje over de ene kat te aaien langs de kaaklijn en daarna de andere kat ermee te aaien en visa versa. Zo vermengen de geuren zich met elkaar.

Het voordeel van de Feliway-verdamper is dat u deze in het stopcontact kunt doen. Zo wordt er een constante hoeveelheid feromonen in de lucht gebracht die de stress van uw kat(ten) kunnen verlagen en voorkomen. Dit is ideaal om te gebruiken in de woning (waar de katten in’t begin om beurten lopen en uiteindelijk tesamen) als extra ondersteuning van de introductie. Gaat het al een tijd goed tussen de twee katten, dan mag de verdamper uiteraard verdwijnen.

Hoe lang gaat het duren?
Het is moeilijk een tijdsbestek aan te geven bij deze therapie. Dit omdat het afhankelijk is van de tijd die u zelf te besteden heeft en de achtergrond van het probleem.

Het is van belang dat u goed observeert of er kleine veranderingen in het gedrag optreden. Let er bijvoorbeeld op of de katten zich al meer ontspannen in de mand dan de keer daarvoor. Als u nog geen verbetering ziet, ga dan nog niet een stapje verder. Ga liever een stapje terug.

Houdt er rekening mee dat uw gedrag invloed heeft op de kat. Als u onrustig bent, voelt een kat dit en zal hierdoor ook gespannen kunnen raken; dit zal de therapie vertragen. Probeer dus zo ontspannen mogelijk met uw katten om te gaan. Als u de hand-out goed volgt, is er geen reden voor spanning. Er kunnen immers geen gevechten optreden.
  • gevecht.jpg
    gevecht.jpg
    10,9 KB · Weergaven: 903