Een kitten kiezen

Kitten of toch liever een volwassen kat?
Een kitten is vertederend en slechts weinig mensen kunnen zo’n klein pluizebolletje weerstaan. Maar kittens worden snel groot en blaken van de energie. Zo’n hummel kan je huis dus aardig op de kop zetten! Bent je gehecht aan je design-meubels of je kostbare antiek, dan is een kitten geen goed idee. Ook als je vaak van huis bent, kun je beter geen kitten nemen. Met een kitten moet je afwachten hoe het zich zal ontwikkelen qua karakter. Bij een volwassen kat weet je beter wat je in huis haalt: de voorgeschiedenis van herplaatsers is bekend. Volwassen katten zijn bovendien – in het algemeen – een stuk rustiger.

Kitten bij een oudere kat?
Heb je al een kat en wil je er een tweede bij, denk dan niet automatisch aan een kitten. Dat is vooral belangrijk als je kat al wat ouder is. In tegenstelling tot wat beweerd wordt, gaat de combinatie kitten – oudere kat niet altijd goed. Kittens passen zich weliswaar makkelijker aan een nieuwe situatie aan, maar je oudere kat zit echt niet te wachten op een druktemaker in huis. Je zult niet de eerste zijn bij wie de oude kat van ellende maar naar zolder verhuist.
Heb je al een oudere kat, neem dan ofwel twee kittens ofwel een volwassen kat die qua karakter bij je eigen kat past. Zorg in alle gevallen voor een zorgvuldige introductie.
Maar: als je kat alleen is en het prima naar zijn of haar zin heeft, is er geen dringende reden om een andere kat erbij te nemen.

Een of twee kittens?
Dat hangt vooral van je thuissituatie af. Bij een jongere kat of in een kattengroep kun je prima één kitten zetten. Heb je echter geen andere katten, dan is het niet zo’n goed idee om slechts een kitten te nemen. Een kitten alleen gaat zich snel vervelen en kan je huis boel behoorlijk op de kop zetten. Twee kittens is daarom beter, ze kunnen elkaar bezighouden en van elkaar leren.
Zelfs als je veel thuis bent, kan het toch beter zijn om twee kittens te nemen. Dat zorgt weliswaar voor meer werk (extra kattenbakken) en meer drukte in huis, maar voor de katjes is het beter.

Kater of poes?
Er wordt gezegd dat katers liever zijn, maar de verschillen tussen dieren onderling zijn zo groot dat het karakter belangrijk is dan het geslacht. Wel is het zo dat de castratie van de poes duurder is dan die van de kater en dat katers meer ruimte nodig hebben dan poezen.

Asielkat of raskat?
Dat is een keuze die je zelf moet maken. Als een bepaald ras je aanspreekt, moet je daar uiteraard voor kiezen. Het voordeel van een raskat is dat er veel bekend is over het karakter van het ras. Bij een goede fokker kun je de nodige informatie krijgen over de lijnen waaruit het dier stamt. Denk er wel aan dat een kat geen automaat is: ook binnen het ras kunnen grote verschillen tussen individuen optreden! Asielkatten zijn echt niet altijd kneusjes. Sluit het asiel of de kattenopvang dan ook niet bij voorbaat uit, want ook daar zitten hele leuke, lieve en probleemloze dieren.

Maakt de kleur nog uit?
Over de relatie tussen kleur en karakter doen veel verhalen de ronde. Zo zouden driekleuren altijd pittig zijn, zwart-witte katten agressief en zwarte katten socialer. Er is nooit grondig onderzoek gedaan naar deze relatie, dus eigenlijk weten we het gewoon niet. Een ding is wél zeker: zwarte katten zijn absoluut niet populair en blijven daarom vaak in het asiel zitten. Kies dus gewoon die leuke kat die je aanspreekt: ‘klik’ is belangrijker dan ‘kleur’! • extra-r-liggend-300x200.jpg
  extra-r-liggend-300x200.jpg
  12,7 KB · Weergaven: 325
 • extra-IMG_7148-300x200.jpg
  extra-IMG_7148-300x200.jpg
  15,2 KB · Weergaven: 248
 • exrta-xIMG_0320-300x200.jpg
  exrta-xIMG_0320-300x200.jpg
  12 KB · Weergaven: 263
 • extra-IMG_7143-300x200.jpg
  extra-IMG_7143-300x200.jpg
  16,7 KB · Weergaven: 257
 • extra-IMG_4227-300x200.jpg
  extra-IMG_4227-300x200.jpg
  16,1 KB · Weergaven: 260
 • extra-IMG_2247-300x200.jpg
  extra-IMG_2247-300x200.jpg
  14,7 KB · Weergaven: 255