Een kitten in huis – de basis
Natuurlijk zorg je dat je alles hebt klaarstaan voordat je kitten gaat ophalen: etens- en drinkbak, een of twee kattenbakken, een krabpaal, speeltjes en natuurlijk een lekkere slaapplaats. Geef het kitten de eerste weken hetzelfde eten en dezelfde kattenbakvulling als bij de fokker, zo maak je de overgang gemakkelijker.
Controleer je huis voordat het kitten komt: zijn er geen gevaarlijke situaties zoals openstaande raampjes waar het diertje uit kan klimmen/vallen, laat de deuren naar toiletruimtes dicht en berg je allerkwetsbaarste spullen een paar weekjes op!
Zet je kitten eerst in een kleine ruimte met etensbak, kattenbak etc. Voor zo’n kleintje is alles overweldigend en nieuw, geef hem de kans om alles in zijn eigen tempo te ontdekken. Er wordt wel eens gezegd dat je een kitten eerst op de bak moet zetten en vandaar de rest kunt laten ontdekken; dan zou hij altijd de bak weer weten te vinden. Een kitten kan echter zo druk zijn met het ontdekken van zijn nieuwe leefwereld dat hij al snel de weg kwijt is of te ver van de bak gedwaald is om op tijd terug te kunnen. Een kleine ruimte is dus een goede start.
Als het kitten ondernemend is en de weg naar de bak al goed weet te vinden, kun je het al snel meer ruimte geven. Is het wat angstiger, ga dan na een uurtje bij het dier zitten en ga wat spelen of geef het wat lekkers om het ijs te breken.

Een kitten bij een andere (volwassen) kat
Een nieuwe kat kan voor stress zorgen bij de reeds aanwezige dieren. Sommige eigenaren zweren bij de methode om de nieuwe kat meteen in de woonkamer te zetten, liefst midden tussen de andere dieren, en ze het onderling te laten uitvechten. Ook fokkers of verkopers dringen er soms op aan om het zo te doen.
Je hebt echter maar één kans om de kennismaking goed te laten verlopen. En als het fout gaat met bovenstaande aanpak, heb je er een heel groot probleem bij: hevig vechtende katten in huis.

Als je katten je lief zijn, kies dan voor een rustige introductie. Het duurt misschien een paar dagen, maar het bezorgt iedereen (inclusief jezelf) minder stress.
Je katten bepalen zelf het tempo: als het makkelijk gaat, kun je redelijk snel doen. Is de aanwezige kat daarentegen wat argwanend, neem dan rustig de tijd voor elke stap.
Houd er rekening mee dat een kat territoriaal is: de omgeving is voor hem zeer belangrijk. Een kat zal een ander dier snel als indringer zien. Katten houden niet van verandering en veel katten houden al helemaal niet van andere katten in hun territorium. Diplomatie is hier dan ook vereist!

Eigen spulletjes
Neem je een kitten bij een of meerdere andere katten, zorg dan dat je voor de nieuweling genoeg spulletjes hebt: ook deze kat heeft een eigen kattenbak, eigen eet- en drinkbakjes nodig en een eigen slaapplaats.
Begin met de nieuwe kat een eigen afgesloten ruimte te geven, bv. een zolder of logeerkamer, met alles wat hij nodig heeft: eten, drinken, kattenbak, krabpaal en speeltjes. Geef hem niet de favoriete kamer van je eigen kat, want deze zal het niet waarderen om ‘verbannen’ te worden, ook al is het tijdelijk.

Geur uitwisselen
Begin met de katten om beurten te aaien, zodat ze elkaars geur leren kennen. Gaat dat goed en reageert geen van de katten gestrest op de geur van de ander, wrijf dan iedere kat langs het kopje met bv. een sok of een kleedje en leg dit in de ruimte van de andere kat. Afhankelijk van de kat moet je hier soms al enkele dagen voor uittrekken.
Als volgende stap laat je het kitten voorzichtig het huis verkennen. Daartoe kunt je het beste de oorspronkelijke kat in een andere ruimte opsluiten en de deur van het verblijf van het kitten openzetten, zodat deze op zijn eigen tempo op onderzoek uit kan gaan. Daarna gaat hij terug in zijn eigen kamertje en kan de andere kat ontdekken dat de nieuweling op pad is geweest. Ook hier geldt weer: je bepaalt zelf hoe snel je deze stappen doorloopt, afhankelijk van de reactie van de katten.

Voorstellen
Dan wordt het tijd om de katten aan elkaar te laten wennen. Het is het veiligst om de eerste paar ontmoetingen op voldoende afstand van elkaar te laten plaatsvinden, zodat ze elkaar niet kunnen verwonden. Houd in het begin liever wat meer ruimte aan dan misschien strikt noodzakelijk is.
Zet de deur van de kamer van het kitten open, maar blijf erbij. Geef ze allebei iets lekkers of ga met het kitten spelen om het af te leiden, maar wel op ruime afstand van elkaar.
Laat het kitten niet op de andere kat afrennen, dat is te confronterend voor de kat die al in huis is.
Voorkom onder alle omstandigheden dat ze naar elkaar gaan grommen of blazen, leid de katten anders meteen af met een speeltje en zet de nieuwkomer terug in zijn kamer. Probeer het later op de dag opnieuw.
Belangrijk is dat de katten weten dat er leuke dingen gebeuren als ze bij elkaar komen: een spelletje, een snoepje of een aai.
Dit is de fase die het meeste tijd in beslag zal nemen. Wees niet teleurgesteld als het meer tijd kost dan verwacht, katten laten zich niet dwingen!
Gelukkig worden kittens meestal wel snel geaccepteerd. Let er wel op dat het kitten voldoende afleiding krijgt en speel zelf ook veel met het diertje, zodat je een goede band met het kleintje opbouwt.
 • extra-IMG_7330-300x200.jpg
  extra-IMG_7330-300x200.jpg
  14,8 KB · Weergaven: 296
 • extra-spelen-kat-16-300x200.jpg
  extra-spelen-kat-16-300x200.jpg
  11,3 KB · Weergaven: 237
 • extra-IMG_7351-300x200.jpg
  extra-IMG_7351-300x200.jpg
  14,1 KB · Weergaven: 244