Een halsbandje voor katten
Natuurlijk staan katten prachtig met een halsbandje, zeker als de kleur van de ogen er in voorkomt of het voorzien is van mooie glitterende steentje voor een sierlijke poezedame.
De decoratieve waarde van een halsbandje is erg persoonlijk. Dus dat gaan we niet verder bespreken.

Maar ga bewust om met de keuze om uw kan al dan niet een halsbandje aan te doen en welk halsbandje u kiest.

Er zijn fervente voor- en tegenstanders van halsbandjes voor katten. Lees de volgende voor- en nadelen door alvorens de keuze te maken. En als u voor een halsbandje kiest, hoe u uw kat er laat aan wennen en waar u moet mee rekening houden.

Heeft uw kat een halsbandje nodig?
Heb je een binnenkat of een buitenkat? Dat is al een belangrijk onderscheid.
Heb je een binnenkat, dan heeft een halsbandje enkel een decoratieve waarde. Tenzij er risico op ontsnappen mogelijk is. Ze kan dan buiten verward worden met een zwerfkat, en het bandje kan voorzien worden van een telefoonnummer zodat men u kan verwittigen als ze gevonden wordt. Is uw kat gechipt, dan valt die noodzaak deels weg. Met deels refereer ik naar het feit dat ze dan wel moet binnengebracht worden bij een asiel, politie of dierenarts om de chip te kunnen vinden en lezen. De lieve dame uit de buurt die alle katten die aan komen lopen eten geeft, zal niet opmerken dat ze al een thuis heeft en kan haar met de beste bedoelingen adopteren. Afhankelijk van de regio waar u woont kan uw kat ook terecht komen in een gebied waar gejaagd wordt op katten, en een kat zonder bandje is dan in de jager z’n ogen een zwerfkat.

Heb je een buitenkat, dan gelden deze aangehaalde argumenten sowieso. Maar bijkomend kan het bandje ook de sleutel zijn om het kattenluikje te bedienen. Dat kan opgelost worden door een luikje te kiezen dat op de chip werkt. De kat kan de chip ook niet kwijtgeraken, dus ze zal altijd binnen kunnen en geen lopende rekening van nieuwe bandjes met magneetsleutel als uw kat haar bandje geregeld kwijtspeelt. Een magneetsleutel kan ook vrij zwaar zijn voor een kat, dus ook dat is een reden om een luikje dat reageert op de chip te kiezen.

Wat vaak vergeten wordt
Is dat katten in de natuur geen halsbandje aan hebben, dus katten moeten wennen aan zo’n bandje. Laat uw kat er langzaam aan wennen door het af en toe aan te doen en uw kat dan meteen iets lekkers voor te schotelen of haar favoriete spelletje te spelen. Zo gaat haar aandacht weg van het bandje en went ze stilaan aan het gevoel. Laat haar niet alleen met het halsbandje aan, tot dat ze echt volledig gewend is. Dus enkel als de eigenaar het proces kan observeren en begeleiden. Bij sommige katten kan dat snel gaan, bij anderen kan dat weken duren. Is het nog een kitten, laat haar dan nooit alleen met het bandje aan.
...dat sommigen blijven een halsbandje weigeren omdat ze het storend blijven vinden. Respecteer dat, anders gaat ze door het bandje toch in de problemen geraken.
... kittens nog erg impulsief zijn en niet even krachtig als een volwassen kat. Dat betekent dat ze zich veel sneller dan een volwassen kat kunnen verwonden aan een kattenbandje, of zo erg in paniek kunnen geraken door het bandje dat ze in shock kunnen geraken, in het ergste geval met de dood tot gevolg. Laat hen dus nooit alleen met een bandje rond hun hals.

Uiteraard kan men de kat best op jonge leeftijd vertrouwd maken met het dragen van een halsband, maar bij jonge, groeiende dieren moet men de halsband wel regelmatig aanpassen. Vermits de vacht vaak het halsbandje deels verbergt, wordt het geregeld aanpassen wel es vergeten en kan het halsbandje gaan spannen. Dit kan zorgen voor irritatie of verwonding, maar sowieso tot ergernis. Je hoeft er niet mee te starten als kitten, maar eerder vanaf pubertijd, dus vanaf een maand of 6.
... het gebruik van een halsband bij zeer jonge katten en kittens is nooit risicovrij: kittens wurmen zich nogal gemakkelijk in situaties die potentieel gevaarlijk zijn. Dus hoewel ook volwassen katten op de juiste en langzame manier moeten begeleid worden in het wennen aan een halsbandje, is dat bij jonge katten nog eens zo belangrijk en is het dragen van een bandje bij kittens zelfs eerder af te raden zonder toezicht.
... dat elke kat die al gewend is aan het dragen van een halsbandje, toch weer even onder toezicht moet staan als ze een nieuw halsbandje om krijgt. Omdat een nieuw halsbandje een ander gevoel kan geven, kan de kat er in’t begin dat toch weer even aan moeten wennen.

Welk type sluiting?
Belangrijk je te realiseren dat een goede halsband voor katten zodanig gemaakt is dat de kat zich in noodgevallen, bijvoorbeeld als de halsband vasthaakt achter een tak of struik, uit de halsband kan bevrijden en zich niet kan wurgen. Bij het kiezen van een veilige halsband moet daarom rekening gehouden worden met 2 belangrijke faktoren: het type halsband en de maat van de halsband.

De enige halsbandjes die voor een kat in aanmerking komen, zijn halsbandjes met een veiligheidssluiting. Dit kan een klikslotje zijn dat loskomt onder druk of een elastiekje dat uitrekt onder druk. Gebruik nooit een halsbandje dat niet groter wordt of niet loskomt onder druk voor een kat. Kattenhalsbandjes zijn dan ook niet geschikt om een leiband aan te bevestigen en hondenhalsbandjes zijn nooit geschikt voor katten.

Vaak wordt gevreesd dat door het feit dat kattenbandjes een veiligheidselastiek of veiligheidsslotje hebben, de kat het bandje sneller kan kwijtspelen. Dat is terecht en hoort ook zo te zijn. Een halsbandje dat je kat niet kan kwijtspelen kan nooit veilig zijn.

Wat is de juiste maat?
Kies een halsbandje dat tot elke maat aanpasbaar is. Dus niet met gesp die slechts per ‘gaatje’ aan te passen is, maar één die doorschuift tot elke gewenste maat.

Het aanpassen van de halsband aan de halsomtrek van de kat is van uiterst belang. Uit de studie van International Cat Care (the Feline Advisory Bureau) blijkt dat het grootste deel van de letsels die veroorzaakt worden door het gebruik van een halsband bij katten te wijten zijn aan het feit het bandje niet op de juiste maat werd gezet. De halsband moet vrij strak zitten, maar niet te strak. Ideaal is maximaal 1 tot 2 vingers, plat tegen de vacht gehouden, tussen de hals en de halsband kunnen schuiven. Bij kittens zeker geen 2 vingers. Als de halsband te los zit, kan uw kat haar poot erin vasthaken of haar onderkaak eronder schuiven. Dat laatste gebeurt het vaakst bij katten die nog erg jong zijn, omdat ze met de halsband willen spelen. De halsband komt dan zo in hun bek vast te zitten, wat minstens tot paniek leidt, maar tot veel erger kan leiden. Daarom ook dat het belangrijk blijft de kat niet zonder supervisie met een halsbandje aan te laten, tot ze volledig gewend is en de halsband op de juiste maat te zetten.

Wat nog...
Het halsbandje kan ook een vlooienband zijn. Daar is het advies voor een andere vlooienbestrijding te kiezen. Een vlooienband bevat immers veelal een of ander giftig product. Het gebruik ervan is niet zonder risico en er bestaan veilige en meer effectieve vlooienbestrijdingsproducten in pil- of pippetvorm.
Dat halsbandjes geen scherpe randen mogen hebben, dit geldt natuurlijk zowel voor honden- als kattenbandjes.
Je gegevens, zoals telefoonnummer, kan voorzien worden in een kokertje dat aan het halsbandje bevestigd wordt. Het nadeel dat de schroefdraad van zo’n kokertje makkelijk los komt, kan voorkomen worden door bij het sluiten een druppeltje nagellak op de schroefdraad te doen. Zorg dat het kokertje in verhouding is tot het dier. Geen log kokertje voor honden gebruiken dus. Ook een kleine tag waarin je gegevens gegraveerd zijn kan gebruikt worden, uiteraard een kleine tag zonder scherpe randen. Het telefoonnummer kan ook met permanente marker geschreven worden aan de binnenkant van het halsbandje en sommige halsbandjes zijn zelfs voorzien van een ruimte om het in te schrijven.

Kattenbelletjes... soms bevestigd om de kat te horen lopen, soms om te vermijden dat ze prooien vangt. Is het echt nodig dat je je kat hoort lopen? Of beter gezegd: is het echt nodig dat de kat zichzelf altijd hoort lopen? Er is naar mijn weten geen wetenschappelijk onderzoek naar gedaan, maar mijn eigen gevoel is dat het niet aangenaam kan zijn voor een dier (of mens) om bij elke stap die het zet een belletje te horen. Om te voorkomen dat ze prooien vangt is het alleszins weinig effectief. Vaak in’t begin wel, maar na verloop van tijd weet de kat perfect hoe ze zo soepel moet sluipen dat het belletje niet rinkelt om de momenten dat het belangrijk is...
  • Een halsbandje.webp
    Een halsbandje.webp
    10,3 KB · Weergaven: 976