Praat met je kat
Katten zijn altijd aan het leren hoe ze moeten communiceren met ons.
Hoe meer je communiceert met je kat, hoe sneller hij of zij het zal leren.
 • Gebruik een iets hogere toon om vriendelijkheid en een lagere toon om boosheid of ontevredenheid aan te geven.
 • Herhaling kan je kat helpen om te anticiperen op terugkerende activiteiten. Je kunt bijvoorbeeld een woord als slapen of bed blijven herhalen voordat je naar bed gaat. Uiteindelijk zal je kat het terugkerende woord herkennen en al naar de slaapkamer vertrekken als je "bed" zegt.


Gebruik non-verbale communicatie
Je kunt katten leren om woorden te herkennen, maar ze zullen instinctief non-verbale communicatie begrijpen.
Je kunt de band tussen jou en je kat versterken door een omgeving te creëren waarin verwachtingen worden waargemaakt en verrassingen uitgesloten zijn.
 • Als je langzaam met je ogen knippert terwijl je je kat aankijkt zal de kat naar je toe komen om aangehaald te worden. Dit wordt beschouwd als een beweging die niet dreigend is.
 • Staar niet te lang in de ogen van je kat. Dat is een teken van agressie.
 • Als de kat twijfelt of hij of zij naast je zal komen zitten, klop dan zachtjes op de plek in kwestie en praat met een zachte, uitnodigende stem.
 • Wees consequent in je bedoelingen en uitdrukkingen. Een veelvoorkomende fout die mensen maken met huisdieren is dat ze "nee" zeggen terwijl ze de kat aanhalen. Dit kan zeer verwarrend zijn voor de kat. Als je bijvoorbeeld wil dat de kat weggaat moet je een verbaal "nee" combineren met een zacht duwtje en geen affectie tonen. Dan weet de kat dat haar aanwezigheid op dat moment niet op prijs wordt gesteld. De meeste katten zullen twee tot drie keer proberen om dichtbij te komen, vaak vanaf verschillende kanten. Wees dan consistent in je gedrag, heb geduld.
 • Schreeuw nooit tegen een kat en straf de kat nooit fysiek. Hiermee maak je de kat bang en boos en bereik je het tegenovergestelde. Als je ergens niet blij mee bent kun je dat in je stem laten doorklinken zonder te schreeuwen. De kat zal dat begrijpen en voelen dat je niet blij bent.


Geef je kat opdrachten
Als je consistent bent wat betreft de klank van je stem en je woordgebruik kun je je kat goed trainen.
Jullie ontwikkelen dan een idioom waarbij beide partijen weten wat er verwacht wordt.
 • Ontwikkel een commando dat je alleen gebruikt om aan te geven dat de kat iets doet wat niet mag. Gebruik een toon die natuurlijk aanvoelt en makkelijk kan worden herhaald, maar die anders is dan je gebruikelijke praatstem. Als je dit commando spaarzaam gebruikt zal je kat begrijpen dat het hoort bij iets dat niet mag van jou.
 • Breng een scherp sisgeluid voort als "nee"-commando. Dit lijkt op een waarschuwing in kattentaal en het kan je bedoelingen duidelijker maken voor de kat.
 • Als je genoeg geduld hebt kun je je kat trainen om te reageren op commando's, net als honden. Je kunt een kat zelfs leren om je hand te schudden.
 • Communiceren met je kat.jpg
  Communiceren met je kat.jpg
  17,7 KB · Weergaven: 439