Wat is er Nieuw?

Welkom bij kattenforum SjEd

Registreren Aanmelden

moeder en dochter ruzie na sterilisatie

  • Onderwerp-starter kellyterhaar
  • Startdatum
kellyterhaar

kellyterhaar

Kitten
 
Hoi allemaal,

Ik heb het forum al een paar dagen doorgezocht maar nog niet echt een zelfde situatie gevonden als waar ik me in bevind. Vandaar dat ik een nieuw topic open.. mocht dit niet de bedoeling zijn, hoor ik het vanzelf..

Ik zit met m’n handen in m’n haar en zal de situatie voorleggen (wordt een lang verhaal ben ik bang)

Ik heb twee poezen, Pip van 2,5 en Cherry van 1,5 jaar. Cherry is de dochter van Pip. Pip heeft dus 1,5 jaar geleden een nestje gehad (bewust) en daarvan heb ik Cherry gehouden. Pip is daarna gesteriliseerd.

Pip en Cher zijn altijd elkaars schaduw geweest, deden alles samen, sliepen samen, waste elkaar, waar de één was was de ander en nooit uit elkaar geweest.

Vorige week woensdag 2 januari heb ik Cher laten steriliseren ivm krolsheid. Hiervoor heb ik haar een aantal maanden aan de poezenpil gehad omdat ik lichtelijk geïrriteerd werd van het gegil s’nachts en ik nog niet de financiële middelen had om een sterilisatie te betalen. Na 3 maanden heb ik haar van de pil afgehaald en daarna is de krolsheid eigenlijk minimaal terug gekomen. Cher was voor haar sterilisatie denk ik al een half jaar ‘pilvrij’.

Goed, ik Cher naar de DA gebracht en later op de dag opgehaald. Zij had een shirtje aan omdat ik bang was dat zij of Pip het kapot zou likken. Bij thuiskomst Cher uit haar reismandje laten lopen (eh, wankelen ;-) ) en vanaf toen is het mis. Pip begon gelijk te blazen en te grommen en heeft zich terug getrokken in de badkamer.
Ik heb de hele avond verder met Cher op de bank gezeten want zij was zeker nog niet haarzelf. Wankelde veel, moest 2 keer spugen en heeft 1 keer haar urine laten lopen.

Ik heb s’avonds toch haar shirtje uit gedaan omdat ik dacht dat Pip daar op reageerde. Dat was dus niet het geval.
Pip heeft zich de hele avond niet laten zien en als ze elkaar zagen was het grommen en blazen. Cher mee naar bed genomen en s’nachts kwam Pip wel kijken en was het weer grommen blazen.
De dag er na heb ik Pip niet in de woonkamer gezien (bang?) en hetzelfde: als ze elkaar zagen, aangezien Cher haar wel opzocht, was het grommen blazen en zelfs aanvliegen.
Ik ben er continue bij geweest en als het zo ver was hun proberen uit elkaar te halen.
Advies gevraagd aan de DA en die zei dat ik de dag er na toch op controle moest met Cher, dus Pip mee moest nemen. Omdat het waarschijnlijk de geur was.

Vrijdagochtend hebben ze elkaar flink aangevlogen en heb ik ze apart gezet. Ik durfte het niet meer aan hun samen in een ruimte te laten.
S’middags naar de DA, en hij kwam met een opmerkelijk advies. Hij heeft ze samen in een hokje gezet voor 2 uur, ze hadden dan een gezamenlijke vijand en zouden dan hopelijk verbroederen.
Ze hebben een aantal keer lelijk gedaan tegen elkaar (vertelde de DA). Toen ik ze mee naar huis nam was het advies om eerst Cher los te laten en na 15 min Pip. Dit gedaan en het was gelijk weer blazen en grommen....

S’avonds ging ik naar een musical en heeft mijn moeder ze in de gaten gehouden. Pip trok zich merendeels terug in de slaapkamer en als ze elkaar zagen opnieuw grommen blazen.
S’nachts heb ik ze apart gedaan omdat ik dan niet op ze kon letten en ik bang was dat ze elkaar echt de hersens insloegen. Ook Cher was nog maar net geholpen natuurlijk.

Zaterdag de hele dag bemiddeld tussen die twee maar het werd niet beter. Ze hebben elkaar een aantal keer aangevlogen en telkens kwam ik er tussen. Ook bij bijna aanvallen en grommen blazen heb ik ze gecorrigeerd. Maar ik trok het niet meer, was kapot van de spanning en kon eigenlijk geen kant op in huis. Durfte ze niet alleen te laten.
S’avonds was het nog steeds blazen en grommen en heb ik besloten ze apart te houden.

Zondag middag kwamen mijn ouders op visite en mijn vader zei dat ik ze gewoon samen moest laten in de woonkamer anders wennen ze nooit.. dit gedaan, en dit ging al snel mis. Dikke ruzie en vlogen elkaar aan en belandde onder de bank. Mijn vader heeft ze uit elkaar getrokken (gebeten in z’n hand door Cher) en de verdere dag heb ik weer bemiddeld tussen die twee. Constant opgelet, gecorrigeerd als ze weer gingen blazen en grommen en ze zijn elkaar nog wel een paar keer (bijna) aangevlogen ondanks mijn oplettendheid.
S’nachts weer apart, dit keer de andere mee genomen naar bed.

Gisteren, maandag, weer de gehele dag bemiddeld en ik raakte zelf helemaal op. Ik trok het niet meer, zoveel (in)spanning..

Een aantal adviezen hier en daar gevraagd, verschillende reacties: juist bij elkaar en t gaat over / apart houden anders komt het niet meer goed ivm het vele vechten.....

Gisteravond was ik het helemaal zat en heb ik contact gehad met een gedragstherapeut (goh die mensen zijn ook prijzig zeg). Zij adviseerde om ze nu echt 48 uur apart te zetten en daarna te herintroduceren. De rust moet bij hunzelf terug komen voordat ze elkaar accepteren. Klinkt logisch...

Ik heb ze apart gezet. Cher in woonkamer en Pip in de slaapkamer.

Hoe nu verder? Het herintroduceren staat ook overal verschillend vermeld.. Vind het zo lastig.. Ben eigenlijk bang dat de relatie voorgoed verstoord is en ik 1 van de 2 moet herplaatsen :-(

Iemand die deze situatie ook heeft mee gemaakt en hoe is dat goed gekomen?


Ik hoop dat iemand mij kan helpen...
 
Catherine

Catherine

Moderator
Medewerker
Moderator
 
 
 
 
 
 
Neem deken met de geuren van hun op van voor je naar de dierenarts bent geweest, en wrijf dat over beide zodat ze weer zelfde geur krijgen.
Doe dit meerdere keren per dag.
Probeer ook eens terug te spelen met ze een spel dat ze samen kunnen doen zoals laser lichtje of hengel...
Geef ze ook snoepjes tss door.

Normaal is die ruzie na paar dagen gedaan.
Ik zou eerder denken dat ze ervoor zouden ruzie maken omdat 1 steriel was en de andere niet vaak gaat dat niet samen.

Maar hier is het dus echt de geur van bij de dierenarts die het probleem is dus enige is geur overbrengen.

Zou ze niet apart zetten dat geeft maar meer stress, maken ze ruzie of willen ze vechten ga je er tss of smijt je kussen naar ze zodat ze verschieten...
Blijft het na paar dagen nog duren dan kan je best anti stress spray gaan gebruiken zoals felisept bv of anti stress medicatie zoals telizen bv allebei online te kopen.

Gewoon geduld hebben en ingrijpen als ze willen vechten.
Hou ons op de hoogte
 
kellyterhaar

kellyterhaar

Kitten
 
Klopt, wat jij zegt is ook iets voor te zeggen.. en dat is eigenlijk bij alle verschillende adviezen die ik krijg ‍♀️..
Ik moet ook gewoon werken, had toevallig vakantie (wat dus heel goed uit kwam) dus ik kan niet de hele dag opletten en corrigeren dmv een kussen of wat dan ook. Dat maakt het lastig. Waar nog bij komt dat ik vaak gehoord heb gekregen dat als ze een aantal keer vechten dat dan de relatie zo verstoord kan raken dat het chronisch verstoord blijft en dat wil ik absoluut voorkomen.
Vandaar dat ik het advies van die gedragstherapeut heb opgevolgd om ze, sinds gister, maar 48 uur gescheiden hou.. Of ik daar dus verstandig aan doe weet ik ook niet, omdat ze dan toch verschillend ruiken. De ene kamer ruikt gek genoeg anders dan de ander....
Oftewel, dilemma is nog steeds niet echt weg bij mij...... heel vervelend.
Weet gewoon niet waar ik goed aan doe en hoelang ik het ook de tijd moet geven..
Geduld wordt blijkbaar aardig op de proef gesteld!
 
kellyterhaar

kellyterhaar

Kitten
 
Ik hou jullie op de hoogte, mochten jullie dat niet willen hoor ik het graag! Ik heb vanaf maandagavond apart gezet.
Goed, dat is dus 48 uur geleden. Bij agressie/spanning, deur weer dicht en morgen opnieuw proberen.
Als ik er niet ben dan moet de deur dicht. Als de kier goed gaat, dan de deur op een kier houden als ik er ben. Eerst moet dit goed gaan voor ik verder ga, vertelde de gedragstherapeut.

Ik had de deur eerst op het kleinste kiertje, dus dat ze elkaar alleen konden ruiken eigenlijk. Toen gingen ze beide snuffelen en waren ze best nieuwsgierig (mn moeder bij Cher en ik bij Pip zodat we beide het gedrag konden zien). Ze gingen toen ook met hun pootjes naar elkaar, ze raakte elkaar een soort van aan door de kier met hun pootje. Pip ging erbij op dr zij liggen en dr voeten uitgestrekt. Na 5 minuten ofzo dacht ik ik probeer het grotere kiertje, dus dat er een pootje tussen kon en ze elkaar min of meer zagen. Ze hebben elkaar vaak genoeg gezien en hebben aan beide kanten een snoepje gelegd. Was Pip niet erg van gecharmeerd en at ‘m liever wat verder weg haha. Uiteindelijk kwam Cher goed dichtbij de deur en toen kwam Pip ook, ze snuffelde en zaten bijna neus tegen neus voor hoever ik t kon zien. Cher miauwde even kort, een soort piepen. En toen ging een van de twee even grommen (volgensmij was het Cher maar weet niet zeker). Toen de deur dicht gedaan. Morgenavond weer proberen. Ga beide dekentjes even omwisselen.
 
Bovenaan Onderaan