kattentherapie kattentherapie miauw

Naam
Miauw
Straat
Loo 23
Postcode
5571 KN
Plaatsnaam
Bergeijk
Telefoonnummer
06 12 18 70 79
Email
contact@miauw-kattentherapie.nl
Website
https://www.miauw-kattentherapie.nl/

Welkom bij kattenforum SjEd

Registreren Aanmelden
shutterstock_170603288-295x300.webp



Dit zijn de woorden van niet één, maar meerdere eigenaren die mij belden ná hun vakantie. Ze hadden een heerlijke vakantie achter de rug en jawel hoor, bij thuiskomst kwam de geur van urine al tegemoet! “De kat plast altijd als wij langer van huis zijn. Het moet dan wel verlatingsangst zijn”, concluderen veel eigenaren. Toch wordt deze conclusie te snel getrokken en komt hij niet overeen met de werkelijkheid. Hoog tijd om eens dieper in te gaan op de mogelijke oorzaken van dit ongewenst gedrag.

Katten plassen expres of door verlatingsangst?


Omdat de kat alléén buiten de kattenbak plast tijdens afwezigheid van de eigenaren (langer dan 3 dagen), wordt de link met verlatingsangst snel gelegd. Over verlatingsangst bij katten is nog weinig bekend. We weten inmiddels dat het een oorzaak van sproei-gedrag bij katten kan zijn, maar verder weten we niets. Overigens wordt een kat niet onzindelijk, doordat hij zijn eigenaar mist (later meer hierover). Daarnaast gaan wij de laatste jaren kattengedrag steeds meer vermenselijken. We geven hen menselijke gedragingen en/of gaan ervan uit dat ze dit ook kunnen doen.

Naast verlatingsangst worden ook de woorden ‘de kat doet het expres’ vaak genoemd.Tot op heden is er nog steeds geen concreet bewijs geleverd dat katten dit kunnen uiten. Je hebt basis-emoties, zoals angst en woede. Daarnaast kunnen wij mensen 2e rangs, oftewel Secundaire Emoties tonen. Dit zijn onder andere jaloezie, schaamte en wraak. Hiervoor moet je jezelf emotioneel kunnen verplaatsen in de ander, zelf-reflectie en -bewustzijn hebben. Voorbeeld; Ik vind mezelf te dik. Om dan een schaamtegevoel te creëren, moet je jezelf kunnen verplaatsen in een ander. ‘Zou diegene ook vinden dat ik te dik ben?’ Dan pas komt schaamte. Dit wordt in een bepaald gedeelte van onze hersenen gedaan. Bij katten is nog niet bewezen dat zij dit gedeelte in de hersenen hebben of überhaupt ontwikkeld hebben. Hierdoor zijn zij níet in staat om de 2e rang van emoties te tonen. De wraak kunnen we vergelijken met ‘expres-plassen’. Maar dat is bij katten dus niet van toepassing. Een kat plast niet expres omdat hij/zij boos is.





Wat is voor de kat het doel van plassen?


Als een kat dan niet expres plast en ook niet uit verlatingsangst, waarom dan wel? Katten plassen met de intentie om de blaas te legen. Dit in tegenstelling tot sproeien met urine. Dit doen ze om geur af te zetten. Een kat die in de kattenbak plast, of juist op de mat bij de voordeur, op de bank of op bed… allemaal met de bedoeling om simpelweg te blaas te legen.

We kunnen hele moeilijke oorzaken proberen te bedenken, maar wat vaak voor de hand ligt is een probleem met de kattenbak!

De oorzaak hoeft niet persé moeilijk te zijn, als we hem maar kunnen achterhalen!
1f609.webp







Wat is er anders in huis tijdens jullie vakantie/afwezigheid?


Kijk eens een keer kritisch naar de omstandigheden tijdens jullie afwezigheid. Is er iemand die dagelijks de katten komt verzorgen? Mag de kat normaliter vaak naar buiten in de tuin en nu misschien niet? Alles kan van invloed zijn op het plassen naast de kattenbak.

Een familielid, vriend(in) of buurman/-vrouw komt elke dag de kat voorzien van brokjes en vers water. Is diegene net zo secuur met het verschonen van de kattenbak als jij dat bent? Doet de kat vaak de behoefte buitenshuis en is die mogelijkheid nu afwezig? Deze simpele puntjes kunnen het verschil maken. Katten zijn erg hygiënisch en stellen een zuivere kattenbak dan ook zeer op prijs. Als de nood hoog wordt en de kattenbak niet aantrekkelijk genoeg is, dan wordt er een andere plek uitgekozen die wél voldoet.

Bijvoorbeeld; Normaliter mag de kat overdag heerlijk naar buiten en doet binnen minimaal de behoefte in de kattenbak. Zelf maak je deze elke dag schoon. Tijdens de vakantie mag de kat niet naar buiten en komt er om de dag een oppasser die de kattenbak doet. Je kan je voorstellen dat als de kat nu binnen verblijft, de kattenbak ook vele malen intensiever gebruikt wordt. Als er al een drolletje in ligt, kan dit aanleiding genoeg zijn voor de kat om de kattenbak te beschouwen als ‘vies’. Immers, anders deed de kat dat juist buiten en waren er binnen nauwelijks drollen in de bak. Voor de kat is de bak niet prettig meer. Maar die lekkere zachte mat bij de voordeur is perfect! Heerlijk zacht aan de pootjes. De mat neemt de urine op, waardoor natte poten bespaard blijven. De kat heeft overzicht op de gehele ruimte. Echt een ideale plasplek! (aldus de kat, haha)





Tips & Advies ter voorkoming;


* De vuistregel voor het aantal kattenbakken is als volgt: het aantal katten +1 = aantal kattenbakken dat je minimaal dient te hebben staan. bij 1 kat, minimaal 2 bakken, bij 3 katten minimaal 4 bakken.

* Maak vooraf goede afspraken met diegene die de katten komt verzorgen. Zorg dat de kattenbak elke dag verschoond wordt.

* Het is verstandig om tijdens de vakantie 1 of 2 bakken extra in huis te plaatsen, zodat ook bij intensief gebruik er altijd een nette en schone bak ter beschikking is. Zet de kattenbakken niet naast elkaar, maar verspreidt ze door het huis.

* Sla alvast extra kattenbak-grint in. Zeker als je een vast merk gebruikt en de kat deze prettig vindt. Zo neem je geen risico mocht het grint op raken tijdens jullie afwezigheid. De oppas hoeft niets te kopen en weet zeker dat dit het juiste grint is. Veel katten stellen het namelijk niet op prijs als er opeens ander grint in de bak zit.

* Zijn er vaste plaatsen waar de kat plast tijdens de vakantie? Blokkeer deze dan met een extra kattenbak.





Is dit herkenbaar voor jouw situatie? Neem dan vrijblijvend CONTACT op!

Groetjes Anneke Houbraken, namens Miauw Kattentherapie
 
Laatst bewerkt door een moderator:
Workshop gevolgd bij Anneke van Miauw;

“Voor herhaling vatbaar! Duidelijk, leerzaam, interactief en met humor. Super avond gehad!”
 
Anneke heeft echt kennis van zaken. Na 1 bezoek tips gekregen en deze een paar dagen toegepast. We zien een totaal andere poes! Van constant krabben en bijten ligt ze nu al regelmatig op schoot en kunnen we haar gewoon aaien. Als je van je kat houdt is het zeker de tijd en het geld waard!
 
,,Waarom krabt mijn kat aan de bank en de stoel, terwijl er een krabpaal in huis staat?” Krabben aan meubels is een veelvoorkomend probleem waar eigenaren gefrustreerd van raken. Waarom krabben niet alle katten gewoon aan de krabpaal die je speciaal aangeschaft hebt?

Hieronder 6 tips die je helpen om een geschikte krabpaal te krijgen, waar jouw kat geen NEE tegen kán zeggen.

shutterstock_350318171-1024x654.webp

1: De kat wil zich volledig uitrekken.


Er zijn ontzettend veel krabpalen op de markt en veel wordt gemaakt op vraag van ons (de consument). Wij kopen de krabpaal en kiezen deze dus ook uit. De kat kan niet kiezen helaas. Zodoende is het assortiment van krabpalen teveel gebaseerd op wat mensen leuk en mooi vinden, maar niet zozeer naar wat een kat juist fijn vindt.

Het doel voor katten is voornamelijk uitrekken en nagels krabben. Dit uitrekken wordt veelal vergeten. Kijk zelf eens kritisch naar je eigen krabpaal of diegene die je in de winkel of op internet vindt. Veel etages, verschillende slaapgedeeltes en speelmogelijkheden…. maar zijn er ook grote stukken waar een kat zich volledig uit kan rekken? Dit wordt belemmerd door de vele opties die wij graag op een krabpaal zien.

Wil je de kat tegemoet komen, neem dan een krabpaal met minimale etages, maar juist wél een grote lange krabstam. (paal zelf dus)



2: De kat wil dat de krabpaal toegankelijk is en niet weggestopt in een hoekje van de woonkamer.


Tegenwoordig willen we dat alles gestyled is in ons huis. Alle meubels passen bij elkaar en worden zo neergezet dat alles matcht en mooi in balans is. De plaats van een krabpaal wordt vaak over het hoofd gezien en daardoor werken we deze netjes weg, toch? Er is immers een krabmogelijkheid aanwezig, maar wel (op onze wens) in de hoek van de kamer. Dan hebben we er het minste ‘last’ van en belemmert het de rest van het interieur niet. Erg spijtig als de kat dan de nagels zit in die dure bank, stoel of tapijt…

De kat hoort in deze tijd bij het gezin en daardoor heeft deze ook haar eigen ‘meubel’ nodig in huis. De krabpaal moet altijd in ‘de loop’ staan. Dat betekent dat je zelf eens kritisch moet gaan kijken naar waar de zogenaamde ‘loop-paden’ in jouw huis zijn. Denk hierbij aan de route die je zelf loopt vanuit keuken naar woonkamer, en naar de slaapkamer bijvoorbeeld. Dit zijn routes die katten ook regelmatig lopen en naast die routes moet de krabpaal staan.

Als je dit gecheckt hebt in je eigen situatie zie je misschien zelf ook dat je eigenlijk nauwelijks in die hoek van de woonkamer komt? Daar staat een krabpaal volledig onjuist. Maar wellicht merk je ook dat je wel vaak langs ‘die ene stoel’ loopt en het dus ook heel logisch is dat de kat daar gaat krabben?



3: De kat wil horizontaal én verticaal kunnen krabben.


Krabpalen worden over het algemeen gebruikt om verticaal te krabben. Maar katten hebben ook behoefte om horizontaal te krabben. Denk maar aan het tapijt of een mat bij de deur. Er zijn zelfs katten die alléén maar horizontaal willen krabben. Je moet ze tegemoet komen, wil je voorkomen dat ze objecten gaan gebruiken die jij liever onbeschadigd ziet.

Er bestaan speciale krabmatten voor katten met een horizontale behoefte. Maar je kan zelf ook creatief zijn. Denk aan een kokosmat, stuk karton of oud tapijt. Kom de kat in ieder geval tegemoet.



4: Waarom willen én moeten katten eigenlijk krabben?


Dit is geen moeilijke vraag. Een kat krabt om de nagels te vernieuwen. De oude nagelhulzen worden verwijderd. In tegenstelling tot een hond slijten de nagels niet af. Een kat maakt continue nieuwe nagelhulzen (driehoekjes), waardoor de oude naar buiten gedrukt worden. Om de nagels scherp te houden, wordt dit proces steeds herhaald. Katten moeten scherpe nagels hebben, zodat ze goed kunnen klimmen en grip behouden.

Daarnaast heeft krabben nog een reden, namelijk geur afzetten. Iedere kat heeft unieke feromonen die via de geurklieren verspreidt worden. Geurklieren bevinden zich bij de kat onder andere in de mondhoeken, staart aanzet en tussen de voetzolen. Door te krabben, zet een kat haar eigen geur op die plaats af.



5: De paal moet het gewicht van de kat kunnen dragen.


Er zijn speciale kitten-palen. Deze zijn ontzettend schattig voor de ondeugende kittens. Alleen de kittens worden groter en de krabpaal niet… Hierdoor zijn veel (kitten)krabpalen op den duur te klein. Koop het liefst een krabpaal op maat van de volwassen kat. Een kitten kan hier ook prima mee overweg.

Let vooral op bij de grotere kattenrassen, zoals een Maine Coon, Noorse boskat en Ragdoll bijvoorbeeld. Deze rassen worden forser dan een standaard-kat en ze zijn dus ook zwaarder. Sommige katers kunnen wel ruim 8kg worden! Mocht je een grote kat hebben, zorg er dan voor dat de krabpaal ook stevig is.

Vaak worden de grotere palen verkocht met een mogelijkheid tot muur-bevestiging. Dit is zeker aan te raden, aangezien grote katten een standaard paal met gemak omver kunnen springen.



6: Maak de krabpaal extra aantrekkelijk!


Ben je uiteindelijk zover dat je een goede krabpaal op de juiste plek hebt staan? Dan kun je deze extra aantrekkelijk maken door er kattenkruid of valeriaan op te doen. De meeste katten vinden deze geuren overheerlijk en woest aantrekkelijk! Ze zullen dan ook direct aanstalten maken om de geur van dichtbij op te nemen. Soms krabben ze op dat moment ook aan de paal en dat is bevorderlijk omdat hun feromonen al afgegeven worden. Ze ruiken de volgende keer dat ze hier gekrabd hebben en dat geeft aanleiding om de paal wederom te gebruiken.

Spelen op/rondom de krabpaal zorgt er ook voor dat deze hartstikke leuk wordt! Maak de kat goed moe door deze te laten klimmen om het speeltje te bemachtigen.



optie 7: Gebruik eens karton!


Karton en Katten. Een ontzettend goede combinatie! Katten houden van karton en niet alleen om in te zitten. Iedere katteneigenaar zal het herkennen, een lege kartonnen doos… deze wordt binnen korte tijd ingepikt door de kat. Hoe kleiner, hoe beter lijkt het ooit wel. Ze wurmen zich er altijd in! haha

Maar karton is ook heerlijk om aan te krabben. Mocht je het luxer aanpakken, dan zijn er zelfs krabmeubels van karton te koop! Je doet je kat er een plezier mee door deze eens in de zoveel tijd aan te bieden.



Hopelijk kunnen jullie hiermee vooruit? Mocht je nog vragen hebben over krabben en krabpalen of juist over iets heel anders, dan mag je altijd contact opnemen! KLIK HIER om het contactformulier in te vullen.

Met Katvriendelijke Groet,

Anneke Houbraken namens Miauw Kattentherapie
 
Laatst bewerkt door een moderator:
De lente is officieel begonnen, dus de zogenaamde lentekriebels zijn in aantocht! Maar hoe is het seksueel gedrag bij kattPresentatie1.webpen en het traject van voortplanting? Hiervoor kun je in feite 2 groepen maken. De katten die ‘uitgehuwelijkt’ worden. (Waarvoor de eigenaar een geschikte ‘papa of mama’ zoekt.) En de andere groep; de katten die vrij rond mogen lopen en dus zelf een geschikte partner zoeken om kittens te krijgen. Wij gaan verder in op de laatste groep.

‘Lentekriebels’ bij katten.

Wanneer komt een kitten in de puberteit?


Dit ligt gemiddeld tussen de 4-14 maanden. Dit ligt aan het ras, jaargetijde, omstandigheden qua wonen en leven. Mannetjes (de katers) worden vaak volwassen tussen de 7-12 maanden. De vrouwtjes (poezen) tussen de 5-9 maanden. Dit is dus de leeftijd waarop ze voor het eerst seksueel actief kunnen worden.

Wat betekent het als een kat ‘Krols’ genoemd wordt?


Vrouwelijke katten (poezen) kunnen krols worden, oftewel ze zijn eraan toe om zichzelf voort te planten. Krolsheid bij poezen zijn hormonale veranderingen, die ervoor zorgen dat de poes zwanger kan raken. Een kat heeft geen vaste cyclus, zoals wij mensen bijvoorbeeld hebben. Katten zijn met hun cyclus vaak seizoensgebonden en daarnaast poly-oestrisch. Poly-oestrisch betekent dat katten meerdere keren per jaar een cyclus doormaken, maar dit geen vast patroon is. De meeste katten krijgen in de lente een nestje en in de zomer/begin herfst. In de wintermaanden zal een kat geen nestje krijgen volgens natuurlijke cyclus. Dit is seizoensgebonden. Daarnaast speelt ook mee dat de dagen langer worden en er na een strenge winter, weer volop voedsel verkrijgbaar is. Ook natuurlijk instinct is belangrijk bij krolsheid en voortplanting.

Hoe weet ik of mijn kat krols is?


Poezen die krols zijn, willen maar 1 ding en dat is paren en uiteindelijk voortplanten. Krolsheid gaat samen met typerende kenmerken. Onder andere;

  • Aanhankelijker en zal de eigenaar meer gaan volgen en meer kopjes geven aan allerlei spullen.
  • Minder eten en slapen, weinig interesse om te spelen.
  • Rollen over de grond en gaat zich meer wassen.
  • Miauwen wordt anders, er zal meer ‘pur prrr’ gehoord worden.
  • Bij het aaien van de poes, zakt deze door de voorpoten. Kont omhoog en lichtjes trappelen met achterpoten. (staart soms zelfs opzij)
Hoe verloopt de dekking ?


Als de poes krols genoeg is, gaat zij op zoek naar geschikte katers. Door haar kenmerkende geluid van miauwen, lokt ze potentiële kandidaat-katers. De periode van krolsheid duurt ongeveer 8 dagen. Gedurende deze tijd laat zij zich meerdere malen dekken.

Katten hebben in tegenstelling tot honden of mensen, een geïnduceerde ovulatie. Dat betekent dat er pas ná de dekking, een eisprong plaats vindt. Mocht er gedurende de krols-periode geen dekking én dus een eisprong komen, dan zal de kat binnen 2 weken opnieuw krols worden.

De eisprong vindt plaats ná de dekking door de kater. Dat komt doordat een kater soort van weerhaakjes aan de penis heeft. Je kan dit vergelijken met een plug. Zodra de kater ejaculeert (zaadlozing heeft), trekt deze zijn penis terug. De weerhaakjes geven een pijnprikkel bij de poes. Daarom valt een poes vaak ook uit naar de kater, zodra deze ‘klaar’ is. Deze specifieke pijnprikkel, wekt de ovulatie op.

Bij elke dekking, komt er een nieuw eitje vrij. Zodoende kan een nestje van 5 kittens, ook makkelijk meerdere vaders hebben. Je ziet dit vaak op het platteland. Diversiteit aan kleuren in hetzelfde nestje.

Naast katten, hebben ook konijnen een geïnduceerde ovulatie.

De zwangerschap van de poes.


Deze periode duurt gemiddeld 64 dagen. Vaak tussen de 60-66 dagen zal een poes bevallen van één of meerdere kittens, indien de dekking succesvol is geweest uiteraard. Naarmate de zwangerschap duurt, neemt de buikomvang van de poes toe en zullen de tepels groter worden. De poes zal vooraf al een rustige en veilige plek op gaan zoeken in huis of buitenshuis om zich voor te bereiden op de bevalling. Ook dit gedrag is instinctief bepaald. De poes wil haar plek het liefst zelf uitzoeken en afstemmen.

Wij kunnen als eigenaar haar helpen door een rustige plek heel aangenaam en aantrekkelijk te maken. Denk hierbij aan rust, door bijvoorbeeld een kamer beschikbaar te maken met de gordijnen, rolluiken dicht. Zorg daarnaast voor een lekkere slaapplek, met zacht deken. Verstop-mogelijkheden door middel van (kartonnen) dozen bijvoorbeeld. Belangrijk hierbij is dat deze ruimte alléén voor de drachtige poes toegankelijk is en het liefst niet voor andere huisdieren of kinderen. Als de ruimte niet naar haar zin is, gaat ze zelf op zoek naar een alternatief. Dus het beste is om dit direct goed uit te voeren. Dan heb je in ieder geval enige invloed op de plaats van bevalling.
1f609.webp





Geboorte van de kittens.


Zodra de moederpoes er klaar voor is, zal zij gaan persen. Over het algemeen komt er redelijk snel een kitten, als actief persen is begonnen. Bij twijfel, raadpleeg altijd je dierenarts! Veel dierenartsen geven als advies, dat als er binnen een half uur niets gebeurt, je moet bellen. Na de bevalling likt de moederpoes het kitten schoon en eet vaak de eigen placenta op. Dat mag, is natuurlijk gedrag en kan absoluut geen kwaad.

Een kitten wordt geboren met de oogjes dicht. De ogen zullen zich openen rond 8-10 dagen leeftijd. Echt goed zicht hebben ze dan nog niet. Dat komt later vanzelf.

Het kitten moet goed drinken bij de moeder. Om te controleren of dat het geval is, is het verstandig om het kitten 2-3 x per dag te wegen. Gebruik altijd hetzelfde tijdstip, bijvoorbeeld om 08.00 – 13.00 – 20.00 uur. Schrijf het gewicht op en houdt een soort van dagboek bij. Dan kun je zelf altijd zien of er de juiste vorderingen zijn en wat voor bijzonderheden er mogelijk optreden. Per 24 uur moet een kitten ongeveer 10% van zijn eigen lichaamsgewicht aankomen. Voorbeeld: Weegt een kitten 300 gram ’s morgens om 08.00 uur, dan zal datzelfde kitten de ochtend daarna minimaal 330 gram moeten wegen.

Vanaf 3-4 weken leeftijd, mag het kitten bijgevoerd worden met vast voedsel. Kittenbrokjes kunnen geweekt worden in lauw-warm water of je geeft ze een beetje blikvoer bij.

Kittens dienen ook tijdig ontwormd en ingeënt te worden. Vraag hiervoor advies bij je dierenarts.



Leuk weetje en makkelijk te onthouden ezelsbruggetje over katten;
*** 9 dagen jagen, 9 weken dragen en 9 dagen nadien… dan kunnen de poesjes zien! ***

Een kat is ongeveer 8 dagen krols en gaat op ‘jacht’ naar de juiste partner.​

Een kat draagt ongeveer 64 dagen en 9 dagen na de geboorte gaan de oogjes voor het eerst open.​

kittens-2641211_1920-1024x570.webp

Professionele hulp nodig vooraf?



Kun je wel wat hulp gebruiken om goed inzicht te krijgen of jouw situatie ideaal is om een nestje kittens te verwelkomen? Of ben je van plan om een kitten aan te schaffen?

Dan mag je altijd vrijblijvend contact opnemen met Anneke. Kijk bij ‘contact’ voor de mogelijkheden.
 
Laatst bewerkt door een moderator:
Gisteren een workshop over kittens gehad en heb veel nieuwe nuttige informatie gekregen waar ik zeker profijt van ga hebben. Bovendien was het een gezellig samenzijn en Anneke vertelt op een ontspannen gemoedelijke manier over het onderwerp. Echt een aanrader voor iedereen die iets wijzer wil worden in de (belevings)wereld van poezen. Ik ben er de volgende workshop weer graag bij.
 
Mijn 1 jarige kat plaste langs de bak.. zelf al veel geprobeerd, maar oplossen lukte me niet. Totdat Anneke op bezoek kwam. Ze was open en eerlijk en ik ben direct begonnen met de tips. Sindsdien gewoon niet meer geplast!!
Met het mooi uitgebreid verslag wat ik erna kreeg, ben ik verder gegaan. Nu 3 maanden later geen ongelukjes of dergelijke gebeurd. Ik zeg maar 1 ding : BEDANKT ANNEKE!! Groetjes van knuffelige Murphy Naylah en blije ik.
 
Over de kat en haar of zijn territorium wordt veel verteld. Als een kat naast de bak plast, denken veel eigenaren dat de oorzaak territorium is. Zijn er meerdere katten in huis en vinden er ‘gevechten’ plaats, dan komt dat doordat de kat het territorium niet wil delen… Maar klopt dit ook? Zijn het feiten of juist fabels? Om inzicht te krijgen in een territorium, moet je weten wat het nu precies betekent.



Leefgebied & Territorium van een kat

Hoe zit dit bij buitenkatten?


Veel mensen denken dat een territorium zo groot is als de kat rond struint. Dat is helaas niet waar. Het territorium van de kat noemen we ook wel ‘de veilige kern’. Dit gebied hoort veilig te zijn en vertrouwd. Normaal gesproken is dit dus het huis waar de kat leeft. Voor buitenkatten reikt dit vaak tot de eigen tuin/erf.

Alle ruimte daaromheen waar de kat zich bevindt, behoort tot het leefgebied. bij ongecastreerde katers kan dit 2 tot 3x zo groot zijn als poezen. Katers struinen meer af, vaak zoekende naar krolse poezen in de omgeving. De grootte van het leefgebied is ook afhankelijk van het voedselaanbod en populatiegrootte van de katten. Bijvoorbeeld hoe meer katers op een boerderij, hoe groter en gescheiden de leefgebieden zijn.



Een voorbeeld van een territorium en leefgebied van 1 kat op de boerderij.

territorium-leefgebied-1024x576.webp

En een voorbeeld van meerdere katten met ieder hun eigen leefgebied. Het territorium wordt over het algemeen samen gedeeld.

territorium-leefgebied-buitenkatten-1024x576.webp

Hoe zit dit bij binnenkatten?


Bij veel binnenkatten is het leefgebied gelijk aan het territorium. Katten worden beperkt in hun vrije toegang buiten de grenzen van bijvoorbeeld de tuin.

Wil je meer weten en leren over grenzen van territorium en leefgebieden, dan heeft de BBC een super leuke documentaire gemaakt. “The Secret Life of the Cat – Horizon” Link naar de documentaire vind je HIER



Hebben katten binnenshuis hun eigen ‘terrein’?

Gebruik van paadjes in huis.


Katten kunnen prima samenleven, maar in veel huishoudens is er eerder sprake van elkaar gedogen dan werkelijk mogen. Onze viervoeters kunnen in onze ogen uitermate goed toneel spelen wat dat betreft! Zeker met huisbezoeken ten behoeve van gedragstherapie kom ik vaak bij mensen thuis waar de katten in feite gescheiden leven. Zonder dat een eigenaar dit in de gaten heeft!

Katten die elkaar niet mogen, zorgen toch dat ze samen in hetzelfde huis kunnen wonen. Hoe doen ze dat dan? Ik laat de discussie van ene kat op zolder en andere beneden even achterwege. Het gaat nu om de katten die samen een huis delen, maar toch ‘afspraken’ met elkaar gemaakt hebben. Deze zogenaamde afspraken noemen we Time-Sharing!

Wat is Time-Sharing?


Time-Sharing zijn de onderlinge afspraken die katten maken om ervoor te zorgen dat elke kat toch controle heeft in een bepaalde ruimte én op bepaald tijdstip. Ze spreken/gedogen elkaar op een bepaald tijdstip en plek. Hoe dan? Voorbeeld; kat A mag altijd ’s morgens voordat jij naar je werk gaat, bij de voordeur zitten en door het raampje kijken. Dit terwijl kat B je juist altijd opwacht bij thuiskomst achter datzelfde raampje. Kat A is hier ’s morgens ‘de baas’ en Kat B in de namiddag/avond.

Ditzelfde kan gelden voor een plaatsje op de bank. Kat A komt ’s avonds altijd bij je liggen en kat B ligt op dezelfde plek ’s ochtends heerlijk te chillen. Het is ontzettend leuk om dit eens voor jezelf te bekijken hoe het zit met de verhoudingen tussen jouw viervoeters. Doen zij ook aan Time-Sharing?



Markeren van hun territorium

Katten bakenen hun territorium altijd af…?


Het is een foute gedachte dat katten altijd hun grenzen markeren. Dit is niet het geval. Markeren doen katten op verschillende manieren, maar altijd door middel van geur. En niet alleen urine-geur, zoals sproeien. Ook geuren zoals feromonen. Deze worden afgezet door kopjes te geven en te krabben. (Feromonen zijn per kat uniek en worden afgezet door de geurklieren. Geurklieren bevinden zich o.a. bij de mondhoeken, tussen voetzolen en aanzet staart.)

Maar deze geuren worden niet langs de muren van het huis afgezet. Nee, katten gebruiken veel liever favoriete objecten, zoals de hoek van een tafel of stoel die midden in de kamer staat. Deze objecten staan dus niet tegen het raam, zodat het bij de grens zit van het territorium.



Hoe zit het dan met drollen die niet begraven worden?


Katten zijn erg hygiënisch en proper. Ze zullen in principe altijd hun ontlasting begraven, om ervoor te zorgen dat hun veilige kern schoon blijft. Indien de kat de drollen in de kattenbak niet ondergraaft, kan dit duiden op een gevoel van onveiligheid. Vaak worden drollen in de tuin of daarbuiten juist níet begraven. Ook een vorm van markeren bij katten. Dit doen ze om andere katten erop te attenderen dat die plek bezet is. Vaak zie je in deze gevallen dat de drollen rondom de grenzen van het leefgebied zitten. In dit geval geldt dus wel markeren op de grens.



Hopelijk hebben jullie weer iets opgestoken van deze uitleg over territorium, leefgebied, markeren daarvan én van het begrip Time-Sharing! Bedankt voor het lezen en mocht je zelf met een probleem zitten met het gedrag van de kat, aarzel dan niet om contact op te nemen!

Waarom katten dan naast de bak gaan plassen heeft vaak een simpelere reden. Namelijk een blaasprobleem en/of dat de hoge eisen die een kat aan de kattenbak stelt niet ingewilligd worden. Waarom vinden er gevechten plaats tussen katten in hetzelfde huishouden? Dat kan meerdere oorzaken hebben, maar is zeker niet altijd aan territorium te wijten. Wil je hier overigens meer over weten, dan mag je jouw vraag altijd via het contactformulier stellen.

kat-voor-net.webp
 
Laatst bewerkt door een moderator:
Onze kat Pax is super energiek en viel ons steeds vaker aan. Door het fijne, professionele en eerlijke advies van Anneke, hebben we onze kat beter leren begrijpen en kunnen we goed anticiperen op zijn speelbuien. Met kleine tips en veranderingen boeken we groot resultaat waardoor Pax tevredener is en lekkerder in zijn vel zit en wij des te blijer zijn met hem. AAnneke super bedankt voor je fijne persoon en top aanpak!
 
Ik heb contact opgenomen met Anneke doordat mijn poes Katja plotseling was begonnen met sproeien in huis (slaapkamer). Na een huisbezoek heb ik een heel uitgebreid rapport ontvangen met veel punten om aan te pakken. Sinds het uitvoeren van de eerste adviezen heeft Katja helemaal niet meer gesproeid. Nu kan ik haar met een gerust hart de hele dag toegang tot de slaapkamer geven want ze sproeit niet meer! Het vertrouwen is weer terug en de band tussen mij en de kat is heel erg verbeterd. Anneke’s adviezen zijn heel concreet en ze is gedurende het hele traject heel begripvol en betrokken geweest. Ik ben heel erg tevreden over het traject gedragstherapie!
 
  • :happy-cat-emoji:
  • :cat-heart-eyes-emoji:
  • :smirk-cat-emoji:
  • :omg-cat-emoji:
  • :tear-cat-emoji:
  • :tear-from-one-eye-cat-emoji:
  • :angry-cat-emoji:
  • Havermout
  • :BC1
  • :BC2
  • :BC3
  • :BC4
  • :BC5
  • :BC6
  • :BC7
  • :BC8
  • :BC9
  • :BC10
  • :BC11
  • :BC12
  • :BC13
  • :BC14
  • :BC15
  • :BC16
  • :BC17
  • :BC18
  • :BC19
  • :BC20
  • :BC21
  • :BC22
  • :BC23

Vergelijkbare onderwerpen

Reacties
0
Weergaven
3K
  • Sticky
  • RMS: Item RMS: Item
Reacties
0
Weergaven
5K
  • Sticky
  • RMS: Item RMS: Item
kattentherapie chat-o-gand
Reacties
0
Weergaven
3K
Reacties
0
Weergaven
3K
Back
Bovenaan Onderaan