Wat is er Nieuw?

Welkom bij kattenforum SjEd

Registreren Aanmelden

Edwin

Beheerder
Medewerker
Beheerder
Bestaan er hypoallergene kattenrassen?
Een vraag die vaak gesteld wordt is: “Ik ben allergisch aan katten, maar er bestaan ook rassen waar je niet allergisch op reageert. Welke zijn dat?” Daarop is het antwoord kort: die rassen bestaan spijtig genoeg niet...
Maar hypoallergene rassen bestaan wel. Echter hypoallergeen betekent niet dat ze gegarandeerd geen allergie veroorzaken. Allergeen betekent “veroorzaakt een allergische reactie”. Hypo betekent “onder” of in deze combinatie “minder”.

Zijn hypoallergene rassen een goede keuze voor iemand die allergieën heeft? Dat zou kunnen, maar dat deze rassen sowieso geen allergische reactie veroorzaken is niet correct.
Er is wel kans dat iemand met allergieën of astma weinig, minder of zelfs geen hinder heeft van de aanwezigheid van een hypoallergene rassen.
Spijtig genoeg worden bepaalde rassen voorgesteld als rassen die geen allergie veroorzaken. Vaak uit onwetendheid, maar ook vaak als ‘verkoops-argument’. Wees dus bedacht als een fokker je op die manier zijn ras voorstelt (lees ‘hoe kies ik een goede fokker’).

Uiteraard zou het ook spijtig zijn voor u – als allergisch persoon – om later de kat weer te moeten afstaan als je toch ziek wordt, maar nog veel erger voor de kat die daardoor herplaatst moet worden of mogelijks zelfs om die reden in het asiel terecht zou komen. Dat voorkomen moet het belangrijkste doel zijn.
Er zijn verschillende factoren die de allergische reacties kunnen uitlokken, maar meestal gaat het om een allergie tegen FELD-1. FELD-1 is een glyco-proteïne die wordt uitgescheiden door de vetproducerende klieren in de huid, in het speeksel en de urine van de kat.

Een kat wast zichzelf grondig, waardoor deze proteïne ook veelvuldig voorkomt in de vacht. De kat beweegt door de woning, ligt op de zetel en alle andere gezellige plekjes,... daardoor zullen deze proteïne snel in de ganse woning voorkomen. Onvermijdelijk.

Ook tegen de huidschilfers op zich kan je allergisch zijn. Ook die verspreiden zich in de lucht en komen zo in je longen. Alle rassen produceren huidschilfers.


Enkele rassen kunnen (kunnen! niet zullen) dit minder FELD-1 produceren en/of minder huidschilfers in de lucht verspreiden. Dit noemt men hypoallergene rassen. Maar binnen eenzelfde ras is niet elke kat identiek, dus absolute garanties zijn er nooit. Daarnaast blijft de vraag ook of ‘minder’ voldoende is om geen allergische reactie te veroorzaken.

Volgende rassen staan op het lijstje hypoallergeen:
- Sphynx, Don Sphynx, Peterbald
- Devon Rex, Cornish Rex, LaPerm
- Siberische katten en Abessijnen
- Blauwe Rus
- Main Coon
- Allerca

Is men niet specifiek allergisch aan katten, maar wel aan stof (waardoor vaak ook aan kattenharen of huidschilfers, zonder specifiek aan FELD-1 allergisch te zijn), dan zijn de haarloze, genoemde Rex rassen en de Blauwe Rus het onderzoeken zeker waard.
De genoemde Rex rassen hebben minder vacht dan andere rassen. Dunnere beharing betekent ook dat er minder haartjes zijn die moeten vernieuwd worden. Niet elke Rex verhaart op dezelfde manier. Sommigen verharen aan een zeer laag tempo het hele jaar door, anderen verharen op een korte tijd in de lente en herfst. Dit zorgt op dat moment voor een groter allergie risico, maar is dan weer beperkt in tijdsduur. Dit verschil ligt niet in deze Rex rassen onderling, maar echt van kat tot kat. Een korte en dunne vacht impliceert ook dat de vacht minder dode huidcellen en speeksel vasthoudt.

De haren die de LaPerm – de (half)langhaar Rex - verliest wordt grotendeels in de vacht vastgehouden door de krulletjes. Daardoor verspreiden deze haren zich veel minder in de omgeving. Daarbij lijkt de LaPerm een dikke vacht te hebben, maar is inwerkelijkheid amper meer behaard dan een Devon Rex. Een borstelbeurt is bij deze katten niet echt nodig, maar mag natuurlijk wel om de losse haren in huis nog meer te beperken. De borstelbeurt kan dan best gegeven worden door een niet allergisch gezinslid.

De meeste Blauwe Rus katten produceren minder FELD-1 en verharen iets minder, waardoor de verspreiding van FELD-1 beperkt wordt. Siberische katten en Abessijnen produceren minder FELD-1.
Main Coons produceren dan weer minder huidschilfers.
De Allerca is een genetisch gemanipuleerd ras, specifiek om weinig allergie te veroorzaken. Een Amerikaans bedrijf ontwikkelde dit ras. Verder is me weinig bekend omtrent de kat zelf. Hopelijk klopt niet alleen hun stelling, maar werd ook rekening gehouden met het karakter en de gezondheid van dit ras. Het is alleszins geen kat die je makkelijk kan adopteren, zowel wb beschikbaarheid als kostprijs. Behalve de informatie op hun eigen site is er ook weinig te vinden over ervaringen.

De link tussen vacht en haarloze kat is meteen duidelijk, maar vergis je niet. De hinderlijke proteïnen hebben ze wel en vaak zelfs nog prominenter aanwezig door de hogere productie en verspreiding van huidvet.
Soms is allergie ook de reden dat deze katten een T-shirtje wordt aangedaan. Gelukkig vinden de meeste Sphyxen (en dunbehaarde Rexen) dat niet erg en in de winter zelfs leuk. (‘de meeste’ <> ‘allemaal’)
Wanneer katten zich wassen (eender welk ras), verspreiden zij deze proteïnen over hun lichaam, huid en vacht. Zo komen ze ook in de lucht terecht. Dat is onvermijdelijk.

De kat geregeld een wasbeurt geven kan dan ook de allergische reactie verminderen. De proteïnen die op dat moment in de vacht en op de huid zitten worden dan weggewassen, waardoor je het proteïnen level in de woning enigzins onder controle houdt. Nee, je kat dagelijks wassen is geen goed idee, maar een wasbeurt elke 2 weken (eventueel wekelijks) is wel mogelijk. Als ze dat gewend is vanaf kittentijd zal ze het meestal niet zo erg vinden.

Hoe weet je welk ras geschikt is voor jou?
Da’s natuurlijk de hamvraag... Er is geen pasklaar antwoord voor, behalve... testen!
Je kan best allergische reacties testen door contact op te nemen met iemand die alleen dat bepaald ras in huis heeft. Dat kan een fokker zijn, maar nog geschikter is een liefhebber, niet-fokker. Een fokker heeft meestal meerdere exemplaren in huis, waardoor het vergelijk met één kat in uw eigen huis niet meer opgaat. Neem contact op met een vereniging of een fokker en zij zullen u graag een geschikt adres doorgeven.
Test met volwassen katten, niet met kittens. Kittens die nog bij de moeder zijn veroorzaken vaak meer allergische reactie omdat ze veelvuldig door de moeder gewassen worden en kittens die al weg zijn van de moeder veroorzaken vaak minder allergie omdat ze niet of amper verharen, minder FELD-1 en huidschilfers verspreiden omdat ze gewoonweg fysiek kleiner zijn en zich nog niet zo uitgebreid wassen.

Als u allergisch bent, adopteer dan geen kat of kitten zonder dit goed getest te hebben, want het is niet fijn voor een katje om na enkele weken of maanden zijn adoptiegezin opnieuw te moeten verlaten. Houdt er ook rekening mee dat achteraf nog zou kunnen blijken dat u toch (te) allergisch bent. Bedenk dus op voorhand dat het uw verantwoordelijkheid is in dat geval een andere geschikte thuis voor het katje te voorzien.
Hebt u een kat en ondervind je last van allergieën, dan kan je trachten deze allergische reacties te beperken, ipv de kat te herplaatsen.
Belangrijk is dat je de allergie laat testen om een gepaste oplossing te zoeken. Informeer ook naar eventuele behandelingen om de allergische reacties te beperken of voorkomen. Ook alternatieve geneeskunde en natuurlijke producten zijn het onderzoeken meer dan waard.

Is het een lichte allergie, dan is de kans groter dat een kat van een hypoallergeen ras uw levensgezel kan worden. Soms is het zelfs voldoende dat u er op let niet in de ogen te wrijven als u de kat hebt geaait. Uw lichaam de tijd geven aan de kat te wennen is ook van belang. Ikzelf ben daar trouwens een voorbeeld van. Een gedragstherapeut voor katten die een allergie heeft aan katten... euhm... ja dus... Dus ik ben al jaren gewend niet aan m’n ogen te komen als ik een vreemde kat (of hond) heb geaaid. Van m’n eigen dieren heb ik al lang geen hinder meer, dus er is gelukkig gewenning. Maar dat geldt natuurlijk niet voor iedereen en is niet te voorspellen.

Praktische suggesties om allergische reacties te verminderen:
·Een luchtzuiveraar of –filter: plaats die in de ruimte waar de kat het meest vertoeft. Er bestaan zelfs speciale filters om allergieën tegen te gaan.
·Katvrije slaapkamer en meermaals per week propere lakens leggen.
·Uitwasbare hypoallergie hoezen voor om je matras, dekbed & kussen
·Was je lakens, ligdekentjes van de kat,... zo heet mogelijk.
·Kies voor een sofa in leder, dat is afwasbaar.
·Leg zo weinig mogelijk stoffen vloerbedekking of tapijten
·Neem zo min mogelijk stoffen meubels (dus wél leer & kunststof).
·Neem meubels en vloeren regelmatig af met een vochtige doek.
·Laat gordijnen, dekens & kleden regelmatig reinigen.
·Stofzuigen: Gebruik zo weinig mogelijk een stofzuiger daar waar u ook een dweil kan gebruiken. Zo komt het stof niet terug in de lucht. Daar waar het niet anders kan, zeer regelmatig stofzuigen, maar voorzie de stofzuiger van een ioniserende filter.
·Extra verluchting: verlucht uw woning zoveel mogelijk.
·Handen wassen nadat je een kat hebt aangeraakt.
·Een gewassen kat is een propere kat: geef de kat regelmatig een wasbeurt. Dat mag zelfs een wasbeurt met zuiver water, zonder shampoo, zijn.

Uiteraard vermijd je allergie problemen door geen kat te adopteren. Je kan ook de katten van de buren en familie knuffelen en kattenoppas zijn voor vrienden die op vakantie gaan. Je allergie problemen zijn dan altijd tijdelijk en je kan toch geregeld genieten van kattenknuffels. Maar vermits je dit artikel leest, zou je echt heel graag zelf een katje adopteren. Dat is begrijpelijk en het is je zeker meer dan gegund. Maar voer de testen zo objectief mogelijk uit. Het bespaart je later hartzeer en je katje ook.
 
 • :happy-cat-emoji:
 • :cat-heart-eyes-emoji:
 • :smirk-cat-emoji:
 • :omg-cat-emoji:
 • :tear-cat-emoji:
 • :tear-from-one-eye-cat-emoji:
 • :angry-cat-emoji:
 • Havermout
 • :BC1
 • :BC2
 • :BC3
 • :BC4
 • :BC5
 • :BC6
 • :BC7
 • :BC8
 • :BC9
 • :BC10
 • :BC11
 • :BC12
 • :BC13
 • :BC14
 • :BC15
 • :BC16
 • :BC17
 • :BC18
 • :BC19
 • :BC20
 • :BC21
 • :BC22
 • :BC23
Back
Bovenaan Onderaan