Wat is er Nieuw?

geef je kat geen ijs bij warm weer

Welkom bij kattenforum SjEd

Registreren Aanmelden
Poppy081118

Poppy081118

Ik ben zelf een kat
 
 
 
 
 
 
Geef je kat geen ijs bij warm weer
teil-ijsklontjes-ijs-warm-weer-katten-katten-en-warmte-kattenherplaatsing-voorlichting


Overal op internet zijn leuke recepten te vinden om zelf ijs te maken voor honden en katten. Het is uiteraard onnatuurlijk voor een hond of kat om met hoge temperaturen een bevroren product te eten. In de natuur zullen honden en katten bij hoge temperaturen nooit ijs vinden, en het geven van ijs aan huisdieren bij warm weer brengt dan ook lichamelijke risico’s met zich mee.

Allereerst: voer nooit ‘mensenijs’ aan huisdieren
  • (room-)ijs voor mensen is doorgaans gemaakt van koemelk. Daarin zit lactose en de meeste honden en katten kunnen dit niet verteren. Ze krijgen er maag- en darmklachten van en gaan overgeven en/of krijgen diarree. De kans op uitdroging met warm weer is daardoor extra groot.
  • light-ijs bevat vaak kunstmatige zoetstoffen (aspartaam, xylitol, etc.) die levensgevaarlijk zijn voor honden en katten
  • mensenijs met chocola is ook gevaarlijk voor honden en katten. Chocola is giftig
Gevaren van hondenijsjes en ijsjes voor katten
  • de tong en de lippen kunnen blijven plakken aan het ijs. De meeste dieren zullen het ‘met geweld’ proberen los te krijgen met verwondingen aan de bek tot gevolg
  • tanden en kiezen kunnen beschadigen of zelfs afbreken door de kou, bij het bijten of kauwen op ijs. Vooral zelfgemaakte ijsjes zijn erg hard
  • er kunnen scherpe randen aan de ijsjes zitten waar je hond of kat zijn bek en tong aan kan snijden
  • de kans op diarree is groot (teveel vochtverlies bij hoge temperaturen kan leiden tot oververhitting)
  • veel ijs of (of veel koud water) tegelijk kan zorgen voor misselijkheid en door het overgeven kan een dier uitgedroogd raken
  • het is zinloos om ijs aan huisdieren te geven om ze te koelen, want van ijs krijgen dieren het warm!
  • honden met zeer korte neuzen zoals bijvoorbeeld de Franse en Engelse Bulldog, Mopshonden en Boxers lopen aanzienlijk meer risico op oververhittingsproblemen. Door hun specifieke lichaamsbouw zijn zij extra kwetsbaar met warm weer.
Van een eigenaar van een Frans bulletje kregen we dan ook een aanvulling op dit artikel:

geef géén ijsjes aan kortsnuitige honden, die toch al sneller oververhit raken en moeilijker ademhalen dan honden met een lange snuit. De extra inspanning die het een kortsnuit kost om een ijsje te eten, doet dit soort rassen geen goed als het erg warm is buiten!”
geen-ijs-warm-weer-kat-kattenherplaatsing-voorlichting2


Met dank aan Mariette Hanssen, van Katten van Curaçao, voor deze aanvulling:

Buiten de door Marieke Van de Weijer al aangehaalde problemen, kunnen ook hun organen een “shock” krijgen, als ze het ijskoude water drinken! Met alle problemen van dien! Ik woon op Curaçao, waarvan iedereen wel weet, dat we het hele jaar met tropische temperaturen te maken hebben…. een “ijsje” is voor de 108 buitenkatten die ik verzorg geen oplossing, wel een grote teil met water, waar wat ijsblokjes in dobberen, dan is het een leuk spel, en ze koelen via hun kussentjes toch genoeg af…. de temperatuur van het ijs in de teil is niet zo ingrijpend, als dat je ijsblokjes in een klein waterbakje doet…ben er AUB voorzichtig mee! Ik heb helaas al teveel dieren bij de dierenarts zien belanden – met soms fatale afloop
– omdat mensen hun dier een plezier wil doen!
Op internet staan helaas ook erg veel verkeerde adviezen (die averechts werken!) over het koelen van oververhitte honden en katten. Daarover zegt Mariette:

Een overhit dier NOOIT een natte handdoek op de rug leggen…. ALS je gaat koelen, doe dat dan op de voetkussentjes koelen en op de buik!!!
Brainfreeze
Ook bij honden en katten kan brainfreeze optreden. Op internet zijn hier talloze – zogenaamd “grappige” – filmpjes van te vinden. Ook al is brainfreeze niet schadelijk voor de hersenen, de kortdurende ijshoofdpijn is wel buitengewoon pijnlijk en wij begrijpen niet dat er mensen zijn die hun hond of kat hieraan willen blootstellen door ze ijs te geven. Brainfreeze kan bij katten ook optreden tijdens het likken aan ijsballonnen!

teil-ijsklontjes-ijs-warm-weer-katten-katten-en-warmte-kattenherplaatsing-voorlichting
Veiliger is het een teil water neer te zetten, om het water aantrekkelijk te maken voor katten kun je er pingpongballetjes of ijsklontjes in doen.IJS voor menselijke consumptie
IJs voor menselijke consumptie is voor dieren natuurlijk al helemaal geen goed idee. Naast de hierboven genoemde belangrijkste gevaren zit roomijs (vol) suiker. Suiker is onnodig en ongezond voor dieren. Daarnaast vergroot suiker het dorstgevoel. Waterijsjes zijn door het suikergehalte uiteraard niet geschikt om aan huisdieren te voeren. Het is geen probleem om ijsklontjes in de waterbak te doen. Ze smelten snel en zorgen ervoor dat het water wat langer koel of lauw blijft.

kattenpootjes-voetjes-kattenpootje-kattenherplaatsing-fotograaf-nienke-flipsen


Zweten
Honden kunnen alleen zweten door te hijgen en zweten weinig via hun voetzolen. Katten hijgen niet zo vaak als honden. Katten kunnen grote hitte meestal beter verdragen en slapen overdag meer. Katten gaan vaak op zoek naar koele plaatsen en zijn minder actief als het erg warm is. Je kunt je kat helpen koelen door hem te aaien met natgemaakte handen of af te vegen met een nat washandje.

katten-en-warmte-kattenherplaatsing-voorlichting2


Stimuleren om zichzelf te koelen
Honden en katten kunnen worden gestimuleerd om zichzelf te koelen door middel van waterspelletjes. Je kunt ijsklontjes, Robovisjes (bij ons te koop!) of pingpongballetjes in een teil doen, als de katten daarnaar hengelen koelen hun pootjes. Honden zullen rustige spelletjes met water ook zeer op prijs stellen.

robovisjes-verkoop-kattenherplaatsing-kat-katten-koelen-warmte-zomer
sneep-met-robovisjes2-katten-en-warmte-kattenherplaatsing-voorlichting
robovisjes-verkoop-kattenherplaatsing-kat-katten-koelen-warmte-zomer-karin

Bron: kattenherplaatsing.nl/
 
Edwin

Edwin

Beheerder
Medewerker
Beheerder
 
 
 
 
 
 
Dankjewel voor het delen. Zeer nuttige informatie. :happy-cat-emoji:
 
gouwepeer

gouwepeer

Actieve kat
 
 
 
 
Er zijn ook speciale koelmatten zoals deze.
Zo'n koelmat bevat een verkoelende gel en hoeft niet gekoeld te worden voor gebruik.
 
Poppy081118

Poppy081118

Ik ben zelf een kat
 
 
 
 
 
 
Even uppen: er komt een hittegolf!!! :omg-cat-emoji:
 
Edwin

Edwin

Beheerder
Medewerker
Beheerder
 
 
 
 
 
 
Wij hebben al een paar jaar zo'n gel mat en SjEd ligt er graag op.
Voor hem een goede aankoop geweest.
 
Bovenaan Onderaan