Welkom bij kattenforum SjEd

Registreren Aanmelden

Kattenforum SjEd

 

Grasdoos

 • 117
 • 4
De Grasdoos als ligweide en knabbelgras voor jouw poezebeest

De natuur dichtbij met een Grasdoos in huis. Grasdoos.

Kattencafés De kater

 • 102
 • 4
Simone begint binnenkort ook een crowdfundingsactie, op zoek naar stichtingen en bedrijven die willen investeren. Maar, het kattencafé gaat er sowieso komen, zegt Simone.
Kortom elke steun is welkom.

Deze topic is bedoeld voor de algemene discussie over: Item De kater.

Boeken Mijn kat-stripboek

 • 900
 • 26
Hier kan ik jullie over mijn stripboek vertellen ;o):BC11

Ik teken sinds... altijd en houd van dieren. Een paar jaar geleden ben ik begonnen de avonturen van een kat te tekenen die 's nachts op pad gaat op zoek naar lekker eten.
Vorig jaar vond ik een franse uitgever die het uitgaf onder de naam "Le Chat qui n'aimait pas les Croquettes".
En nu, sinds dinsdag, ligt de nederlandse vertaling in de boekwinkels !

Kat%20die%20geen%20brokjes%20lust%20coverP_zpsudezjpkx.jpg


In het kort : «De Kat die geen Brokjes lust» vertelt de nachtelijke avonturen van een ondernemende kat. Hij wordt thuis verwend met kattenbrokjes, maar wat hij eigenlijk wil is: vlees. Daarom gaat hij ‘s nachts op stap en beleeft ongelooflijke avonturen. Elk van de 11 verhalen van 4 bladzijden vertelt over een van zijn vreemde nachten, tussen droom en werkelijkheid, verlangen en frustratie.
Zijn bazinnetje vermoedt natuurlijk niets.

De tekeningen zijn wit op...

Perzisch langhaar

 • 2.155
 • 0
Perzisch Langhaar

Het beroemdste ras ter wereld

"Langharige katten waren tot aan het midden van de zestiende eeuw onbekend in Europa. De eerste voorouders van de Pers werden vanuit Perzië (het huidige Iran) in de zeventiende eeuw door Pietro della Valle in Italië geïmporteerd. Later bracht Nicolas Fabri de Peiresec, raadgever van het Parlement in Aix-en-Provence, vanuit Turkije katten naar Frankrijk (mogelijk van het type Angora). Deze katten waren erg in trek bij de Europese adel. Louis XV bezat een witte angora Pers. In de eerste helft van de negentiende eeuw werden enkele in Italië gefokte 'Perzen', in Frankrijk en Engeland geïntroduceerd en gekruist met 'Perzen' van Turkse oorsprong. De eerste dieren werden in het Crystal Palace in Londen in 1871 tentoongesteld. Rond die tijd werd door Britse fokkers een fok- en selectieprogramma op poten gezet. Kruisingen met Angora katten werden uitgevoerd om de vachtkwaliteit...

Ragdoll

 • 1.767
 • 2
Ragdoll

Oorsprong:

De Ragdoll is ontstaan in Amerika in de jaren zestig. Ann Baker is toen begonnen met een witte Angora-achtige poes. Deze kat, Josephine, was van Ann Bakers buurvrouw. Josephine had vaak kittens die allemaal wild waren. Op een bepaald moment werd Josephine door een auto aangereden, maar zij overleefde dit ongeval. Josephine werd overgebracht naar de plaatselijke Universiteit, waar haar leven werd gered.

Toen zij genezen verklaard was ging Josephine weer naar huis en kreeg zij korte tijd later weer kittens. Deze kittens waren echter anders dan voor het ongeluk. Deze kittens waren zeer lief, erg speels en totaal ontspannen. Ook waren ze dol op menselijke aandacht. Josephines eigenaar wilde van de kittens af. Ann Baker vond dit gedrag, als ervaren kattenfokster, erg interessant en besloot enkele kittens mee te nemen. Buckwheat werd haar eerste kat.

Ann had een oudere zoon van Josephine geleend om...

Sphynx

 • 1.710
 • 1
Sphynx

Oorsprong

De oorsprong van de Sphynx ligt in Canada.
In 1966 in Ontario kreeg een gewone huiskat kitten, 1 daarvan was geheel naakt.
Deze naakte kitten kreeg de naam Prune.
Door met deze naakte Prune verder te gaan ontstond de Sphynx.
Het gen dat voor deze naaktheid verantwoordelijk is, is recessief.
Bij toeval werd dit gen bij 2 verschillende katten ontdekt, nu kon men verder gaan met het opzetten van een fokprogramma voor de Sphynx.

Karakter

Het karakter van de Sphynx is super vriendelijk.
De Sphynx wordt als volgt omschreven: superlief, zeer vriendelijk en zachtaardig.
Met deze karaktertrekken is de Sphynx met geen andere kat te vergelijken.
De Sphynx zal zich absoluut niet agressief gedragen.
De Sphynx is zeer aanhankelijk, zeer intelligent en speels.
De Sphynx is niet een kat die alleen thuis wil zijn, het liefst heeft hij de hele dag gezelschap.
Dit gezelschap mag een...

Abessijn

 • 2.049
 • 0
Abessijn

De abessijn is een elegant gebouwde kortharige kat met een getickt tabby patroon.

Herkomst

De Abessijn is een van de oudste kattenrassen en de exacte herkomst is in nevelen gehuld. Het ras lijkt qua uiterlijk op de afbeeldingen en beeldjes van de katten die voorkomen in het Oude Egypte, maar een directe link hiertussen is nooit gevonden. Deze vroege huiskatten stamden onder meer af van de kleine wilde Lybische kat (Felis silvestris lybica) en de abessijn vertoont hier qua uiterlijk overeenkomsten mee. De naam van het ras verwijst ook niet naar het land van herkomst, Abessinië (de oude naam ten tijde van het keizerrijk voor het huidige Ethiopië ), maar naar een rond 1868 meegenomen kat uit Abessinië met een apart getickt tabby patroon. Deze poes, Zula geheten, was meegenomen door een Engelse legerkapitein maar is niet de stammoeder van het Abessijnse ras geworden. De abessijn stamt af van een mengsel...

Siamees

 • 1.649
 • 0
Siamees

Oorsprong

De oorsprong van de Siamees ligt in het verre oosten, waarschijnlijk in Thailand.
Thailand heette vroeger Siam. In het oude Siam was de Siamees alleen bestemd voor de koninklijke familie, men hield dit ras zorgvuldig binnen de paleis poorten.
Het is bekend dat Siamezen al in de 14de eeuw in Thailand voorkwamen.
In de 19de eeuw namen een aantal Engelsen de Siamees mee naar Engeland.
Deze Siamezen waren forser dan de Siamees die wij nu kennen en de kleur was Sealpoint.
Deze Sealpoints kregen kitten met andere kleuren zoals: Bleupoint, Chocolatepoint en Lilacpoint.
Zo tussen 1950 en 1960 begon men Siamezen te fokken met andere kleuren.
In de tussen tijd raakten de Fransen ook zeer gecharmeerd van de Siamees.
De Siamees is ook bekend onder andere namen: Royal Cat, Siam, Thai of Shorthair Colourpoint.
Het is toegestaan om de Siamees te kruisen met: Balinees, Oosters Korthaar, Mandarin en Burmees.
We...

American Shorthair

 • 1.056
 • 0
American Shorthair

Oorsprong:

Van oorsprong leefden er geen huiskatten in Noord-Amerika. Waarschijnlijk zijn Europese boerenkatten met ontdekkingsreizigers (het waren nuttige ongedierte verdelgers aan boord) en kolonisten in Noord-Amerika terecht gekomen. Aan wal konden ze hun nuttige werk op de boerderijen voortzetten.
Op deze manier werden de Europese katten door de kolonisten verspreid over heel Noord-Amerika.
Door verschillende soorten met elkaar te kruisen is de American Shorthair ontstaan, hiervoor maakte men gebruik van de gewone straatkat, de Britse Korthaar, de Burmese en de Pers.
De “Buster Brown” werd in 1904 als eerste ras geregistreerd.
In 1966 werd de American Shorthair erkend, heette eerst Domestic Shorthair.
De F.I.F.E erkend het ras nog steeds niet omdat ze vinden dat de American Shorthair gewoon een Britse Korthaar is met een andere naam die in Europa bijna niet voorkomt.

Karakter...

Burmees

 • 1.832
 • 1
De Burmees

DE GESCHIEDENIS

Bruine katten, en natuurlijk andere kleuren, kunt u vinden in "the Cat Book Poems", een oud manuscript, ontdekt in de Middeleeuwse ruines van Ayuthaya, een oude hoofdstad van Siam (het tegenwoordige Thailand).

De Supalak (ofwel Thong Daeng) wordt beschreven als een gemiddeld grote, stevige gebouwde kat, met een rond hoofd en heldere goudgele ogen, het lichaam is chocolade bruin.

In 1930 neemt Dr. J.C. Thompson, een scheepsarts van het Amerikaanse leger, zo'n bruine poes mee vanuit Birma naar de Verenigde Staten. Omdat er geen gelijksoortige kat beschikbaar was, wordt Wong Mau, gekruist met een Siamese kater.

Sommige kittens uit dit nest leken op de moeder en sommigen op hun vader. Dr. Thompson realiseerde zich op dat moment dat Wong Mau zelf een kruising was tussen twee verschillende type katten (tegenwoordig worden kittens uit deze kruisingen Tonkanezen genoemd) en zette een streng...

Cornish rex

 • 1.586
 • 0
Cornish rex

Algemeen

De Cornish Rex is een kattenras dat is ontstaan in het graafschap Cornwall in Engeland. Het is een kat van het oosterse type met een zachte, gekrulde of gegolfde vacht.

Geschiedenis

Vroege historie

Het gen dat verantwoordelijk is voor de gekrulde vacht van de Cornisch Rex is voor het eerst opgepikt in het graafschap Cornwall in Engeland op een boerderij genaamd Bodim Moor. Daar werd in het jaar 1950 bij Nina Ennisore uit een boerenpoes en een onbekende vader een kitten geboren met een krulharige vacht. Opvallend was dat de ‘mutant’een rood katertje dat Kallibunker werd genoemd, geen dekharen had; de vacht bestond uit de gegolfde zachte ondervacht. Dit leek enorm veel op de pels van een Rex Konijn dat in 1919 op een boerderij in Frankrijk was ontdekt. De kat Kallibunker mocht op de boerderij blijven wonen.

Pas toen hij ongeveer twee jaar oud was, haalden...

Brits Korthaar

 • 3.429
 • 10
Brits Korthaar

Oorsprong:

De oorsprong van de Brits Korthaar begint rond de 19de eeuw in Engeland. Door boerderijkatten, straatkatten en huiskatten te kruisen met de beste katten.
Ook werden er Perzische Langhaar katten gebruikt om te kruisen. Hierdoor ontstond de Brits Korthaar zoals we die nu kennen.
Nog steeds kruist men met Perzische katten om het mooie uiterlijk van de Brits Korthaar te waarborgen.
Bij de eerste tentoonstellingen in Engeland was de Britse Korthaar de meest geshowde kat.
Vanaf 1950 is men meer gaan fokken met dit ras en vanaf 1970 werd de Brits Korthaar met veel succes in de Verenigde Staten ontvangen.
Door het fokken met de Perzische Langhaar wil het wel eens voorkomen dat er een nestje langharige kittens geboren word, zij worden dan niet als een ras erkend.
De Brits Korthaar heeft ten opzichte van andere kortharen een bijzonder aspect ongeveer de helft van de Brits kortharen heeft bloedgroep...

Noorse boskat

 • 2.695
 • 8
Noorse Boskat

Oorsprong:

Helaas is het heel erg moeilijk om de oorsprong van de Noorse Boskat te achterhalen.
Men denkt dat de vikingen in vroegere tijden, rond de 9de eeuw, halflangharige katten meenamen uit Europa en Afrika.
Het is dus heel goed mogelijk dat de Noorse Boskat afstamt van de Turkse Angora. Met dit verschil dat de Noorse Boskat forser is gebouwd en de vacht is ruiger.
Wetenschappers beweren dat deze halflangharige katten uit zuid Rusland, Turkije en Iran komen.
Hoe het ook zij, moeder natuur heeft door natuurlijke selectie de sterkste halflangharige kat geselecteerd.
De eerste melding van de Noorse Boskat dateert van 1559.
In 1912 is de Noorse Boskat voor het eerst op een katten show in Oslo verschenen.
In 1938 is de eerste Noorse kattenclub opgericht. Men had in die tijd al een goed fokprogramma, maar door het uitbreken van de 2de wereldoorlog heeft men dit veel later weer opgepakt.
Sinds 1972...

Brits Langhaar is Lowlander

 • 2.360
 • 4
Brits Langhaar is Lowlander

Oorsprong:

De oorsprong van de Lowlander ligt in Engeland.
Rond 1870 zijn Brits Korthaar katten gefokt met mooie huiskatten, hieruit ontstond de eerste Lowlander.
De lange haren bij de Lowlander zijn afkomstig van de Brits Korthaar met het langhaar gen.
Deze langhaar gen kwam door het inkruisen met Perzische katten.
De Lowlander is als ras wel in Engeland, Frankrijk en België erkend maar nog niet in Nederland.
Het gevolg is dat een Lowlander in Nederland niet op een kattenshow getoond mag worden.
En kitten worden niet aan een stamboom toegevoegd maar krijgen een afstammingsbewijs.
Het enige verschil tussen de Lowlander en de Brits korthaar is de gen die bepaald of het lang of kort haar is.

Karakter:

Het karakter van de Lowlander is vriendelijk en aanhankelijk.
De Lowlander heeft een groot aanpassingsvermogen.
Lowlanders zijn tot hun 2de jaar zeer speels en...

HTK ofwel Europese Korthaar

 • 1.434
 • 1
Europees korthaar is de HTK kat

Algemeen

De Europees korthaar is een oorspronkelijk ras dat voortkomt uit de steviggebouwde oorspronkelijke huiskat en boerenkat in Europa.

Beschrijving

Deze katten worden hoofdzakelijk in Scandinavië gefokt en mogen enkel die kleuren en patrooncombinaties hebben die behoren bij het Europese kleurspectrum van de gedomstisticeerde kat, dus geen oosterse factoren als partieel albinisme, chocolate, cinnamon en getickt tabby. Er worden bij dit ras eisen gesteld aan vachtkwaliteit, kleur/patroonverdeling, een stevige bouw en een vrij ronde kop.

Karakter

Qua karakter zijn deze katten alert en levendig. Maar ze zijn ook goedmoedig, trouw, vriendelijk, veilig en ze passen zich makkelijk aan. Een stabiele rustige maar actieve kat die zich het prettigst voelt in gezelschap van mensen of andere katten...

Selkirk rex

 • 1.642
 • 2
Selkirk Rex

Oorsprong

De oorsprong van de Selkirk Rex ligt in de Verenigde Staten in de staat Wyoming.
In 1987 in een nestje kittens was een van de kittens afwijkend gekruld, de rest van de kittens en de moeder waren niet gekruld.
Als de vader gekruld was geweest was 50% van de kittens ook gekruld geweest.
Men vermoedt dat dit gen voor een nieuwe mutatie heeft gezorgd.
Ook omdat men in de wijde omgeving niet een soortgelijke krul is tegengekomen.
Deze ene gekrulde kitten heeft men later gekruist met een Perzische kater, ze kregen 6 kittens waarvan 3 met krul en 3 zonder krul.
Men kon er toen vanuit gaan dat het om een dominant gen gaat.
Men kruist de Selkirk Rex nog met verschillende rassen om een zo breed mogelijk genenpool te verkrijgen.
Dit om de gezondheid en genetische levenskracht van het ras te waarborgen.
De rassen die daarvoor gebruikt worden zijn: American Shorthair, Britse Kortharen, Pers, Exotic en...

American Wirehair

 • 522
 • 0
American Wirehair

Oorsprong:

Alle American Wirehairs met hun harde gekroesde haar zijn afkomstig van de kat Adam.
Geboren in een nestje American Shorthairs als enige ruwharige kitten.
Dit gebeurde in 1966 op een boerderij in de plaats Verona in de staat New York.
Adam dekte verschillende poezen zo ook een nestzusje, zo bleef de lijn bestaan.
Een fokprogramma ontwikkeld door fokster Joan O’Shea waarbij de American Wirehair gekruist wordt met de American Shorthair voorkomt inteelt en verzorgd verdere ontwikkelingen van het ras.
In 1978 is er een officiële erkenning van de American Wirehair in de Verenigde Staten.
De American Wirehair komt in de Verenigde Staten weinig voor, en is zeer zeldzaam in Europa.
Kruising met de American Shorthair en Britse Korthaar is toegestaan mits de kittens worden ingezet voor de fok van de American Wirehair.

Karakter:

De American Wirehair is fors gebouwd...

American Curl

 • 554
 • 1
American Curl

Oorsprong:

Een zwarte poes gevonden in Lakewood Californie (juni 1981) door Joe en Grace Ruga, opgenomen in het gezin Ruga. Kreeg de naam Shulamith.
Shulamith is de stammoeder van alle American Curls. Ze kreeg 4 kittens en 2 kittens hadden dezelfde teruggekrulde oren als de moeder.
Grace zocht contact met een wetenschapper om dit bijzondere fenomeen te onderzoeken. Uit zijn onderzoek bleek het te gaan om een spontane mutatie en dat het gen enkelvoudig dominant was.
Dit gen zorgde voor een achterwaarts gekrulde oor. Veel mensen waren gecharmeerd door de grappige en aantrekkelijke oren.
Door deze belangstelling heeft men besloten een fokprogramma op te stellen met het doel de mutatie vast te leggen.
Het ras kreeg zijn erkenning in de Verengde Staten begin jaren 90.
Door zijn naar achteren gekrulde oren is de American Curl een bijzondere kat

Karakter:

De American Curl is...

American Bobtail

 • 765
 • 0
American Bobtail

Oorsprong:

De American Bobtail komt oorspronkelijk uit de Verenigde Staten en komt buiten dit land weinig voor.
De American Bobtail zou zijn ontstaan uit een mutatie van Amerikaanse huiskatten. In Europa komt dit ras zelden voor. American Bobtails zijn uitstekende jagers en klimmers.
Het duurt ongeveer 2 tot 3 jaar voordat dit ras is volgroeid.

Karakter:

Het karakter van de American Bobtail is zeer intelligent, ze zijn trouw en hebben een zacht karakter. Ze zijn zeer vriendelijk. De American Bobtail hecht zich aan zijn baasje(s) en is zeer terughoudend naar vreemden.
De American Bobtail kan goed met andere katten en honden opschieten.
Er is een ding waar de American Bobtail absoluut niet tegen kan en dat is een langere periode alleen zijn.

Lichaam:

Het lichaam van de American Bobtail is gespierd.
Het kenmerk van de American Bobtail is...

Balinees

 • 1.103
 • 0
Balinees

Oorsprong:

De Balinees dankt zijn oorsprong aan de Siamees .
In de 19e eeuw na de 2e wereld oorlog werd in de Verenigde Staten een nestje Siamese kittens geboren met langer haar. Deze kittens kregen eerst de naam langharige Siamees en is later veranderd in Balinees.
Waarna de Balinees rond 1970 zijn erkenning als ras kreeg.
Zijn naam is afkomstig van de sierlijke danseressen op Bali.
De bouw van de Balinees is in feite gelijk aan de Siamees alleen de haren zijn langer dan bij de Siamees.
Ook het karakter komt sterk overeen, wel zegt men dat de Balinees iets rustiger is dan de Siamees.
Balinezen mogen gekruist worden met Oosterse halflang haren.

Karakter:

Het karakter van de Balinees is sociaal, levendig, zeer speels, aanhankelijk en eigenzinnig.
De Balinees is in huis altijd overduidelijk aanwezig.
Is heel speels ook als ze ouder worden.
Kunnen uitstekend opschieten met...

Recente kattenprofielen

 • Mowgli
  kat
  • MarioHelmes1990
  • Bijgewerkt:
 • Nala
  poes 3jaar europees
  • MarioHelmes1990
  • Bijgewerkt:
 • Binkie
  Binkie was een fantastische kat. Stabiel, sociaal met mensen en katten...
  • Duska
  • Bijgewerkt:
 • Pastise
  raggdoll
  • michou
  • Bijgewerkt:
 • Pipo
  Europese korthaar
  • michou
  • Bijgewerkt:

Laatste blogs

 • Naar de dierenarts.
  Mijn eerste bezoek aan de dierenarts. Gister ben ik voor het eerst...
  • Nickie
  • Bijgewerkt:
 • Patella luxatie
  Patella Luxatie, we kennen het bijna allemaal wel, maar dan denken we...
  • Nantastic Coontastic
  • Bijgewerkt:
 • Mijn meissie saphira
  Ik dacht in februari dat ik toen mijn meissie had gevonden. Maar dat...
  • mariska31176
  • Bijgewerkt:
 • Mijn leven tot dus ver
  Ik ben geboren en opgetogen in Zaltbommel en heb daar tot mijn 24ste...
  • mariska31176
  • Bijgewerkt:
 • Lekker aan de wandel
  Beste lezers, voor sommige mensen is het blijkbaar vreemd als je met...
  • Edwin
  • Bijgewerkt:

Hoeveel katten heb jij?

 • 1

  Stemmen: 12 20,3%
 • 2

  Stemmen: 18 30,5%
 • 3

  Stemmen: 10 16,9%
 • 4

  Stemmen: 6 10,2%
 • Meer dan 5

  Stemmen: 13 22,0%
Bovenaan Onderaan