Wat is er Nieuw?
sk5.jpg

Welkom bij kattenforum SjEd

Registreren Aanmelden

Ras omschrijving

Siberische Kat


Algemeen

De Siberische kat (ook wel Siberische boskat genoemd) is een kat afkomstig uit Rusland. Ze maken het FELD-1 proteïne minder aan, waardoor minder mensen allergisch zijn aan deze katten.

De point-variant (witte katten met een gekleurd gezicht en gekleurde oren, poten en staart met bovendien blauwe ogen) van deze kattensoort wordt ook wel Neva-Masquerade (maskerade van de Neva) genoemd, naar de rivier de Neva waar ze mogelijk vandaan komen en vanwege het masker dat ze lijken te dragen. Deze katten zijn wit met een gekleurd gezicht en gekleurde oren, poten en staart. Bovendien hebben ze blauwe ogen.

Oorsprong

Uit de hele voormalige USSR, maar met name Noord Rusland/Siberië


Gehouden als


huiskat, in het land van oorsprong ook als muizenvanger/ongedierteverdelger.


Ras Uiterlijkheden

Grootte:
middelgroot tot groot.

Gewicht:
poezen: 4 tot ruim 6 kilo, katers 5 tot 9 kilo, men ziet graag grote katten. Het gewicht moet voornamelijk uit de bottenstructuur en de zware bespiering komen, hoewel veel Siberen ook een klein vetbuikje hebben.

Kleur:
alle "boerenkattenkleuren", dus zwart, blauw, rood, crème, schildpad, deze kleuren met elke hoeveelheid wit, alle genoemde kleuren met en zonder tabbytekening, met zitver/smoke en in colourpoint ("Siamezenpatroon"). Wit is een toegestane maar wel zeer zeldzame kleur. Niet toegestaan zijn chocolat, lilac en cinnamon/fawn, evenals ticked tabby.

Vachtsoort:
halflangharig

Gemiddelde leeftijd:
net als elke andere kat tussen de 12 en 16 jaar.Geschiedenis

De Siberische Kat is pas sinds de Perestroika een ras met stamboom. De eerste standaards werden rond 1989 geschreven, herschreven en door verenigingen geaccepteerd. Voordien was het voor de mensen in Rusland door het communistische regime bijna onmogelijk om raskatten te fokken en men had ook niet in de gaten dat hun halflangharige huiskat een eigen, apart ras zou kunnen zijn.

Doordat er vrijheid kwam, konden mensen hun interesse in rasdieren uiten en ontstonden er in de jaren '80 van de vorige eeuw in rap tempo honden en kattenverenigingen die shows organiseerden en over de grenzen naar andere rassen konden kijken. Zo ontstond het idee dat hun eigen halflangharige kat misschien een Maine Coon zou kunnen zijn, of een Noorse Boskat.

Contact met keurmeesters uit Europa en van verder weg, leerde echter dat beide boskatrassen andere kenmerken hadden dan hun eigen kat en ze met een apart ras van doen hadden. Een passende naam werd gevonden en overal in de grote steden werden fokprogramma's opgezet. Katten van dit type komen echter al eeuwen voor in noordelijk Rusland en ze werden hoog gewaardeerd om hun jachtkunst.

Er zijn allerlei sprookjesachtige verhalen over deze katten, die bij de monniken over de balken in de hoge vertrekken liepen, op de uitkijk naar vijanden, over katten die het boerenerf bewaakten tegen indringers ... In de 18e eeuw werd St. Petersburg bedreigd door een rattenplaag. De toenmalige tsaar Peter nam een verstandig besluit: hij liet sterkekatten naar zijn stad brengen, die de ratten moesten verdelgen. Dit deden ze uitstekend. In de Tweede Wereldoorlog moest deze zelfde stad door een beleg van 900 dagen. Er was geen dier meer in de stad in leven, behalve ratten en muizen en opnieuw bedreigde ongedierte de stad.

De mensen gingen in de wijde omgeving katten zoeken en brachten ze naar St. Petersburg. Dit is het begin geweest van de Siberische Kat in die stad.

Katten van dit zelfde type leven in heel Noord-Rusland. Het zijn overlevingkunstenaars uit moeilijke tijden en dat zie je aan ze af. Omdat Rusland erg groot is en in elke stad een soort mini-milieu bestaat, kan het gebeuren dat je onderlinge verschillen ziet tussen Siberische Katten uit de verschillende steden. Ze mogen allemaal als Siberische Katten worden geshowd en gefokt. Het is een jong ras en het type is nog niet "uitgekristalliseerd" zoals bij bijvoorbeeld de Pers, de Britse Korthaar of de Siamees. Siberische Katten zijn erg bij hun mensen betrokken. Ze maken graag deel uit van het huiselijk leven en bemoeien zich met van alles en nog wat. Ze zijn in huis meestal wel rustig, maar hebben allemaal wel eens de "gekke 5 minuten" en kunnen dan behoorlijk tekeer gaan.

Het zijn zware en sterke katten met veel haar, dus zet geen breekbare spulletjes in hun pad. Niet elke Sibeer zal een schootkat zijn, maar de meeste komen knuffels halen en met je spelen als hun muts die kant opstaat. Eenapporterende Siberische Kat is geen uitzondering. Verder zijn het slimme katten, die een probleem op hun wijze zullen oplossen, en precies weten hoe ze hun zin bij mensen kunnen krijgen!

Het ras op zich is oud en heel jong. Veel katten hebben nog erg korte lijnen, die binnen een klein aantal generaties direct op straatkatten, boerderij katten of zelfs katten recht uit de natuur terug te voeren zijn, en dit is soms nog te merken aan het temperament van de katten. De meeste jagen graag en goed, en willen maar al te graag op avontuur uit.

Tegelijkertijd kunnen ze heel vertrouwelijk met vreemden omgaan, waardoor het best kan gebeuren dat een loslopende Sibeer door iemand wordt meegenomen. Op zich is een Siberische Kat trouw aan zijn eigenaars als hij ze mag, maar ook nieuwsgierig naar het onbekende. Deze combinatie kan een kat in onwenselijke situaties brengen. Het beste is dus om ze in een afgeschermde tuin of in een grote ren naar buiten te laten. Of om ze helemaal niet naar buiten te laten. Een Siberische Kat kan als binnenkat 100% gelukkig zijn, als hij maar voldoende ruimte en mogelijkheden heeft om zijn energie kwijt te raken. Een stevige krabpaal, voldoende speeltjes en een kameraadje zijn daarbij onontbeerlijk. Ook een hond, schaap, paard ... wordt vrolijk in de vriendenkring opgenomen.

Veel Siberische Katten zijn uitstekende moeders, die ook over kittens van andere poezen mee moederen. Of vaderen ...

Kijk er niet van op als ze vreemde jongen onder hun hoede nemen en ze furieus beschermen tegen alles wat ze als eenbedreiging zien.


Rasstandaard

Hoofd
Middelgroot, breed en driehoekig, met afgeronde lijnen. De bovenzijde van de kop is vlak. Het voorhoofd lichtjes gebogen. De wangen zijn niet opvallend of uitstekend. Afgeronde, matig lange snuit. De neus is breed tussen de ogen maar versmalt naar het uiteinde toe, hierbij een lichte boog vertonend. Ronde kin. Lange, stevige snorharen.

Oren
Matigbreed afgeronde toppen. De beharing is kort aan de buitenzijde, lang aan de binnenzijde van de oorschelp. Lynxtips zijn gewenst.

Ogen
Groot,bijna rond, veruitelkaarstaand, lichtjes schuingeplaatst. Traditionele kleur bij de volwassendieren: groen totgeel, blauw voor de colourpoints. Geen relatie tussen de kleur van de ogen en van de vacht.

Hals
Vrij lang,afgerond, breed en zeer gespierd.

Lichaam
Compact, middellang. Lange, lichtjes gebogen rug. Goed afgeronde borst. Stevige botten en spieren.

Poten
De achterpotenzijn iets langer dan de voorpoten. Zwaar beendergestel goed gespierd.Grote, ronde voeten met haarpluimpjes tussen de tenen.

Staart
Middelang, breed aan de.basis, flink en dlchtbehaard.

Vacht
Halflang tot lang, dicht, vettig, waterafstotend. Biedt een goede bescherming tegen de strengste vrieskou. Stugge bovenvacht. Lange haren op de borst, iets korter op de schouders en een deel van de romp. Lange, weelderige kraag. Dichte ondervacht.

Kleur
Alle klassiekekleuren en kleurencombinaties zijn toegestaan behalve chocolate en lilac. Decolourpoint dieren worden Neva-Masquarade genoemd.


Karakter/bijzonderheden

Deze kat straalt een rustige kracht uit. Hij is levenslustig en kan erg actief zijn. Ondanks zijn sterke persoonlijkheid en zijn gehard karakter isde Siberische Kat toch sociaal met soortgenoten.

Speels, graag, in het gezelschapvan kinderen. Aanhalig, erg gehecht aan zijn baas. Zachte stem. Rustiek, een goed klimmer, houdt van water, een goed springer.

Hij heeft ruimte nodig voor zijn psychisch evenwicht. 'Om een mooie vacht te verkrijgen moet het dier buiten kunnen leven. Zijn ontwikkeling is pas voltooid na vijf jaar.

Zijn verzorging is makkelijk omdat de vacht niet klit. Normaal volstaat een wekelijkse borstel beurt. Gedurende de rui die overvloedig is inde lente, zal men hem echter dagelijks moeten borstelen.


Ontwikkeling

de Siberische Kat is een ras dat zich langzaam ontwikkelt. Met 5 jaar zijn ze pas echt helemaal volgroeid, hoewel castratie de ontwikkeling wel zal versnellen. Een opgroeiende Sibeer kan eruit zien als een slungelige tiener, waarbij de eigenaar denkt dat het nooit wat zal worden, om dan na verloop van tijd zich te ontpoppen tot een prachtdier met de gewenste zware "boning" en musculatuur, een overdadige vacht en een heerlijk karakter.


Verzorging

In principe kan een Siberische Kat zijn vacht zelf onderhóuden, maar een beetje hulp tijdens de rui in de vorm van borstelen of kammen kan beslist geen kwaad. Door het fokken van "leukekleurtjes" kan het echter gebeuren, dat de vacht makkelijker klit en de kat dus meer hulp nodig heeft.
 • sk1.jpg
  sk1.jpg
  51,7 KB · Weergaven: 1.510
 • sk2.jpg
  sk2.jpg
  25,5 KB · Weergaven: 2.769
 • sk3.jpg
  sk3.jpg
  8,5 KB · Weergaven: 2.174
 • sk4.jpg
  sk4.jpg
  4,4 KB · Weergaven: 467
 • sk5.jpg
  sk5.jpg
  6,8 KB · Weergaven: 3.933
 • sk6.jpg
  sk6.jpg
  19,9 KB · Weergaven: 1.604

Reacties

Er zijn geen opmerkingen om weer te geven.
 • :happy-cat-emoji:
 • :cat-heart-eyes-emoji:
 • :smirk-cat-emoji:
 • :omg-cat-emoji:
 • :tear-cat-emoji:
 • :tear-from-one-eye-cat-emoji:
 • :angry-cat-emoji:
 • Havermout
 • :BC1
 • :BC2
 • :BC3
 • :BC4
 • :BC5
 • :BC6
 • :BC7
 • :BC8
 • :BC9
 • :BC10
 • :BC11
 • :BC12
 • :BC13
 • :BC14
 • :BC15
 • :BC16
 • :BC17
 • :BC18
 • :BC19
 • :BC20
 • :BC21
 • :BC22
 • :BC23

Item informatie

Categorie
Siberische Kat
Toegevoegd door
mariska31176
Weergaven
4.073
Laatste update

Meer in Siberische Kat

Meer van mariska31176

 • Abbesijn
  Abessijn De abessijn is een elegant gebouwde kortharige kat met een getickt tabby patroon...
 • Chartreux
  Chartreux Algemeen De chartreux of karthuizer is een oud Frans kattenras gekenmerkt door zijn...
 • Cornish rex
  Cornish rex Algemeen De Cornish Rex is een kattenras dat is ontstaan in het graafschap...
 • Turkse van
  Turkse Van Oorsprong De oorsprong van de Turkse Van ligt in Turkije. Dicht bij de Armeense...
 • Thai
  Thai Kat Algemeen Thai is een nieuw ingedeelde maar oude kat ras, verwant aan maar...

Deel dit item

Back
Bovenaan Onderaan