Wat is er Nieuw?
pl1.jpg

Welkom bij kattenforum SjEd

Registreren Aanmelden

Ras omschrijving

Perzisch Langhaar


Het beroemdste ras ter wereld

"Langharige katten waren tot aan het midden van de zestiende eeuw onbekend in Europa. De eerste voorouders van de Pers werden vanuit Perzië (het huidige Iran) in de zeventiende eeuw door Pietro della Valle in Italië geïmporteerd. Later bracht Nicolas Fabri de Peiresec, raadgever van het Parlement in Aix-en-Provence, vanuit Turkije katten naar Frankrijk (mogelijk van het type Angora). Deze katten waren erg in trek bij de Europese adel. Louis XV bezat een witte angora Pers. In de eerste helft van de negentiende eeuw werden enkele in Italië gefokte 'Perzen', in Frankrijk en Engeland geïntroduceerd en gekruist met 'Perzen' van Turkse oorsprong. De eerste dieren werden in het Crystal Palace in Londen in 1871 tentoongesteld. Rond die tijd werd door Britse fokkers een fok- en selectieprogramma op poten gezet. Kruisingen met Angora katten werden uitgevoerd om de vachtkwaliteit te verbeteren. Anderzijds werd systematisch werk gemaakt van een uitbreiding van kleuren en aftekening, met als resultaat een 200-tal variëteiten. Zo werd in 1872 in Brighton de smoke Pers tentoongesteld, ontstaan uit kruisingen tussen zwarte, witte en blauwe dieren. De kat Silver is de eerste Chinchilla Pers die in Londen in 1888 tentoongesteld werd. Colourpoint Perzen, in de Verenigde Staten Himalayan genaamd, worden door de T.I.C.A. als een afzonderlijk ras beschouwd. In Duitsland noemt men deze katten Kmehr (of Kmer). De colourpoint Perzen verschenen rond 1920. De Tabby Perzen, die ongeveer een eeuw geleden verschenen, werden in Parijs in 1927 onder de benaming tijgers tentoongesteld. De Britten hebben in de negentiende eeuw de voorkeur gegeven aan de meest massieve, ronde dieren. In de Verenigde Staten fokten fokkers, rond 1930, een extreem gedrongen type, Peke Face (Pekingees gezicht) gedoopt. De Pers, zonder enige twijfel het populairste ras ter wereld, heeft een rol gespeeld bij de creatie van de Heilige Birmaan en de Brits Korthaar."


Karakter

Vreedzame, rustige, nuchtere, huiselijke kat die zich erg goed thuis voelt in een appartement. Sociaal, vredelievend, nooit agressief, zacht en heel vriendelijk. Hij is erg gehecht aan zijn baas. Hij kan goed met andere katten, honden en kinderen overweg, maar stelt zich iets wantrouwig op tegenover vreemden. Hij heeft rust nodig om zich prettig te voelen. Hij verdraagt de eenzaamheid. Hij miauwt niet vaak en heeft een zachte stem. Het ras is pas met twee jaar volwassen. De puberteit wordt pas laat (met 12 maanden) bereikt. Weinig vruchtbaar en soms moeilijke bevallingen. De verzorging is een niet te onderschatten bezigheid (borstelen, kammen en wassen). De lengte van de haren zorgt ervoor dat zich makkelijk knopen en klitten vormen. Dagelijks moet de vacht ontward worden, de dieren ruien in de lente en de zomer. De ogen, die vaak tranen, moeten regelmatig gereinigd worden.


Uiterlijk

De Perzische Langhaar is een middelgrote tot grote kat met een gedrongen lichaamsbouw. De kop is rond en massief, met een brede shcedel, volle wangen, een rond voorhoofd en een korte sterke nek. De ogen zijn groot en rond en staan ver uit elkaar. De oren zijn klein, wijd uit elkaar staand en goed behaard, waarbij de punten afgerond zijn. De neus is kort en breed, stopt tussen de ogen en mag niet boven het bovenste ooglid of onder het onderste ooglid stoppen.

Het ras heeft korte, sterke poten met grote, ronde voeten. De staart is kort en vol behaard. De vacht is land, dik en zijde-achtig (niet wollig), met een dikke halskraag die de schouders en de borst bedekt.

De kleur en vachttekening is zeer divers. De vacht mag egaalkleurig zijn, tweekleurig, driekleurig, chincilla, colourpoints en tabby in allerlei kleuren en vormen. Chinhilla wil zeggen dat de uiteinden van de haren donkerder gekleurd zijn. Colourpoints zijn "points" op snoet, poten, staart en oren die donkerder zijn dan de rest van het lichaam. Met tabby worden de patronen van donkere en lichte kleuren genoemd. Alles bij elkaar zijn er enkele honderden variaties mogelijk. Ook de oogkleur kan zeer divers zijn.

Meer info is te vinden op
favicons
Rasclub Perzisch Langhaar (RPL)Verzorging

Perzische langhaar kittens owrden geboren met een betrekkelijk korte vacht. Wanneer de kittens ongeveer 6 weken oud zijn, gaat de vacht zich verderontwikkelen. Het is aan te bevelen om kittens vanaf dat moment al te wennen aan een regelmatige vachtverzorging, zodat dit op latere leeftijd geen problemen geeft. Een langharige kat zoals de Pers moet meerdere malen per week en soms dagelijks gekamd worden om klitten en vervilting te voorkomen. Klitten envervilting leiden tot (ernstige) huisproblemen en daarom is een goede vachtverzorging absoluut noodzakelijk.

Voor de vachtverzorging kunt u het beste gebruik maken van 2 metalen kammen (1 grove en 1 fijne kam) en een borstel van natuurhaar. Gebruik geen plastic borstels of kammen, omdat de haren daar statisch van worden, wat de kans op klitten vergroot. Gebruik de grove kam voor het uitkammen van de poten, buik, rug, borst en hals. De fijne kam kan gebruikt worden voor het haar in het gezicht en achter de oren.


Ziekten en Erfelijke Aandoeningen

Een erfelijke afwijking die veelvuldig bij dit ras voorkomt is Polycystic Kidney Desease (PKD). Bij deze afwijking worden de nieren aangetast en gaat de nierfunctie van de kat achteruit naarmate het dier ouder wordt.
Klachten ontstaan meestal pas op latere leeftijd. Symptomen van nierfalen zijn onder ndere een verminderde eetlust, vermageren, veel drinken en plassen, uitdroging en een kat die minder actief is dan normaal.

Dit ras heeft vaak last van tranende ogen en verstopte neuzen. Hoe extremer de kopvorm van de Pers, hoe groter de kans op afwijkingen aan de traanbuisjes en mogelijke ademhalingsproblemen. Doordat de tanden van het gebit niet goed op elkaar aansluiten, is een Pers gevoeliger voor het ontwikkelen van tandsteen en tandplak. De Pers is ook gevoeliger voor de schimmelinfectie ringworm.

Andere afwijkingen, die bij meerdere kattenrassen voorkomen, maar ook bij de Perzische Langhaar, zijn Patella Luxatie (PL), Hypertrofische Cardiomypathie (HCM) en Heupdysplasie (HD).

Bij twijfels over de gezondheid van uw dier altijd contact opnemen met uw dierenarts!
 • pl1.jpg
  pl1.jpg
  7,5 KB · Weergaven: 4.220
 • pl2.jpg
  pl2.jpg
  5,1 KB · Weergaven: 1.262
 • pl3.jpg
  pl3.jpg
  2,8 KB · Weergaven: 424
 • pl4.jpg
  pl4.jpg
  4,8 KB · Weergaven: 418

Item informatie

Categorie
Perzisch Langhaar
Toegevoegd door
mariska31176
Weergaven
3.354
Laatste update

Meer in Perzisch Langhaar

 • Perzische kater
  Dit is Simba. Vorig jaar oktober heb ik hem uit het asiel gehaald. Ik was meteen helemaal gek op...
 • Xaphida's Viva las Vegas
  Black Golden Tabby poesje
 • Carla
  Hallo, ik ben de trotse eigenaar van een cattery Persjes, mijn doel is om gezonde vrolijke...
 • Lily
  Lief maar zo gesteld op haar eigen. Houdt zich niet bezig met de rest van de groep, doet haar...

Meer van mariska31176

 • Abbesijn
  Abessijn De abessijn is een elegant gebouwde kortharige kat met een getickt tabby patroon...
 • Chartreux
  Chartreux Algemeen De chartreux of karthuizer is een oud Frans kattenras gekenmerkt door zijn...
 • Cornish rex
  Cornish rex Algemeen De Cornish Rex is een kattenras dat is ontstaan in het graafschap...
 • Turkse van
  Turkse Van Oorsprong De oorsprong van de Turkse Van ligt in Turkije. Dicht bij de Armeense...
 • Thai
  Thai Kat Algemeen Thai is een nieuw ingedeelde maar oude kat ras, verwant aan maar...

Deel dit item

Back
Bovenaan Onderaan