Wat is er Nieuw?

Cornish rex

Welkom bij kattenforum SjEd

Registreren Aanmelden

Ras omschrijving

Cornish rex


Algemeen

De Cornish Rex is een kattenras dat is ontstaan in het graafschap Cornwall in Engeland. Het is een kat van het oosterse type met een zachte, gekrulde of gegolfde vacht.


Geschiedenis

Vroege historie

Het gen dat verantwoordelijk is voor de gekrulde vacht van de Cornisch Rex is voor het eerst opgepikt in het graafschap Cornwall in Engeland op een boerderij genaamd Bodim Moor. Daar werd in het jaar 1950 bij Nina Ennisore uit een boerenpoes en een onbekende vader een kitten geboren met een krulharige vacht. Opvallend was dat de ‘mutant’een rood katertje dat Kallibunker werd genoemd, geen dekharen had; de vacht bestond uit de gegolfde zachte ondervacht. Dit leek enorm veel op de pels van een Rex Konijn dat in 1919 op een boerderij in Frankrijk was ontdekt. De kat Kallibunker mocht op de boerderij blijven wonen.

Pas toen hij ongeveer twee jaar oud was, haalden twee kattenliefhebbers, Brian Stirlin-Webb en Dr. A. C. Juce, Ennismore over om dit katertje terug te paren aan zijn moeder Serena. Men was erg benieuwd of de bijzondere vacht van Kallibunker berustte op een erfelijke eigenschap. Dat bleek inderdaad zo te zijn: twee van de vier kittens die deze paring opleverde, hadden een krulharige vacht. Anderen enthousiasten meerden mevrouw Ennismore vervolgens om door te gaan met het fokken van krulharige katten, met de bedoeling deze eigenschap vast te leggen in een ras. Dat heeft zij gedaan, maar zeker in de beginperiode was er weinig animo vanuit de kattenfokkerswereld en stond ze er voor een groot deel alleen voor. Een fokprogramma opzetten, is echter vrijwel niet te doen voor een enkel persoon. De hoge kosten die het fokken met zich meerbracht, de intensieve verzorging van de (vele) katten en de hoge mate van inteelt, waardoor er geregeld dierenartskosten gemaakt moesten worden en kittens vroeg stierven, hebben er uiteindelijk toe geleid dat Ennismore stopte met fokken en een aantal katten liet inslapen, waaronder Kallibunker. Dat was in 1956.

Recentere historie

Een van de twee krulharige kittens van Kallibunker een poes genaamd Lamorna Cove, werd in 1957 door een Amerikaanse fokkers die heil zagen in dit ras en werden er meer Cornish Rexen uit het vroege fokprogramma uit Engeland gehaald. Om inteeltproblemen te voorkomen, werd in de Verenigde Staten veel uitgekruist. In het fokpromma werden rasloze katten betrokken, maar ook Brits en Amerikaanse Kortharen, Havan Browns, Siamezen, Burmezen en Russisch Blauwe katten. Hierdoor, en door selectie op wat slankere katten, is het type van de Cornish Rex in de Verenigde Staten uiteindelijk wat slanker en ranker van bouw geworden.

In 1960 vervoerde professor E. Letard een Rex-kattenpaar uit Duitsland naar Frankrijk . Alleen de kater overleefde de reis. In Frankrijk werd hij gekruisd met een zwarte Burmees. De combinatie van zwarte gladharige kittens werd onderling gekruisd. Hieruit kwam in 1962 de voorvader voort van de Franse stam van de Rex genaamd Lisko.

Ondanks de weinige animo die Ennismore ondervond in de beginpreiode van de Cornish Rex fok, is het ras eveneens in Groot-Brittanie bewaard gebleven.

Na 1957 werd er ook in Engeland gefokt met de Cornish Rex, die qua type wat steviger van bouw bleef met een meer driehoekkige kop dan zijn soortgenoten aan de overzijde van de oceaan, In de beginjaren zeventig kwamen Amerikaans gefokte lijne Cornish Rex weer in Europa terecht en ontstond er vermenging van het ‘Europese’ en ‘Amerikaanse’ type.

Eind jaren zestig werd de Cornish Rex zowel in Engeland als in de Verenigde Staten officieel erkend, en tegenwoordig is het door alle overkoepelende organen erkend en komen we het ras in vrijwel alle kattenminnende landen tegen. Tegenwoordig is het bestand aan Cornish Rexen groot genoeg om een gezonde kattenpopulatie te waarborgen, maar toch worden er vandaag de dag bij dit ras nog steeds af en toe uitkruisprogramma’s ondernomen.


Type en vacht

De Cornish Rex is een elegante, gespierde kat met lange poten en staart. Ook de kop is vrij lang en de oren zijn groot en rechtopstaand. Het Europese type heeft een vollere vacht en is wat groter. De Amerikaanse Cornish Rex is extremer van type, is kleiner en fijner gebouwd, heeft grotere oren en een dunnere vacht. De vacht is zeer kort en meer gegolfd dan gekruld en bestaat alleen uit kroonharen en donsharen, de normale langere dekharen ontbreken. De snorharen en wimpers zijn gekruld. Alle vachtkleuren zijn toegestaan.


Karakter

Cornish Rexen zijn extraverte, zeer vriendelijk en aanhankelijke en naar mensengerichte katten, Ze hebben veel aandacht nodig om zich gelukkig te kunnen voelen en zijn dan ook absoluut ongeschikte huisdieren voor mensen die veel van huis zijn. Ze zijn dol op aandacht en geaaid worden en sterk gericht op hun mensen. Verder zjin ze actief, levendig, beweegelijk en speels. Cornish Rex eigenaren kunnen een dik boek vullen over de typische en komische streken die hun dieren uithalen. Ze kunnen het in de regel uitstekend vinden met kinderen en honden. Uw vistie is zonder meer erg interessant; ze zijn niet eenkennig. Cornish Rexen hebben een uitgesproken eigen karakter, zijn goedgehumeurd, vaak zelfverzekerd en ook wat dominant.

Deze karaktertrekken maken dat het ras minder geschikt is om in een grote kattengroep gehouden te worden. Jaloezie kan dan al snel de kop opsteken en de kat die mentaal het sterkste is, wint de strijd. Dat is ook een van de redenen dat veel Cornish Rex fokkers betrekkelijk weinig katten hebben, zodat iedere kat zich in huis gelukkig voelt. Wanneer u echter werk buitenshuis heeft, verdient het aanbeveling om twee Rexen te nemen, zodat de dieren aanspraak aan elkaar hebben. Voor mensen die aanspraak willen en die het leuk vinden om veel interactie met hun kat te hebben, zijn deze katten zonder meer geschikt. De onder fokkers en liefhebers welbekende slogan ‘wil je iets Geks, neem dan een Rex’ is geen loze kreet.


Bijzonderheden

Hoewel zowel de Amerikaanse als Europese fokkers hun fokprogramma gestart zijn met ongeveeer hetzelfde fokmateriaal – de katten Ennismore -, hebben de Amerikanen hun Cornish Rex op een verfijnder, slanker type geselecteerd dan de Europese fokkers. Als gevolg van de selectie is er in de loop van de tijd een aantal verschillen ontstaan tussen de Europees gefokte en Amerikaans gefokte dieren. De laatste zijn eleganter van bouw, ze staan beduidend hoger op hun poten en hebben een bolle neusrug, het zogenaamde Romaanse profiel. De Europese Cornish Rex staat wat minder hoog op de poten, heeft een rechtere neusrug, wat minder ronde ogen en een iets langere kop.

Heel af en toe worden er wel eens langharige Cornsih Rexen geboren. Deze zijn uiteraard niet erkend, maar doen als huisdier niet onder voor hun kortbehaarde rasgenoten.

De vacht van de Cornish Rex voelt zachter aan dan dat van de Devon Rex omdat bij de Cornish Rex de stuggere dekharen ontbreken.

In tegenstelling tot wat veel mensen denken, heeft een Cornish Rex geen last van kou
Een bekend probleem bij Cornish Rex is kaalheid. Het komt in bepaalde lijnen meer voor dan andre. Deze plaatselijke kaalheid kan erger worden door hormoonschommelingen. Katten met een kale rug krijgen vaak een betere vacht na castratie.


Uiterlijk

Lichaam

Cornish Rexen zijn elegante katten van gemiddelde grootte met een fijne bottenstructuur, maar een goede bespiering en een volle diepe borstkas. Een gebogen rug en ronde heupen.

De poten zijn lang en recht. Hebben dunne beenderen, stevige spieren en ovale voetjes. De lange en dunne staart loopt uit in een punt en bedekt met gegolfd haar.

Kop

De schedel is langer dan breeder, eivormig. De neuslijn vertoont geen stop en mag recht of enigszins bol zijn (romeins profiel). Een rechte lijn vanaf het voorhoofd tot de punt. Van opzij gezien liggen de kin en de neus in dezelfde lijn.

De grote oren zijn hoog op het hoofd geplaatst en kegelvormig. Ze hebben een brede basis en afgeronde toppen en zijn vrijwel niet behaard.

De ogen zijn middelgroot en ovaal van vorm, iets schuin staand. De kleur van de ogen is helder en intensief van kleur.

Vacht

Omdat het ras geen dekharen heeft maar alleen kroonharen en donsharen, voelt de vacht heel zacht aan. De krullen horen in het ideale geval samen een gelijkmatige gegolfde, dichte vacht te vormen. Het Europese type heeft een vollere vancht dan het Amerikaanse type. Het haar groeit langzaam.

De rug van een Cornish met een goede, rastypische vacht doet men denken aan een ouderwets wasbord. Snor- en wenkbrauwharen zijn altijd gekruld.

Kleuren & Patroon Algemeen

Een van de aantrekkelijkheden van de Cornish Rex is dat het ras in alle mogelijke kleuren, patronen en combinaties gefokt mag worden. Zo zien we bij dit ras alle kleuren die we ook kennen van boerenkatten, zoals zwart, wit ,rood, creme, blauw en uiteraard schildpad, al dan niet met een tabbyaftekening, een smoke of zilveren ondervacht en wit. De hoeveelheid wit kan varieren van een heel klein medaillonnetje tot aan een vrijwel witte kat toe. Daarnaast zien we ook chocolate en lilac Cornish Rexen. Ten slotte komen er siamese aftekeningen bij het ras voor. Deze worden ook wel Sirex genoemd, en ze hebben zoals alle colorpoint katten blauwe ogen. Op kleine schaal wordt er gefokt met Si-Rexen met witte aftekeningen.


Verzorging en onderhoud

Cornish Rexen kunnen goed binnen leven. Ze hebben betrekkelijk weinig vachtverzorging nodig. Meestal is enkel aaien al voldoende om de vacht in goede conditie te houden. Omdat bij dit ras de dekvacht ontbreekt, verhaart het vanzelsprekend aanzienlijk minder dan de meeste andere katten. Vanwege deze eigenschap worden ze ook wel aanbevolen voor mensen die allergisch zijn voor kattenharen, maar toch is het risicovol om hier blind op te varen. Er zijn namelijk ook individuen die wel veel verharen, net zoals er mensen die niet enkel voor kattenharen allergisch zijn maar tevens voor huidschilfers van katten. De vacht kan eens per week met een zachte borstel worden geborsteld. In de verharinsgperiode kan met een vochtig gemaakte zeem het teveel aan losse haren eenvoudig uit de vacht worden gehaal. Voordeel van het vochtig maken van de vacht is dat deze weer netjes ‘in de krul’ komt. Omdat de Cornish Rex enkel een ondervacht heeft, kan het lang duren eer beschadigingen van de vacht zijn aangegroeid: al te fanatiek borstelen en zeker borstelen met een rubberen borstel, wordt dan ook afgeraden.

De katten hebben een grote eetlust en de kittens ontwikkelen zich snel. Een punt waar eigenaars van Cornish Rexen op moeten letten, is het gewicht van hun katten; Cornish Rexen zijn lekkerbekken en worden gemakkelijk te dik, zeker na castratie.
 • cr1.jpg
  cr1.jpg
  7,9 KB · Weergaven: 2.693
 • cr2.jpg
  cr2.jpg
  39,5 KB · Weergaven: 3.346
 • cr3.jpg
  cr3.jpg
  51,6 KB · Weergaven: 520

Reacties

Er zijn geen opmerkingen om weer te geven.
 • :happy-cat-emoji:
 • :cat-heart-eyes-emoji:
 • :smirk-cat-emoji:
 • :omg-cat-emoji:
 • :tear-cat-emoji:
 • :tear-from-one-eye-cat-emoji:
 • :angry-cat-emoji:
 • Havermout
 • :BC1
 • :BC2
 • :BC3
 • :BC4
 • :BC5
 • :BC6
 • :BC7
 • :BC8
 • :BC9
 • :BC10
 • :BC11
 • :BC12
 • :BC13
 • :BC14
 • :BC15
 • :BC16
 • :BC17
 • :BC18
 • :BC19
 • :BC20
 • :BC21
 • :BC22
 • :BC23

Item informatie

Toegevoegd door
mariska31176
Weergaven
2.553
Laatste update

Meer van mariska31176

 • Abbesijn
  Abessijn De abessijn is een elegant gebouwde kortharige kat met een...
 • Chartreux
  Chartreux Algemeen De chartreux of karthuizer is een oud Frans...
 • Turkse van
  Turkse Van Oorsprong De oorsprong van de Turkse Van ligt in...
 • Thai
  Thai Kat Algemeen Thai is een nieuw ingedeelde maar oude kat ras...
 • Ragdoll
  Ragdoll Oorsprong: De Ragdoll is ontstaan in Amerika in de jaren...

Deel dit item

Back
Bovenaan Onderaan